fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2022. január 25., kedd

Vérnyomáscsökkentők és a Covid: nincs ok a pánikra

Tudtad?

dr. Engi Zsófia
Gimnazistaként, a pályaválasztás előtt állva csak annyit tudtam, hogy nagyon szeretem a kémiát és a matematikát, és olyan hivatásra vágyom, amivel tudok segíteni az embereknek. A gyógyszerészi pálya ezek alapján jó döntésnek tűnt − és az is maradt. 2016-ban szereztem diplomát a Szegedi Tudományegyetemen, ezután 3 évig egy közforgalmú gyógyszertárban dolgoztam. 2019-ben oktatási rezidens lettem a Gyógyszerésztudományi Kar Klinikai Gyógyszerészeti Intézetében, ahol negyed- és ötödéves gyógyszerészhallgatókat tanítok, és igyekszem átadni nekik a patikában szerzett tapasztalataimat. Amikor gyógyszerről beszélünk, nem csupán egy hatóanyagra gondolunk, hanem a tudatos felhasználáshoz szükséges tájékoztatásra is. Gyógyszerészként a szakmai felkészültség mellett ezt a hiteles tájékoztatást tartom az egyik legfontosabb feladatomnak. A Gyógyszerészek a Jövőért Egyesület tagjaként is azon dolgozom, hogy a helyes gyógyszerhasználattal és az egészség megőrzésével kapcsolatos információk minél több emberhez eljussanak.

A koronavírus-járvány első hulláma alatt, 2020 tavaszán futótűzként terjedt a médiában az információ, mely szerint egyes vérnyomáscsökkentők − az angiotenzinkonvertáló enzim (ACE) gátlói és az angiotenzinreceptor-blokkolók – növelhetik a fertőzés kockázatát, valamint súlyosbíthatják a koronavírus által okozott megbetegedést is. Ezek a gyógyszerek az ún. renin-angiotenzin-aldoszteron rendszerre hatva fejtik ki hatásukat, aminek része az angiotenzinkonvertáló enzim 2 (ACE2) – az az ACE2 enzim, melynek segítségével a koronavírus bejut a sejtekbe. Logikusnak tűnt tehát, hogy a gyógyszerek, amelyek növelik az ACE2 mennyiségét a szervezetben, egyúttal a vírus aktivitását is fokozhatják.

Az Európai Gyógyszerügynökség 2020 áprilisában a hírekre reagálva kiadott egy állásfoglalást, mely szerint a világjárvány idején is ajánlott folytatni a kezelést az említett vérnyomáscsökkentőkkel, és nem szükséges más típusú gyógyszerre átállítani a betegeket. Az állásfoglalásnak több oka is volt: semmiféle klinikai adat nem állt rendelkezésre, amely bizonyította volna, hogy az ACE-gátlók és az angiotenzinreceptor- blokkolók szedése valóban kockázatos a járvány alatt, ezzel szemben pedig számos vizsgálat és sokévnyi tapasztalat mutatta, milyen nagy egészségügyi kockázattal jár, ha a vérnyomáscsökkentők szedését hirtelen abbahagyják a betegek. Azt is fontos megjegyeznünk, hogy a más típusú gyógyszerekre való átállítás sem egyszerű feladat, hiszen a megfelelő vérnyomáscsökkentő megtalálása és ezáltal a megfelelő vérnyomás beállítása általában betegenként eltérő, bonyolult folyamat. Az ACE-gátlók és az angiotenzinreceptor-blokkolók ráadásul a leggyakrabban alkalmazott vérnyomáscsökkentők közé tartoznak, a magas vérnyomással küzdő betegek számottevő része alkalmazza őket. Belátható tehát, hogy a gyógyszerek elhagyása vagy megváltoztatása nagyon sok betegnél okozhatott volna komoly problémákat (szívinfarktus, stroke, vesekárosodás), és ez az ismert, valós kockázat egyértelműen felülmúlta a feltételezett, nem bizonyított kockázatokat.

Mivel ilyen sok beteg érintett ebben a kérdésben, természetesen világszerte számos kutatás indult el, hogy a végére járjon: valóban veszélyesek ezek a vérnyomáscsökkentők a koronavírus-járvány idején? Van egyáltalán bármilyen összefüggés a megbetegedés és ezek között a gyógyszerek között?

Egy elismert dán kutatócsoport 2020 decemberében tette közzé az általuk végzett vizsgálatok eredményét: az ACE-gátlók és az angiotenzinreceptor-blokkolók nem növelik a koronavírus-fertőzés kockázatát és nem súlyosbítják a már kialakult betegség lefolyását sem.

Tanulmányukban minden olyan dán páciens adatait feldolgozták, akiken 2020. február 27. (ezen a napon mutatták ki az első embernél a koronavírus-fertőzést Dániában) és 2020. július 26. között koronavírustesztet végeztek el. A vizsgálatban így 13 501 fertőzött és 1 088 695 nem fertőzött (de valamilyen vérnyomácsökkentőt szedő) ember vett részt. A vizsgált vérnyomáscsökkentőket szedő betegek állapotát olyan betegekkel hasonlították össze, akik nem szedtek vérnyomáscsökkentőt, vagy más típusú vérnyomáscsökkentőre (kalciumcsatorna-blokkolóra) voltak beállítva.

A „gyanúba keveredett” vérnyomáscsökkentőket szedők nem kerültek nagyobb eséllyel kórházba, intenzív osztályra, és nem volt körükben magasabb a halálozási arány sem, mint más szereket szedőknél. A megnyugtató eredmény összhangban van egyéb, korábban publikált tanulmányokkal is, de külön értéke, hogy a kutatók nemcsak a súlyos állapotú, kórházba került betegek adatait dolgozták fel, hanem egész Dániára kiterjedő vizsgálatot végeztek.

Az eredmények alapján kijelenthető: az érvényben lévő ajánlások helyesek, és a jól bevált ACE-gátló, illetve angiotenzinreceptor-blokkoló vérnyomáscsökkentők alkalmazását a COVID-19-járvány alatt sem kell háttérbe szorítani.

Felhasznált irodalom:

OGYÉI sajtóközlemény (2020.03.27.)

Christiansen és mtsai: SARS-CoV-2 infection and adverse outcomes in users of ACE inhibitors and angiotensin-receptor blockers: a nationwide case-control and cohort analysis

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.