[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_blend_mode=”none” video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” border_radius=”” box_shadow=”no” dimension_box_shadow=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” background_type=”single” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” background_blend_mode=”none” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” filter_type=”regular” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″ last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]
Az időskorral gyakran együtt járó demenciának (szellemi leépülésnek) a hátterében főként különféle krónikus betegségek állnak. A nyugati életstílust követő országokban az agy szerkezetét érintő működészavarra visszavezethető demenciás esetek száma az utóbbi évtizedekben folyamatosan növekszik. A demencia legfélelmetesebb következménye az emlékezet részleges vagy teljes elvesztése, ami az idős betegeket megfosztja a függetlenségüktől, az önállóságuktól és akár a személyiségüktől is.
A teljes értékű növényi ételek fogyasztása bizonyítottan összefüggésbe hozható számos krónikus betegség előfordulásának alacsonyabb kockázatával. Vajon a gyümölcsök és zöldségek segítenek az időskorral összefüggő szellemi leépülés megelőzésében is? Az utóbbi időben intenzíven kutatják a növényi polifenolokat; a kutatások jelentős része a demencia gyógyításával kapcsolatos. A növényvilágban előforduló különböző polifenolok száma több ezerre tehető, de a bogyós gyümölcsök különösen gazdag forrásnak tekinthetőek. A polifenolok egyik alcsoportját az antociánok képezik; képviselői kifejezetten a vörös, kék és lila gyümölcsökben és zöldségekben fordulnak elő. Az antociánok azért is különlegesek, mert elfogyasztásuk után a vérárammal eljutnak az agy tanulásban és a memóriában szerepet játszó területeire is.
Az agyunk kevesebb mint 2%-át teszi ki a teljes testsúlyunknak, ennek ellenére a szervezet napi energiaszükségletének több mint felét felhasználhatja. A sejtek energiafelhasználását kísérő oxidációs-redukciós folyamatok során folyamatosan szabadgyökök keletkeznek a szervezetben, de az agyban hatványozottan termelődnek annak magas energiaigénye miatt. Jogos feltételezés tehát, hogy a polifenolok, amelyek kifejezetten az agyban halmozódnak fel, jó eséllyel vehetik fel a harcot a szabadgyökök okozta károsodások ellen, pont ott, ahol a legnagyobb szükség van rájuk fenyegető demencia esetén.
Az első klinikai vizsgálatot a kék áfonyából nyert lével 2010-ben végezték, ahol enyhe demenciás tüneteket mutató idős betegek napi 4-6 dl préselt, hőkezelt áfonyalevet kaptak 12 héten keresztül, míg egy hasonló demográfiai hátterű kontrollcsoport színben és ízben hasonló placebo italt kapott. Az eredmények meggyőzőek voltak: a kezelt csoport tanulási és emlékezési képességei jelentősen javultak a kontrollcsoportéhoz képest.
Hasonló eredményeket értek el egy kék szőlőfajtából, a Concord szőlőből nyert présnedv adagolásával. A kísérlet hasonlóan zajlott, a frissen préselt szőlőlevet hőkezeléssel tartósították és palackozták, majd 12 héten keresztül napi 4-6 dl-t adagoltak az idős, szellemi hanyatlás tüneteit mutató betegeknek. Az eredmények itt is biztatóak voltak, a kontrollcsoporthoz képest jelentős javulás volt tapasztalható a résztvevők gondolkodási, felismerési és tanulási funkcióiban. A kutatócsoport egy következő vizsgálatában hasonló szőlőlé-adagolási protokoll mellett az idegsejtek fokozott aktivációját is kimutatta a memóriáért felelős agyterületeken.
Egy következő kísérletben szőlőport (szárított kékszőlőlevet) adagoltak a résztvevőknek hat hónapon keresztül és kognitív képességeiket egy színben és állagban hasonló port kapó kontrollcsoport teljesítményéhez viszonyították. Az agy metabolikus tevékenységét a feladatok végrehajtása közben pozitronemissziós vizsgálattal követték. Míg a szőlőport kapó csoport megtartotta szellemi teljesítményét a vizsgálat során, a kontrollcsoport tagjainál jelentős funkciócsökkenést tapasztaltak a kutatók.
A fenti vizsgálatok nagyon pozitív eredményeket hoztak, de közös problémájuk, hogy viszonylag kevés számú betegen végezték el őket. Egy populációszintű vizsgálatban, amely a Harvard Egyetem (USA) klinikáin dolgozó ápolónők egészségi állapotát és táplálkozási szokásait hasonlította össze hosszú távon, 16 ezer résztvevő életvitelét követték éveken keresztül. A vizsgálat megállapította, hogy azoknál a nőknél, akiknél az évek során magasabb volt a bogyós gyümölcsök bevitele, kimutathatóan lassult a szellemi leépülés üteme. Ez a különbség akkor is kimutatható volt, ha figyelembe vették a szociális és anyagi háttér különbségeit is. (A jobb körülmények közt élő ápolónők több bogyós gyümölcshöz jutottak, de itt fontos figyelembe venni a jobb anyagi státusszal járó, alapvetően egészségesebb táplálkozási mintázat torzító hatását is.) A vizsgálat eredményei szerint a több bogyós gyümölcsöt fogyasztó ápolónők szellemi leépülésének jelei több mint két és fél évvel később kezdtek el jelentkezni a bogyós gyümölcsöket nem, vagy alig fogyasztókhoz képest.
A teljes cikk klubtagsággal olvasható el
Előfizetőnk lehetsz itt.
Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted itt.
A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]
2006-ban végzett a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán gyógyszerészként és gyyógyszerész szakfordítóként. Doktori disszertációját 2010-ben védte meg. A Szegedi Biológiai Kutatóközpontban dolgozott kutatóként, majd gyógyszerfejlesztőként.