fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. július 7., vasárnap

Ezért veszélyesek a (hamisított) fogyasztószerek

Tudtad?

dr. Tóth Barbara
dr. Tóth Barbara
Gyógynövénykutató gyógyszerész, egészségügyi szakfordító-tolmács. Főbb kutatási területe a gyógynövények hatásosságának, biztonságosságának és tartalomanyagainak vizsgálata. Évek óta részt vesz gyógyszerész- és orvostanhallgatók egyetemi oktatásában és egészségügyi szakemberek továbbképzésében. Több fórumon és módon is közreműködik a nagyközönség hiteles és szakszerű tájékoztatásában, az érdeklődők számára elérhetővé és megérthetővé téve a legfrissebb tudományos eredményeket.

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”” padding_left=”” padding_right=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”no” min_height=”” hover_type=”none” link=””][fusion_text]

hamisított

Ha létezne biztonságos és hatásos fogyasztószer, akkor nem lenne az elhízás népbetegség. Ugyanez igaz a fogyókúrákra. Ha működnének, akkor az emberek nagy része tökéletes formában lenne, hiszen szinte mindenki kipróbált már egy-két fogyókúrát. A fogyasztószerek története egy hullámvasúthoz hasonlít leginkább, mivel sokszor a nagy reményű és hatásos gyógyszerek a piacra kerülésük után nem sokkal mellékhatásaik miatt visszavonásra kerültek. A testsúly csökkent, de az emellett fellépő negatív hatások felülmúlták az előnyöket, pl.: szív- és érrendszeri problémák, öngyilkossági hajlam fokozódása, vagy a szervezet túlmelegedése. Jelenleg nem érhető el olyan testsúlycsökkentő készítmény, ami recept nélküli kapható, biztonságos és olyan mértékben hatásos is, amit a fogyasztók elvárnak. Így a fogyni vágyás egy olyan nagy és kielégítetlen piaci igény, amit sokszor a gyógyszerként már betiltott hatóanyagokkal próbálnak kielégíteni az étrendkiegészítő-gyártók, csak a vásárlók nem tudnak róla. A jelenség pedig világszinten jelen van.

A szibutramin testsúlycsökkentés céljára alkalmazható gyógyszerhatóanyag volt egészen 2010-ig, viszont a SCOUT (Sibutramine Cardiovascular Outcome Trial) vizsgálat eredményének következtében kivonták a piacról. A vizsgálat 2002-ben kezdődött, miután két szibutramin okozta halálesetet jelentettek Angliában. A hat évig tartó, 9800 beteg adatait feldolgozó elemzés kimutatta, hogy a placebocsoporthoz képest nagyobb arányban jelentkeztek különböző szív-érrendszeri események (szívroham, stroke, halál) a szibutraminnal kezelt csoportban. Annak ellenére, hogy használatát betiltották, és gyógyszerként már nem volt elérhető, mégsem tűnt el a piacról, mivel egyre többször bukkant fel hamisított étrend-kiegészítőkben. Természetesen az összetevők között nem tüntették fel, de a biztos hatás érdekében a termékbe csempészték, nem törődve a lehetséges mellékhatásokkal. Egy hong-kongi toxikológiai laborban 2005-2015 között 487 hamisított étrend-kiegészítőt azonosítottak, amelyekben a leggyakoribb szennyező a szibutramin volt (155 termékben volt jelen). Az egyik ilyen fogyasztószer egy hónapig tartó szedése egy 21 éves, egészséges lány életét követelte, kamrafibrillációt követő szívmegállás következtében. De nem kell Ázsiáig menni, Európában is találni bőven szibutraminnal szennyezett termékeket. Lengyelországban 20-ból 16, Franciaország 164-ből 66 termékben volt szibutramin, sőt Magyarországon is találtak már ilyen étrend-kiegészítőt. Az USA-ban 2007-2016 között 317 fogyasztószerben detektáltak valamilyen illegális összetevőt, amelyek közül a szibutramin volt a legyakoribb, hiszen 269 esetben ezt használták hamisításra. És nem csak szív- és érrendszerbeli problémákat okozhat, akut pszichózissal is összefüggésbe hozták. Egy 43 éves nő egy szibutraminnal szennyezett fogyasztószer bevétele után leszúrta magát pszichózis következtében.

Az amfetaminhoz hasonló hatásmódú fenfluramint (és dexfenfluramint) az 1980-as és 1990-es években széles körben használták fogyasztószerként, de miután 1997-ben fény derült szívbillentyűt károsító és a tüdőben magas vérnyomást okozó hatására, betiltották használatát. Természetesen ezek után ez a komponens is felbukkant hamisított termékekben, de ami még sajnálatosabb, hogy egyik származékát, az N-nitrozo-fenfluramint is hozzáadtak már fogyasztószerekhez, amely májkárosító és rákkeltő vegyület is. Valószínűleg azért használják ezt a formát, hogy a termékek rutin ellenőrzése során, ahol csak a fenfluramint ellenőrzik, ne tűnjön fel a hamisítás.

Az utóbbi években pedig a dinitrofenollal történő szennyezések száma nőtt meg. Ezt a fogyasztószert még 1933-ban dobták a piacra, de már 1938-ban ki is vonták a forgalomból, szürkehályogot, májkárosodást és a szervezet túlmelegedését okozó hatásai miatt. 2019-ben az Egyesült Királyságban és Cipruson 70 termékben detektálták a dinitrofenolt.

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!