fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2022. január 25., kedd

Ami a Covid-19 után jöhet – a betegség hosszú távú szövődményei

Tudtad?

dr. Crul-Tóth Noémi
2006-ban végzett a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán gyógyszerészként és gyyógyszerész szakfordítóként. Doktori disszertációját 2010-ben védte meg. A Szegedi Biológiai Kutatóközpontban dolgozott kutatóként, majd gyógyszerfejlesztőként.

poszt-covid

A SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 megbetegedés az esetek legnagyobb részében nem múlik el nyomtalanul. Hetekkel, hónapokkal a gyógyulás után még mindig állhatnak fent olyan következmények és komplikációk, amelyeket „hosszú Covid” elnevezéssel illet az orvosi és tudományos közösség.

Hosszú Covid-ról akkor beszélhetünk, ha a normálistól eltérő klinikai értékek a Covid-19 betegség kezdetétől több, mint két héttel később is fennállnak. Bár ez a súlyos és kritikus Covid betegségből felgyógyulók esetén a legjellemzőbb, hosszú távú Covid hatásokat az enyhe fertőzésen átesőknél is tapasztaltak. A Covid-19 betegségből felépülők mintegy 80%-ánál tapasztalható legalább egy maradványtünet hosszabb fennállása. Még nem lehet tudni, hogy ezeket a tüneteket a nem, az életkor, a társbetegségek, a vírusterhelés mértéke, vagy a Covid betegség súlyossága milyen mértékben befolyásolja.

Egy friss kutatás szerint legalább 55 hosszú távú szövődménnyel járhat a Covid-19 megbetegedés, melyek között a leggyakrabban a kimerültség, fejfájás, figyelemzavar, hajhullás, nehézlégzés, ízületi fájdalom, szaglás- és ízlésvesztés jelentkezik. Szintén gyakori maradványtünet a köhögés, mellkasi nyomás, alvási apnoe (légzéskimaradás), vagy a tüdő fibrózisos elváltozása (a tüdőben jelenlevő krónikus gyulladás során a léghólyagocskák és hajszálerek között kötőszövet szaporodik fel, mely csökkenti a légző felületet, így rontja a tüdőkapacitást). Jelentették továbbá szív- és érrendszeri problémák, mint például a szívritmuszavar, a szívizomgyulladás; vagy idegrendszeri tünetek, mint például a demencia, depresszió, szorongás, vagy akár bizonyos kényszerbetegségek kialakulását is. Gyakori jelenség még a gyulladás jelenlétét mutató laborértékek (CRP, IL-6, ferritin, D-dimer stb.) tartós megemelkedése és a kóros mellkasi röntgen, vagy CT eredmények is. A Covid-19 betegség szakirodalomban közölt hosszú távon is visszamaradó tüneteit a következő ábrán mutatjuk be.

poszt-covid

A krónikus kimerültség, amit a hosszú Covid-ban szenvedő betegek több, mint fele biztosan tapasztal akár 100 napon keresztül is fennállhat. Ez sok esetben együtt jár fájdalommal, a gondolkodási funkciók, a figyelem és az emlékezet zavarával és alvási problémákkal. Ezt a krónikus kimerültséggel együtt járó tünetegyüttest már több vírusfertőzéssel (Epstein-Barr vírus, citomegalovírus, bizonyos herpeszvírusok) is összefüggésbe hozták.

A hosszú Covid esetén fennálló idegrendszeri tünetek hátterében több tényező is meghúzódhat. Okozhatja ezeket a vírus által okozott közvetlen szövetkárosítás, az agyi érrendszer rendellenességei, például véralvadási zavarok következtében, oxigénhiányos állapot korábbi fennállása, az alkalmazott gyógyszerek mellékhatásai, vagy akár annak a ténynek a pszichés feldolgozási nehézsége, hogy a beteg egy potenciálisan halálos fertőzést élt túl. Ez utóbbi során akár súlyos szorongás, álmatlanság és depresszió is kialakulhat.

A hajhullás hátterében meghúzódó jelenség egy ismert folyamat, mely gyakran előfordul súlyosabb fertőzések után. Ez a folyamat átlagosan három hónapnál nem tart tovább, de szintén okozhat érzelmi válságot, stresszes vagy szorongásos állapotot.

A súlyos Covid-19 betegségen átesetteknél visszamaradó tüdőbetegséggel összefüggő tünetek, mint a köhögés, nehézlégzés, kóros mellkasi CT eredmény akár 60-100 napon keresztül is fennállhatnak : Ilyen,  vagy ezekhez hasonló maradványtüneteket egyéb, vírusos tüdőgyulladással összefüggésben már korábban leírtak a szakirodalomban. A korábbi SARS and MERS koronavírusos fertőzésen átesett betegek esetében is hasonló, a tüdőszövődményeket tapasztaltak: a felgyógyult betegek egyharmadánál egy éven túl is jelen voltak a csökkent tüdőfunkcióra és a tüdőfibrózisra utaló jelek.

Forrás:
Sandra Lopez-Leon és mtsai: More than 50 Long-term effects of COVID-19: a systematic review and meta-analysis

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.