fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2022. január 25., kedd

Lázcsillapítás gyermekeknél – mivel, hogyan?

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

A láz, bár a gyermekek közérzetét rontja, és a szülő számára ijesztő lehet, leggyakrabban egy teljesen normális és szükségszerű reakció valamilyen fertőzésre. Gyermekkorban a lázzal járó fertőzések leggyakrabban a légutakat érintik. A légúti fertőzéseket többnyire vírusok okozzák, a kórokozótól függően általában közönséges megfázás (nátha) vagy influenza alakul ki. A vírusok által okozott légúti betegségeknek nincs oki terápiája, azaz nincs olyan szer, amellyel magát a vírust gyorsan el lehetne pusztítani. A kezelés célja döntően a tünetek mérséklése. Ebbe – indokolt esetben – beletartozik a láz csökkentése is.

A légúti betegségeket okozhatják baktériumok is. Ilyen esetekben már létezik oki kezelés, ugyanis jól megválasztott antibiotikumokkal a baktériumok elpusztíthatóak. A bakteriális fertőzés gyakran ún. felülfertőzésként alakul ki, ilyenkor egy vírusos eredetű megbetegedés által legyengített szervezetet fertőz meg egy baktérium. A baktériumok által okozott fertőzések is járhatnak lázzal.

A láz a kórokozókkal szembeni védekezési reakció. A kórokozók ugyanis nem kedvelik a magas hőmérsékletet, mert ilyen körülmények között szaporodásuk lassul, túlélési esélyeik romlanak. A lázas beteg szervezetében a „termosztát” ideiglenesen magasabb hőmérsékletre áll be a kórokozókkal szembeni hatékony védekezés érdekében. Ha azonban a láz túlságosan magas vagy túl hosszú ideig tart, legyengítheti a beteget, és ahelyett, hogy gyorsítaná a gyógyulást, rontja az állapotát.

A lázcsillapítás egyszerűbb esetekben nem igényli szakember közreműködését. Az esetek nagy részében (azaz az egyszerű vírusos légúti fertőzésekben) a szülők dönthetnek arról, hogy szükséges-e a lázat csillapítani, és az ehhez szükséges gyógyszerek széles választéka vény nélkül hozzáférhető a gyógyszertárakban. Ha a beteg gyermek állapota indokolja (például, ha valószínű, hogy a fertőzést baktérium okozza), orvoshoz kell fordulnia – és erről is a szülőnek kell döntenie. Ezt az összefoglalót azért készítettük, hogy elősegítsük a felelős döntések meghozatalát a gyermekek lázcsillapításával kapcsolatban.

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni megteheted  itt.

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.