fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. július 4., csütörtök

Az EU gyógyszerhatósága javasolja a 12 év fölötti gyermekek oltását a Pfizer vakcinájával

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató, az MTA doktora. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetem intézetvezető egyetemi tanára, gyógyszerész- és orvostanhallgatók számára fitoterápiát oktat. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_blend_mode=”none” video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” border_radius=”” box_shadow=”no” dimension_box_shadow=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” background_type=”single” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” background_blend_mode=”none” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” filter_type=”regular” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″ last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

Pfizer-BioNTech

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) humán gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) mai közleményében javasolta a Pfizer-BioNTech Covid-19-vakcina (Comirnaty) alkalmazásának kiterjesztését a 12 és 15 év közötti korosztályra. A vakcinát már eddig is alkalmazható volt 16 éves és idősebb serdülők védőoltására, az életkori korlát csökkentésével a védelemben részesülők köre bővül.

A Comirnaty vakcina alkalmazása 12 és 15 év közötti gyermekeknél ugyanúgy történik, mint a 16 évnél idősebbeknél: a gyermekek két oltás kapnak a felkarba, három hét különbséggel.

A Comirnaty hatását, biztonságosságát 2260 (12 és 15 év közötti) gyermek részvételével vizsgálták azt követően, hogy a védőoltás biztonságossága előbb felnőtteken, majd 16 év fölöttieken igazolás nyert. A Comirnatyra adott immunválasz ebben a csoportban hasonló volt a 16-25 éves korcsoportban tapasztalt immunválaszhoz (a SARS-CoV-2 elleni antitestek szintje alapján). A vakcinát kapott 1005 gyermek közül egynél sem alakult ki Covid-19, szemben azzal a 16 fertőzött és megbetegedett gyermekkel, akik placebo oltást kaptak. Ez azt jelenti, hogy ebben a vizsgálatban a vakcina 100%-os hatékonysággal megelőzte a COVID-19-et (bár a valós arány 75% és 100% között lehet).

A 12 és 15 év közötti gyermekeknél a leggyakoribb mellékhatások az injekció beadásának helyén jelentkező fájdalom, fáradtság, fejfájás, izom- és ízületi fájdalom, hidegrázás és láz. Ezek a hatások általában enyhék vagy mérsékeltek, és az oltást követő néhány napon belül elmúlnak.

Az EMA pozitív véleménye után az alkalmazás kiterjesztése akkor válik hivatalossá, amikor az Európai Bizottság hivatalos döntést hoz ez ügyben. Ezt követően módosul a gyógyszer alkalmazási előírása, és kezdődhet meg a 12 év fölöttiek oltása.

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!