fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2022. január 25., kedd

Kéjgáz depresszió ellen – a nevetés tényleg gyógyít?

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

nevetés

A depresszió az egyik leggyakoribb, világszerte mintegy negyedmilliárd embert érintő mentális betegség. Kezelése (a pszichoterápián kívül) számos gyógyszerrel is lehetséges, ezek hatékonysága azonban elmarad a kívánatostól. A betegek egy része ugyanis nem reagál megfelelően a kezelésre, és sokaknál többszöri gyógyszerváltás sem jár a kívánt eredménnyel.

A kezelésre nem vagy nem megfelelően reagálóknak adhat reményt az a Science Translational Medicine című folyóiratban közzétett klinikai vizsgálat, amelyet nemrég publikáltak amerikai kutatók. Megállapították, hogy egyetlen, egyórás kezelés, amely egy speciális gázkeverék (oxigén és a dinitrogén-oxid elegye) belégzésével jár, javíthatja a depresszió tüneteit a kezelésre rezisztens betegeknél. A vizsgálatban olyan betegek vettek részt, akiknél átlagosan 4,5 különböző gyógyszer bizonyult hatástalannak.

A kutatást az a felismerés inspirálta, amely szerint a ketamin nevű gyógyszervegyület az antidepresszáns kezelésre rezisztensek egy részénél is hatásosnak bizonyult. A ketamin, amely az ún. NMDA-receptor gátlója, egy olyan általános érzéstelenítőszer, amelynek mellékhatásai túlságosan súlyosak ahhoz, hogy rutinszerűen alkalmazzák antidepresszánsként. Hatásának felismerése azonban más, hasonló módon ható anyagok vizsgálatát indította el.

A dinitrogén-oxid egy színtelen, nem gyúlékony gáz, melynek édeskés íze és szaga van. A gyógyászatban fájdalomcsillapító hatása miatt használják (elsősorban a szülészetben és a fogászatban), de mivel enyhe euforizáló hatása is van, kéjgáznak vagy nevetőgáznak is nevezik. A kéjgáz az idegsejtek NMDA-receptorainak blokkolásával hat az agyra, azonban hatása ennél komplexebb (hat többek között a kalciumcsatornákra és az acetilkolin-receptorokra is). A dinitrogén-oxid antidepresszáns hatásával korábban is végeztek néhány ígéretes vizsgálatot.

A most közzétett vizsgálat elsődleges célja annak megállapítása volt, hogy a dinitrogén-oxid alacsonyabb dózisa ugyanolyan hatásos-e, mint a korábban tesztelt dózisok, és hogy mennyi ideig tart antidepresszáns hatása. A kutatásba 24, terápiarezisztens beteget vontak be. Minden beteg három kezelést kapott körülbelül egy hónap különbséggel. Az első kezelés során dinitrogén-oxid és oxigén 1:1 arányú elegyét (50%-os kéjgázt) lélegeztek be egy órán keresztül. A második kezelés során 25 százalékos kéjgázt inhaláltak, míg az utolsó kezelés során csak oxigént (placebót) lélegeztek be nitrogén-oxid nélkül.

A dinitrogén-oxid jelentősen javította a depressziós tüneteket a placebóhoz képest. A különböző koncentrációjú kéjgázok között nem volt különbség a hatékonyság tekintetében a résztvevők zöménél, ugyanakkor a 25%-os kéjgáz kevesebb mellékhatással járt (ezek közül a leggyakoribb az émelygés volt). A töményebb kéjgáz alkalmazásának az előnye a tartósabb hatás volt, ennek antidepresszáns hatása a kezelést követő két hétig érvényesült.

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.