fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2021. december 8., szerda

Csak minden tizenötödik kommentelő képes az álhírek azonosítására?

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

álhír
Egy facebookos álhíroldalon megjelent egy poszt, ami egy álhírportálon megjelent cikkre mutatott, aminek ez a címe:
 
“A feleségem soha nem oltatja be magát, ő lesz a kontrollcsoport a családban, mert…”
 
Az írás egy vezető politikusról és a magát beoltatni nem kívánó feleségéről szól. Ez már elég ahhoz, hogy az olvasók, különösen az oltásellenesek és/vagy a politikussal nem szimpatizálók anélkül véleményt formáljanak, hogy elolvasnák az eredeti hírt. Amely egyébként nem a SARS-CoV-2 (koronavírus) elleni védőoltással kapcsolatos, hanem egy 12 évvel (!) ezelőtti interjú, és az akkori H1N1 influenzavírus-járvány kapcsán készült.
A helyzet akkor koránt sem volt olyan súlyos, mint most, és bár a szakemberek akkor is a védőoltások beadása mellett érveltek, a helyzet számos országban, így Magyarországon sem volt annyira kiélezett, mint az elmúlt 1,5 évben.
Akkor 1900 ember betegedett meg, most 800 000. Akkor 70-en haltak meg, most, 30 000-en.
Ez az eset rámutat arra, hogy az álhírek terjesztésének tudománya bonyolultabb az egyszerű hazugságok sulykolásánál. Lehet úgy is hazudni, hogy igazat írunk, de a kontextus “jó megválasztásával” az olvasókat szándékainknak megfelelően manipuláljuk. Az álhírek gyorsabban terjednek, mint a legfertőzőbb vírus.
 
H1N1 vs. SARS-CoV-2 – szezon meg fazon. De van itt más is.
 
A mostani posztolás célja egyértelműen a hergelés, heccelés, az oltásellenes érzelmek, indulatok szítása. És ez sikerül is. A cikk írásakor 34 hozzászólás olvasható a cikk alatt. Ebből
– 3 db teljesen irreleváns
– 1 db beszólás a többi kommentelőnek
– 2 kommentelő szerint álhírről van szó
– a “maradék” kommentek arról árulkodnak, hogy az olvasók, a szándéknak megfelelően teljesen félreértik az egészet, és nyilvánvalóan nem olvasták el az eredeti cikket, csak a poszt címét.
 
Egyszerűen kiszámítható, hogy a kommentelők 6%-a az, aki átlátott a szitán és/vagy hajlandó volt elolvasni egy cikket is, nem csak a címet és/vagy ha elolvasta, képes volt értelmezni, megérteni.
 
6%.
 
Egy adalék ahhoz, hogy miért is tartunk ott, ahol.
A címlapképen Feuerstein kormányzó látható a Szaffi c. rajzfilmből

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.