fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2022. január 24., hétfő

Hatásosak-e a Covid-oltások az Omikron variáns ellen? Az Európai Gyógyszerügynökség állásfoglalása

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

European Medicines Agency

Az Európai Gyógyszerügynökség állásfoglalása szerint a Covid-19 vakcinák továbbra is hatékonyak az omikron variáns által okozott súlyos megbetegedések és kórházi kezelések ellen.

Bár az Omicron fertőzőbbnek tűnik, mint más változatok, a Dél-Afrikából, az Egyesült Királyságból és néhány uniós ország adatai szerint kisebb a kórházi kezelés kockázata. Ez a rizikó körülbelül harmada-fele annak, mint amit a delta variáns esetén megfigyeltek.

A tünetekkel járó megbetegedés ellen a vakcinák hatékonysága az omikron esetében alacsonyabb, mint más változatok ellen, és idővel csökken. Ennek eredményeképpen az oltottak egy részénél kialakulhat az omikron által okozott Covid-betegség.

A vizsgálatokból azonban az is kiolvasható, hogy a vakcináció továbbra is magas szintű védelmet nyújt az omikron variáns által okozott súlyos betegség és kórházi kezelés ellen. Az emlékeztető oltást kapott személyek jobban védettek, mint azok, akik csak az első oltást kapták meg. A Dél-Afrikából származó adatok szerint a két vakcinát kapott személyek akár 70%-os védettséggel rendelkeznek a kórházi kezeléssel szemben. Az Egyesült Királyságból származó adatok arra utalnak, hogy míg a védelem néhány hónappal az oltás után csökken, az emlékeztető oltás után a kórházi kezeléssel szembeni védelem ismét közel 90%-ra emelkedik: egy oltás után 52%-kal, két oltás után 72%-kal (ami 25 hét után 52%-ara csökken), 3 oltás után 88%-kal csökken a kórházba kerülés kockázata. Dél-Afrikában a Pfizer-BioNTech, az Egyesült Királyságban a Pfizer-BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca oltásokat alkalmazzák, a fenti adatok ezekre  vakcinákra vonatkoznak.

Az EMA hangsúlyozza, hogy a védőoltások továbbra is a világjárvány elleni küzdelem alapvető részét képezik, ezért erőfeszítéseket kell tenni a nem vagy részlegesen beoltott személyek teljes oltására, valamint az emlékeztető oltások beadásának felgyorsítására.

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.