fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2021. december 8., szerda

Betiltották a ViroStopot, elillant a bodorrózsa gyógyhatása?

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

bodorrózsa

Pár hónappal ezelőtt még attól volt hangos a sajtó, hogy magyar kutatók megtalálták a koronavírus ellenszerét, ami nem más, mint a bodorrózsa. Sokkal kisebb médiavisszhang övezte a hírt: a minap betiltották a növényt tartalmazó zászlóshajó-készítmények, a ViroStop influenza elleni szájspray és ViroStop orrspray forgalmazását.

Nem az derült ki, hogy a bodorrózsa (Cistus) kivonata veszélyes vagy hatástalan – jóllehet, ezt már annak idején megírtuk, a hatásossággal kapcsolatban is vannak kételyek. A szer és a növény hatásosságát azóta sem vizsgálták Covid-os betegeken. “Mindössze” arról van szó, hogy a forgalmazó nem tartotta be az orvostechnikai eszközökre érvényes jogszabályokat (merthogy a ViroStop termékek ebben a kategóriában voltak forgalomban).

Az orvostechnikai eszközök kategóriája nagyon sokszínű, a szívkatéterektől a járókereten át bizonyos fogyókúrás termékekig sok minden ide tartozik. Egy dolog azonban közös ezekben a termékekben: hatásukat az emberi szervezetre elsősorban nem farmakológiai, immunológiai vagy metabolikus úton fejtik ki. Magyarul: hatásuk nem alapulhat gyógyszerhatáson. Ugyan tartalmazhatnak gyógyszernek minősülő összetevőt, de csak abban az esetben, ha az ilyen összetevő csak kiegészíti az eszköz elsődleges céljának megvalósulását, de alapvetően nem határozza meg. Így például a készítmények sterilitásának megőrzésére használható adalékként antibiotikum, de a baktériumellenes hatás nem lehet orvostechnikai eszköz fő hatása. Az orvostechnikai eszközök (gyógy)hatásukat fizikai, mechanikai úton kell elérjék – ha nem ez a helyzet, akkor a terméket gyógyszerként kell engedélyeztetni.

Bár a forgalmazó honlapján jelenleg az található, hogy

védőbevonatot képez a nyálkahártyán, így fizikai úton akadályozza a kórokozók behatolását a szervezetbe,

a hatóság határozatában szerepel, hogy a kereskedelmi kommunikációban olyan megtévesztő állításokat fogalmaztak meg, mint

a SARS, a MERS és madárinfluenza megbetegedések esetében (…) ún. „citokin vihar” (alakul ki, a szerk). Az immunrendszernek a vírusfertőzés gyógyítása érdekében termelt un. gyulladásos citokinek (Pl IL6, TNF alfa stb) korlátok nélküli termelése gyakran nagyobb problémát okoz, mint maga a vírus fertőzés. A Cistus kivonat azt a kóros immunológiai folyamatot is képes megelőzni, így két fontos támadáspontos segít a betegség súlyosságának csökkentésében.

Vélhetően a hatósági vizsgálat is közrejátszhatott, hogy mára “szelídültek” a termékekkel kapcsolatos állítások a cég weboldalán. Az internet ugyanakkor nem felejt. Egyes forgalmazók honlapján máig ilyeneket olvashatunk:

A növényi hatóanyagok nyálkahártyán villámgyorsan szívódnak fel, a hatóanyag-veszteség szinte zéró, az injekció után a leggyorsabb hatást biztosítja. Erős vírusellenes hatását – a legkorszerűbb influenza elleni készítményekhez hasonlóan – a neuraminidáz enzim gátlásán keresztül fejti ki, megakadályozva a vírusok szisztémás invázióját. A további összetevők segítenek az ellenálló képesség fokozásában. Gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatásukkal gátolják a baktériumok okozta felülfertőzés kialakulását.

A hatósági betiltás alapjául épp az ilyen állítások szolgáltak. Ezek ugyanis messze túlmutatnak a mechanikai, fizikai hatáson, hiszen az immunrendszer befolyásolása, a citokinvihar lecsillapítása, a vírus terjedésében szerepet játszó enzim gátlása, a gyulladáscsökentő hatás minden, csak nem fizikai hatás. A gyors felszívódást hangsúlyozni kifejezetten öngól…

A ViroStop termékek 2014 óta vannak forgalomban. Miért pont most tiltották be ezeket? Eddig senkinek nem tűnt fel, hogy gond van? Egyáltalán: miért engedélyezték a készítményeket, ha nincsenek rendben?

A helyzet az, hogy az orvostechnikai eszközöket nem engedélyezi a hatóság, csak nyilvántartásba veszi. A forgalmazó felelős azért, hogy amit állít a termékkel kapcsolatban, az helytálló legyen. Az érintett ViroStop termékek gyógynövénykivonatokat tartalmaznak – ráadásul olyanokat is (pl. kasvirág, zsálya, borsosmentaolaj), amelyek esetén semmi nem utal arra, hogy hatásuk fizikai úton alakulna ki. Az orvostechnikai eszközök szabályozása az elmúlt években szigorodott, ami pár éve még “elment”, az ma már nem számít elfogadhatónak. Egyébként a ViroStop készítmények csöndesen lapulhattak volna ezzel az összetétellel úgy, hogy nem terelődik rájuk a figyelem, és talán még pár évig a piacon is maradhattak volna, viszont a forgalmazó elkövetett egy nagy hibát. És ez a hiba az volt, hogy nagy csinnadrattával megpróbálták felhívni a termékekre a fogyasztók figyelmét a Covid-19-járvány idején. Egy olyan időszakban, amikor a hatóságok kiemelten igyekeznek figyelni a vásárlókat megtévesztő reklámokra. Ez lett a ViroStop készítmények veszte is.

Mindez nem jelenti azt, hogy a bodorrózsának “vége”. Sőt, az Európai Gyógyszerügynökség szakemberei éppen azon dolgoznak, hogy szakirodalmi források alapján megállapítsák: hagyományos növényi gyógyszerként milyen célokra lehet alkalmazható a növény. Jelen ismeretink szerint Covid-19 kezelésére, megelőzésére biztosan nem.

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.