fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. június 24., hétfő

A C-vitaminpótlás és a koronavírus

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató, az MTA doktora. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetem intézetvezető egyetemi tanára, gyógyszerész- és orvostanhallgatók számára fitoterápiát oktat. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

A koronavírus-járvány kapcsán számos tanács, javaslat kering az interneten. Megpróbálunk tudományos tényekre alapozott útmutatást adni azzal kapcsolatban, mit érdemes szedni és mit nem.

A C-vitamin (aszkorbinsav) létfontosságú vegyület az ember számára a kötőszövetek és az immunrendszer normál működéséhez. Ahhoz, hogy a szervezetünkben ne alakuljon ki C-vitaminhiány, legalább napi néhány 10 mg vitamint kell elfogyasztani. Sokan úgy gondolják, ez nem elegendő. De vajon indokolt-e koronavírus-járvány idején fokozni a C-vitaminbevitelt?

Nos, ezt sajnos nem tudhatjuk biztosan. Nincs olyan vizsgálat, amely a koronavírus-fertőzés kockázata és a gyógyulás, valamint a C-vitaminfogyasztás összefüggéseit vizsgálná. A C-vitamin és a megfázás közötti kapcsolatot azonban alaposan, több mint 10 000 emberen tanulmányozták. Az eddig elvégzett számos vizsgálat összegzésével az állapítható meg, hogy a napi 200 mg-ot meghaladó (leggyakrabban napi 1-2 g) C-vitaminbevitel nem csökkenti az megfázás kialakulásának kockázatát az átlagpopulációban, a komoly fizikai megterhelésben részesülők (maratoni futók, sarkvidéken gyakorlatozó katonák és síelők) esetében viszont igen. A C-vitamin fogyasztása felnőtteknél 8%-kal, gyermekeknél 18%-kal rövidítette le a betegség időtartamát, a tünetek súlyosságára viszont nem volt befolyással. Hogy a koronavírus ellen ad-e védelmet a C-vitamin, nem tudni. Az azonban bizonyos, hogy a C-vitaminhiány rontja az immunműködést, ezért szükséges vitaminban dús étrendet fogyasztani (sok zöldség-gyümölcs), vagy ha ez nem lehetséges, a C-vitamint étrend-kiegészítőkkel, gyógyszerekkel pótolni. A napi minimálisan szükséges mennyiség 80 mg, ami a kiegyensúlyozott étrenddel bevihető. A C-vitamin tartós fogyasztása napi 2 g-ig biztonságos (ez az ún. biztonságos legfelső szint) felnőttek részére.

A hírekben hallani lehetett olyan kínai próbálkozásokról, amikor C-vitamin-infúzióval kezeltek koronavírusos betegeket. Ennek eredményei sajnos még nem publikusak. Egyetlen vizsgálat ismert, amelyben nagy dózisú C-vitamint intravénásan adagoltak (nem koronavírussal összefüggő) súlyos légúti elégtelenségben szenvedőknek. A kezelés nem mérsékelte a szervkárosodást, azonban a halálozási arányt valamivel javította. Jelenleg folyamatban vannak olyan vizsgálatok, amelyeket a mostani világjárványban szenvedők részvételével végeznek, de ezek végkimenetelétől függetlenül kijelenthető, hogy a vénásan adott C-vitamin és a szájon át szedett tabletták, kapszulák között nem vonható párhuzam, ugyanis a szájon át történő szedéssel közel sem érhető el olyan koncentráció a vérben, mint a vérkeringésbe fecskendezéssel. Utóbbinak ugyanakkor egyéb kockázatai is lehetnek, így a C-vitamin-infúzió jelenleg nem tekinthető a koronavírus kezelésére elfogadott módszernek.

Irodalom:
Fowler A.A. és mtsai. Effect of vitamin c infusion on organ failure and biomarkers of inflammation and vascular injury in patients with sepsis and severe acute respiratory failure: the CITRIS-ALI Randomized clinical trial.

Hemilä H. és Chalker E. Vitamin C for preventing and treating the common cold.

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!