fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2021. szeptember 20., hétfő

7 tévhit a vitaminokról

Tudtad?

dr. Tóth Barbara
Gyógynövénykutató gyógyszerész, egészségügyi szakfordító-tolmács. Főbb kutatási területe a gyógynövények hatásosságának, biztonságosságának és tartalomanyagainak vizsgálata. Évek óta részt vesz gyógyszerész- és orvostanhallgatók egyetemi oktatásában és egészségügyi szakemberek továbbképzésében. Több fórumon és módon is közreműködik a nagyközönség hiteles és szakszerű tájékoztatásában, az érdeklődők számára elérhetővé és megérthetővé téve a legfrissebb tudományos eredményeket.

A fejlett világ felnőtt lakosságának közel fele szed vitaminokat, az étrend-kiegészítők közül talán a legnépszerűbbek a multivitamin-készítmények. A vitaminok piaca évről évre egyre nő és becslések szerint 2022-re elérheti a 220 milliárd dolláros forgalmat. A népszerűség kulcsa talán abban keresendő, hogy az emberek gyors és egyszerű megoldást keresnek a betegségek megelőzésére és gyógyítására. Éppen ezért a piac egyre bővül, és újabb gyártók és forgalmazók belépésével egyre olcsóbbá válnak ezen termékek. Az ígéretek (és a valós előnyök) ellenére azonban nem tekinthetjük teljesen kockázatmentesnek ezeket a termékeket. Egyrészt a termékek minősége és biztonságossága nagyban függ a gyártótól – érdemes kerülni a gyanúsnak tűnő termékeket. Másrészt a termékek sokszor eredendően alkalmatlanok azokra a célokra, amelyeknek reményében a fogyasztók választják őket. A vitaminok alapvetően ugyanis a szervezet egészséges működését biztosítják, nem rendelkeznek csodás gyógyhatásokkal.

A vitaminok és az étrend-kiegészítők soha nem látott népszerűségnek örvendenek, de vajon minden arany, ami fénylik? Az interneten se szeri, se száma az ezekkel a készítményekkel kapcsolatos félinformációknak és tévhiteknek. Lássunk most pár gyakran elhangzó állítást és a mögöttük lévő igazságot.

Tévhit 1. Minél több, annál jobb.

A vitaminoknak hatásuk van az emberi szervezetre, naiv elképzelés, hogy bármennyit bevehetünk belőlük. A vitaminok és ásványi anyagok biztonságos legfelső szintjéről (UL értékek) az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet honlapján tájékozódhatunk. Sokakat talán meglephet, hogy a vitaminokat is túl lehet adagolni. Különösen érdemes odafigyelni a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) bevitelére, ezek ugyanis (túladagolás esetén) könnyebben felhalmozódnak a szervezetben, mint a vízben oldódó vitaminok, amelyekből a felesleg könnyebben távozhat a vizelettel.

Tévhit 2. Ami természetes, az biztonságos.

Nem lehet elégszer elmondani, hogy a természetes eredet nem jelent automatikus ártalmatlanságot. Gondoljunk csak a légyölő galócára, teljesen természetes, mégsem javasolt elfogyasztani…

A vitaminok sem teljesen ártalmatlanok: az USÁ-ban 2018-ban több mint 48 000 mérgezési esetet jegyeztek föl vitaminokkal kapcsolatban. A D-vitamin esetén különösen jelentős emelkedést regisztráltak: a 2000-2005 és a 2005-2011 közötti időszakok között 1600%-os emelkedés volt kimutatható. Ehhez persze jó nagy dózisokat kell fogyasztani, de itt is érvényes a figyelmeztetés: jóból is megárt a sok.

Tévhit 3. C-vitamin szedésével elkerülhető a nátha.

A közhiedelemmel ellentétben a C-vitamin nem véd meg a náthától, még akkor sem, ha több grammot veszünk be. Egyes vizsgálatok alapján, a megfázás időtartama némileg csökkent (kb. 10%-kal) és a tünetek is enyhébbek voltak azok körében, akik a betegség kezdetétől 1000 mg C-vitamint vittek be. Más vizsgálatok azonban egyáltalán nem találtak összefüggést a C-vitamin fogyasztás és a nátha súlyossága és lefolyása között.

Tévhit 4. A C-vitamin gyógyítja a rákot.

A legtöbb tévhit kétség kívül a C-vitaminnal kapcsolatos, ezek közé tartozik a vitamin állítólagos daganetellenes hatása is. A C-vitamin felerősítheti bizonyos daganatellenes szerek hatását, más szerekét azonban gyengítheti. Egyes esetekben kedvezően befolyásolja a betegség lefolyását, más esetekben pedig éppen, hogy kedvezőtlenül. Nem szabad tehát a C-vitaminból felelőtlenül több grammot szedni, vagy C-vitaminra cserélni a daganatellenes gyógyszereket. Tilos és életveszélyes a C-vitamint házi körülmények között infúzióban használni.

Tévhit 5. Koronavírus-fertőzés esetén több 10 000 NE D-vitaminra van szükség.

Egyre több helyen lehet olvasni túlzó ajánlásokat a D-vitaminról. A D-vitamin folyamatos, javasolt dózison belüli pótlása, ahogy korábbi cikkünkben már bemutattuk, akár a Covid-19 fertőzés alakulására is hatással lehet. A napi ajánlott beviteli érték maximuma 4000 NE, ha azonban több héten keresztül 10 000 NE feletti mennyiséget viszünk be, akkor a vérben jelentősen megnő a kalcium mennyisége és a károsodhatnak a csontok, a vese és szív is.

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.