fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. július 4., csütörtök

Jó hír: nem minden egészségtelen, ami finom! Tippek az egészséges nassoláshoz

Tudtad?

dr. Tóth Barbara
dr. Tóth Barbara
Gyógynövénykutató gyógyszerész, egészségügyi szakfordító-tolmács. Főbb kutatási területe a gyógynövények hatásosságának, biztonságosságának és tartalomanyagainak vizsgálata. Évek óta részt vesz gyógyszerész- és orvostanhallgatók egyetemi oktatásában és egészségügyi szakemberek továbbképzésében. Több fórumon és módon is közreműködik a nagyközönség hiteles és szakszerű tájékoztatásában, az érdeklődők számára elérhetővé és megérthetővé téve a legfrissebb tudományos eredményeket.

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_blend_mode=”none” video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” border_radius=”” box_shadow=”no” dimension_box_shadow=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” background_type=”single” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” background_blend_mode=”none” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” filter_type=”regular” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″ last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

nassolás

Egy jó film mellé gyakran előkerül egy zacskó popcorn, chips, vagy földimogyoró. Sporteseményeken sokan eszegetnek napraforgómagot, de nagy népszerűségnek örvend a tökmag és a diákcsemege is. De vajon van olyan nassolni való ezek közül, melynek fogyasztása hozzájárulhat az egészségünkhöz, és ha igen, mire ügyeljünk a fogyasztásakor?

Hogyan nassolunk?

Talán nem meglepő, hogy különböző életkorokú emberek más módon nassolnak. A gyermekkori és fiatalkori nassolás, kalóriadús, ugyanakkor tápanyagban szegény élelmiszerek fogyasztása rontja a fiatalok egészségügyi állapotát és fokozza az elhízás kockázatát. Az egyetemisták körében jellemzőbb a tudatosabb nassolás, egészségesebb ételeket választanak, ugyanakkor a vizsgaidőszak stressze és az időhiány miatt gyakran ők is túl sok egészségtelen nassolnivalót fogyasztanak. A legtöbb felnőtt leginkább az időhiány miatt helyettesíti nassolnivalóval a rendes főtétkezéseket. A túl magas só-, cukor- és kalóriatartalmú ételek fogyasztása jelentősen hozzájárul az elhízáshoz és növeli a cukorbetegség és szív-érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Ne dőljünk be a reklámoknak…

A világméretű elhízáshoz valószínűleg az egészségtelen ételek túlzott reklámja is hozzájárul. A reklámok egyaránt célozzák a gyermekeket és a felnőtteket is, a szülőknek különösen érdemes ügyelni arra, hogy jó példát mutassanak, hiszen gyermekeik elsősorban az ő példájukat követik. A kalóriadús ételek reklámja helyett nagyobb figyelmet kellene fordítani a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítésére.

Az aszalt gyümölcs is gyümölcs…

A diákcsemege számos összetevője igen egészséges. Talán a legkevésbé kedvelt összetevő a mazsola, legalábbis házi kísérleteink azt mutatják, hogy a legtöbb esetben ez fogy a leglassabban- pedig a mazsola fogyasztása is egészséges. Egy 2019-es összefoglaló cikk arra a következtetésre jutott, hogy napi 80-90 g (fél csésze) mazsola elfogyasztása előnyösen befolyásolhatja egészségünket. A mazsola gazdag élelmi rostban és fenolos anyagokban. Kutatások bizonyították, hogy alacsony glikémiás indexének köszönhetően egészséges snacknek tekinthető. A mazsolafogyasztás nem emeli meg tehát annyira a vércukorszintet, mint a finomított cukor, ráadásul az étvágyat is csökkenti. A mazsola antioxidáns hatása révén kedvező hatással van a szív- és érrendszer egészségére is. Ezen túl a mazsolafogyasztás kedvezően hat a bélrendszerre is és a bélbaktériumokra gyakorolt prebiotikus hatása révén.

De van olyan nassolnivaló, ami nem zöldség- és nem is gyümölcs, mégis egészséges lehet a fogyasztása?

Meglepő lehet, hogy a dió kedvező hatással van a koleszterinszint-csökkentőt szedő betegek állapotára. Egy idén júniusban megjelent, egészen friss klinikai vizsgálat során igazolták, hogy a gyógyszer mellé fogyasztott napi 7 g (főtt) dió 3 hónap alatt jelentősen csökkenti a betegek LDL-szintjét (42,1%) és növeli a HDL-szintet (33,6%), csökkentve ezzel a szív-érrendszeri szövődmények kockázatát.

A közönséges tök Közép-Amerikában évezredek óta ismert, termesztését jóval Amerika felfedezése előtt elkezdték a mexikói indián törzsek. Európába Kolumbusz Kristóf hozta először, majd a növény néhány évtized alatt elterjedt egész Dél- és Közép-Európában. A legnagyobb gyógyászati jelentőséggel a tökmagból készült, hidegen préselt, zöldesbarnaszínű olaj rendelkezik, de a mag fogyasztása is kedvező hatású. A tökmag és a tökmagolaj elsősorban a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás kezelésére használható. Használatával nemcsak a betegség tünetei enyhíthetők, de annak súlyosbodása is megállítható, illetve lelassítható. De nemcsak a férfiaknak lehet kedvező a mag fogyasztása. A tökmag gazdag szelénben, és kiváló természetes antioxidáns forrás (E vitamin, koenzim-Q). További kedvező hatásaihoz hozzájárul az olaj magas telítetlen zsírsavak tartalma, amely csökkentheti a vér LDL-koleszterin szintjét, így fogyasztása előnyös lehet az érelmeszesedés megelőzésében.

Klinikai vizsgálatok során felmerült annak lehetősége, hogy az olajos magvak (pl. földimogyoró, kesudió) fogyasztása kedvező hatású lehet a vérzsírösszetételre és a vukorkontrollra. Az eredmények összegzésére azonban mindeddig nem került sor. Néhány vizsgálatban kedvező hatásokat igazoltak, míg más esetekben nem sikerült ezeket kimutatni. Az azonban biztosnak tűnik, hogy ezek fogyasztása nem rontja a betegek állapotát.

Jó hír lehet a napraforgómag kedvelőinek, hogy már vizsgálják a napraforgómagból készült vizes-alkoholos kivonatok testsúlycsökkentő hatását. Egy klinikai vizsgálat során a magból készült napi 500 mg kivonat 12 hetes fogyasztásával jelentősen csökkent a résztvevők testsúlya, testtömegindexe és derékkörfogata. A változás különösen a 30 év feletti nők esetén volt nagymértékű. A kivonat hatásából nem következtethetünk a magfogyasztás hatásaira, de a vizsgálat új lehetőségeket vetít előre az elhízás kezelésére.

Segítünk választani:

A mennyiségre ügyelve ajánlható: Nem ajánlott:
Zöldségek (frissen korlátlanul) Magas só- és zsírtartalmú snackek (pl. chipszek, sós magvak)
Gyümölcsök (ügyeljünk a cukortartalomra!) Magas cukor- és zsírtartalmú snackek (pl. csokoládék, kekszek)
Tejtermékek (pl. zsírszegény tej, joghurt, cottage cheese, sajtok, ügyeljünk a mennyiségre!) Magas kalóriatartalmú italok
Keményítőben gazdag snackek (pl. teljes kiőrlésű krékerek, ízesítés nélküli popcorn) Olajban sült élelmiszerek
Sótlan olajos magvak, diófélék (ügyeljünk a mennyiségre!)
Ezek kombinációja (pl. joghurt és zöldség)

Ügyeljünk a mennyiségre! Minél nagyobb a zacskó, annál többet eszünk…

Nem meglepő az, hogy minél nagyobb kiszerelésben érkeznek a nassolni valók, annál többet eszünk belőle. Erre a megoldás az adagok kiporciózása lehet, amelyet végezhet a gyártó és végezheti a fogyasztó is. Tajvanon például szinte minden nagy zacskó, sok kis zacskó snacket tartalmaz, amelyek egy-egy adagnak felelnek meg. A megoldás nem túl környezetbarát, és nem is igazán összeegyeztethető a csomagolásmentesség terjedésével, de az adagok elosztását mi magunk is megtehetjük otthon, csupán mérlegre, tároló dobozokra és önerőre lesz szükség, hogy egyszerre egy adagot fogyasszunk csak el. Érdekes lehet, hogy az sem mindegy, mekkora dobozba tesszük az adagokat. Tudományosan is igazolták, hogy a nagyobb doboz, vagy zacskó – a beltartalom mennyiségétől függetlenül – több fogyasztásra sarkall.

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!