fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2022. január 25., kedd

Babaváró teák – mit várhatunk tőlük?

Tudtad?

dr. Tóth Barbara
Gyógynövénykutató gyógyszerész, egészségügyi szakfordító-tolmács. Főbb kutatási területe a gyógynövények hatásosságának, biztonságosságának és tartalomanyagainak vizsgálata. Évek óta részt vesz gyógyszerész- és orvostanhallgatók egyetemi oktatásában és egészségügyi szakemberek továbbképzésében. Több fórumon és módon is közreműködik a nagyközönség hiteles és szakszerű tájékoztatásában, az érdeklődők számára elérhetővé és megérthetővé téve a legfrissebb tudományos eredményeket.

A kisbabára vágyók számára hamar követendővé válik bármilyen módszer, vagy készítmény, amely más párok esetén már „bizonyított”. Laikusként nem könnyű elfogulatlanul nyilatkozni a fenti témában, kutatóként pedig nagyon nehéz bizonyítékokat találni a teákkal kapcsolatban. Most azonban tudományos bizonyítékokra támaszkodva segítünk tájékozódni a babaváróteák világában. Mire számíthat a fogyasztó, vannak-e veszélyei az ilyen készítményeknek?

Minél kiszolgáltatottabb helyzetbe kerülünk érzelmileg, annál inkább hajlamosak vagyunk elhinni szinte bármit, ami reményt jelenthet számunkra. Számtalan gyártó és forgalmazó tudatosan épít a gyermekáldásra vágyók érzelmi kiszolgáltatottságára. Fontos azt megérteni, hogy az egészségünk befolyásolására alkalmazott készítmények használatánál nem szabad a csupán sikertörténetekre hagyatkozni. Sokszor ugyanis már a forrást sem tudjuk ellenőrizni, illetve nem tudjuk megállapítani az ok-okozatiságot. Nem tudjuk tehát, hogy az adott siker valóban annak a készítmények, módszernek köszönhető-e, mint aminek tulajdonítja a történetet megosztó forrás. Szerencsére vannak módszerek, amelyekkel megbizonyosodhatunk egy készítmény hatásosságáról és biztonságosságáról. Ezen vizsgálati módszerek közé tartoznak a laboratóriumi tesztek, az állatkísérletek és a humán vizsgálatok.

Egy olyan elrendezésben, amelyben azonos körülmények között egy hatóanyagot nem tartalmazó placebóhoz vagy a biztosan hatásos terápiához hasonlítjuk a vizsgálni kívánt szert, valós képet kaphatunk annak hatásosságáról. Még megbízhatóbb az eredményt kapunk akkor, ha a vizsgálat során meggyőződünk róla, hogy egészen az adatok kiértékelésének a végéig, sem a vizsgálatba bevont személyek, sem a vizsgálatot lebonyolító orvosok és más személyek nem tudják azt, hogy ki melyik készítményt kapja. Annál is inkább érdemes lenne a babaváróteákat ilyen placebokontrollos vizsgálatban tanulmányozni, mert ezen készítmények esetén nagy lehet a placebohatás. Ez azt jelenti, hogy várhatóan a placebót is nagymértékben hatásosnak találnánk a klinikai vizsgálatok során.

A barátcserjét már tanulmányozták placebokontrollos vizsgálatokban, és azt találták, hogy a barátcserjét kapók körében többen estek teherbe, mint a placebocsoportban. A vizsgálatok alapján a hatás annak is köszönhető, hogy a barátcserje prolaktinszintet csökkentő hatása révén elősegíti a menstruációs ciklus rendeződését. A barátcserje prolaktinszintcsökkentő hatása összemérhető a hasonló céllal alkalmazott bromokriptin nevű gyógyszerrel, mellékhatások tekintetében azonban a barátcserje sokkal jobban teljesített, mint a bromokriptin. Rendszertelen menstruáció esetén tehát előnyös lehet a barátcserje tartalmú készítmények alkalmazása. A hatás kialakulásához legalább három cikluson keresztül, rendszertelen menstruáció estén pedig három hónapig ajánlott alkalmazni a barátcserjét, amelyből a legnagyobb biztonságot szavatoló gyógyszer termékkategóriába tartozó készítmény is elérhető.

Egyelőre humán klinikai vizsgálatokra támaszkodva azonban a babaváró teákban alkalmazott növények nagy részének hatásossága nem alátámasztható. Sajnos nem igazolt, hogy a cickafark, a diófalevél, a csalánlevél, a fagyöngy vagy a málnalevél fogyasztása segítené a teherbeesést. Bizonyos anyagok hiánya azonban bizonyítottan megnehezítheti a teherbe esést.

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.