[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_blend_mode=”none” video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” border_radius=”” box_shadow=”no” dimension_box_shadow=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” background_type=”single” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” background_blend_mode=”none” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” filter_type=”regular” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″ last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””][/fusion_text][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]
A kinoát (vagy quinoát) gyakran emlegetik „szuperélelmiszerként”, vagy „szupergabonaként” és jó okkal vált népszerűvé az elmúlt időben. A kinoának kifejezetten magas a fehérjetartalma, sok rost, vitamin és ásványi anyag található benne. Mindemellett glutént nem tartalmaz, ezért a gluténérzékenységgel élők diétájába is bátran beilleszthető.
A gyakran a rizs helyettesítésére használt kinoát tévesen gabonaként tartják számon. Igazság szerint a kinoa a Dél-Amerikában őshonos Chenopodium quinoa (rizsparéj vagy disznóparéj) nevű növény magja, amely közeli rokonságban áll a céklafélékkel, az amaránttal és a spenóttal. Tehát botanikailag semmi köze sincs a gabonafélékhez, viszont keményítőtartalma révén a felhasználása azokhoz hasonló. Ezért is sorolják az álgabonák közé. A kinoát fogyasztják főzve, pehelyként, liszt formájában, vagy tésztaként feldolgozva, esetleg kenyérbe sütve.
A kinoát Peruban, Bolíviában és Chilében évezredek óta gyűjtik és termesztik a helyi őslakosok, az „inkák aranyaként” is sokszor utalnak rá. A megnövekedett kereslet miatt ma már globálisan (mindegyik földrészen, több mint 70 országban) termesztik. Egyes becslések szerint legalább 1800 fajta kinoa létezik, amelyek fekete, vörös, fehér, lila, rózsaszín, sárga, szürke, narancssárga és zöld színekben pompázhatnak. A legelterjedtebb azonban a fehér és a vörös kinoa; közülük a fehér talán ízletesebb, míg a vörös változat tápanyagokban gazdagabb élelmiszerforrás.
Ami benne van, és amitől mentes
A kinoa kiváló fehérje-, rost- B1-, B2- és B6-vitamin forrás, emellett magas kalcium-, magnézium- és folsavtartalma miatt is érdemes fogyasztani. Vastartalma is jelentős, bár ez az elem a növényekben előforduló formájában nem hasznosul olyan jól, mint az állati eredetű vas. Ezek az apró magocskák tartalmazzák az összes szükséges esszenciális aminosavat, ráadásul jól kiegyensúlyozott mértékben. Az esszenciális aminosavakat a szervezetünk nem képes előállítani, ezeket csak táplálkozással tudjuk magunkhoz venni. A kinoa a gluténmentes étrendet követők számára is fogyasztható.
Szerepe a gyulladásos folyamatok megfékezésében
A krónikus gyulladás számos kedvezőtlen hatását az egészségünkre jelenleg is intenzíven kutatják. Bizonyított, hogy ezek a folyamatok alapvető szerepet játszanak bizonyos autoimmun betegségek, mint a lupus erythematosus, a reumatoid artritisz, az asztma, bizonyos gyulladásos bélbetegségek, a Chron-betegség kialakulásában és fenntartásában is. Úgy tűnik, hogy a krónikus gyulladásos folyamatok fontos szerepet játszanak a szív- és érrendszeri megbetegedések és a daganatok kialakulásában is.
A kinoa számos antioxidáns fenolos vegyületet, értékes poliszacharidokat (nyákképző rostokat) és E-vitamint tartalmaz, amelyeknek mind szerepe lehet a gyulladásos folyamatok kordában tartásában. Egy vizsgálatban brazil kutatók megállapították, hogy tíz, Peruban tradicionálisan használt gabona és hüvelyes élelmiszer közül a kinoának volt a legmagasabb az antioxidáns aktivitása, ami főként magas kvercetintartalmával magyarázható. (A kvercetin a növények sárga színét adó, élettani hatással bíró flavonoidok csoportjába tartozó fenolos vegyület.) A kinoa gyulladáscsökkentő hatását laboratóriumi kísérletekkel igazolták krónikus vastagbélgyulladásos modelleken.
Hatása a koleszterinszintre
A kinoa jelentősen csökkentette az LDL koleszterinszintet olyan patkányokban, amelyeknél magas koleszterinszintet idéztek elő kísérletesen. Egy humán vizsgálatban is bizonyítást nyert, hogy azoknál a túlsúlyos, vagy elhízott betegeknél, akik napi 25-50 gramm kinoát fogyasztottak, jelentősen lecsökkent a vér triglicerid szintje, illetve a metabolikus szindrómát jelző minden egyéb paraméter értéke.
Ezt a jelenséget egyébként más teljeskiőrlésű gabona fogyasztása esetén is megállapították. Olyan betegek esetében, akik a magas koleszterinszintjük kezelésére gyógyszeres terápiában részesültek, napi 16 gramm teljes kiőrlésű gabona elfogyasztása tovább csökkentette a koleszterinszintet és kedvezően befolyásolta a teljes koleszterin/HDL koleszterin arányát is a csak gyógyszeres kezelésben részesülőkhöz képest.
Szerepe a szív normális működésének megtartásában
A kinoa flavonoidjainak fogyasztását összefüggésbe hozták a szívbetegség okozta halálozási arány csökkenésével is. Emellett a kinoa többféle telítetlen zsírsavat is tartalmaz, például olajsavat, alfa-linolénsavat és omega-3 zsírsavakat, amelyek szintén fontos szerepet töltenek be a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében.
Összehasonlítva más gabonafélékből készült tésztával és kenyérrel, a kinoaliszt-tartalmú élelmiszerek fogyasztása után kisebb mértékben emelkedik meg a szabadzsírsav- és a trigliceridszint a vérben. Ez szintén hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek kialakulási kockázatának csökkentéséhez.
Így hat az emésztésre és az élethosszra
Egy adag (kb. 200 g) főtt kinoa a napi kívánatos rostbevitel majdnem negyedét tartalmazza, amely többek között jótékony hatást gyakorol az emésztésre is. A kinoa könnyen emészthető, és egy klinikai vizsgálatban azt találták, hogy fogyasztása után a résztvevők nagyobb jóllakottságról számoltak be, mint rizs vagy búza fogyasztása után.
Klinikai tanulmányok egyértelmű megállapítása, hogy a magas rostbevitel csökkenti a halálozási arányt és alapvetően meghosszabbíthatja az egészségben eltöltött életévek számát. Emellett, a teljes értékű gabonák – rosttartalom szempontjából a kinoa is közéjük sorolható – rendszeres fogyasztása csökkenti a daganatos megbetegedések, a szív- és érrendszeri kórképek és a cukorbetegség okozta halálozási arányt.
A kinoafogyasztás kockázatai
A teljes cikk klubtagsággal olvasható el
Előfizetőnk lehetsz itt.
Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted itt.
A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]
2006-ban végzett a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán gyógyszerészként és gyyógyszerész szakfordítóként. Doktori disszertációját 2010-ben védte meg. A Szegedi Biológiai Kutatóközpontban dolgozott kutatóként, majd gyógyszerfejlesztőként.