fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. július 4., csütörtök

Védőoltás után irány az edzőterem?

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató, az MTA doktora. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetem intézetvezető egyetemi tanára, gyógyszerész- és orvostanhallgatók számára fitoterápiát oktat. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_blend_mode=”none” video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” border_radius=”” box_shadow=”no” dimension_box_shadow=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” background_type=”single” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” background_blend_mode=”none” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” filter_type=”regular” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″ last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

edzőterem

Egy tanulmány szerint a Covid-19 vagy az influenza-védőoltás beadását követő könnyű, vagy közepes intenzitású, hosszú ideig tartó testmozgás növelheti az ellenanyagválaszt anélkül, hogy egyéb mellékhatásokat okozna.

Az Iowai Egyetem kutatói megállapították, hogy a 90 perces testmozgás (szobabiciklizés) a vér ellenanyagtartalmának emelkedését eredményezte négy héttel az immunizálás után azokhoz képest, akik nem edzettek az oltás után. A vizsgálat 36 résztvevőjét, akiknek többsége a testtömegindexe alapján túlsúlyosnak vagy elhízottnak számított, véletlenszerűen két csoportba sorolták: egy részük egy előre meghatározott edzésprogramot teljesített oltás beadása után, mások az oltás napján edzés nélkül végezték mindennapjaikat.

Az edzést végzőknél (különösen a 43 év alattiaknál) jelentősen magasabb ellenanyagszintet mértek. Ez a jelenség a Covid-19-vakcina (Pfizer) és a szezonális influenzaoltás esetén is megfigyelhető volt. A mellékhatások gyakorisága és súlyossága nem különbözött a két csoportban. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a rendszeresen sportoló felnőttek fokozott ellenanyagvédelemben részesülhetnek. Aki pedig nem sportol rendszeresen, annak is érdemes nem túlságosan kimerítő edzést végeznie az oltást követően.

Az eredmények egyik lehetséges magyarázata, hogy a testmozgás akut stresszorként hathat, ami növelheti az antitestválaszt. Másfelől a testmozgás enyhe helyi gyulladásos választ is kiválthat, amely aktiválja az antigénprezentáló sejteket, ami szintén az ellenanyagképződésnek kedvez. Az edzés során nagyobb mennyiségben képződő interleukin-6 (IL-6) szintén az ellenanyagválaszt fokozza.

Az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Járványügyi Központja (U.S. Centers for Disease Control and Prevention, CDC) azt javasolja, hogy a COVID-19 oltás beadása után érdemes tornáztatni a beoltott kart a fájdalom mérséklése érdekében. Úgy tűnik, ez a testgyakorlás nemcsak a kellemetlenséget mérsékelheti, hanem az oltás hatásosságára is kedvezően hathat. Elképzelhető, hogy más oltások esetén is hasonló hatásfokozódás alakul ki a testmozgás hatására, de ennek igazolására további vizsgálatok szükségesek. Mindenesetre a túlságosan kimerítő mozgás nem jár további előnyökkel (sőt…), és ha a vakcináció után bármilyen mellékhatás vagy láz jelentkezik, a sportolást mellőzni kell.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!