fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2022. január 25., kedd

Mit tehetsz a pattanások ellen?

Tudtad?

dr. Crul-Tóth Noémi
2006-ban végzett a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán gyógyszerészként és gyyógyszerész szakfordítóként. Doktori disszertációját 2010-ben védte meg. A Szegedi Biológiai Kutatóközpontban dolgozott kutatóként, majd gyógyszerfejlesztőként.

Az akne egy gyakori bőrbetegség, mely során mitesszerek és/vagy pattanások jelennek meg főleg az arcon, de akár a felsőtesten is. Akne akkor alakul ki, ha a faggyúmirigyek fokozott érzékenységgel reagálnak a szervezetben keringő androgén hormonokra, melynek hatására a faggyú túltermelődik, ez eltömíti a mirigyeket, ami azokban a baktériumok elszaporodásához és gyulladás kialakulásához vezethet. Az aknés elváltozás kialakulását elősegítheti bizonyos gyógyszerek szedése, túl sok napfény, túl szűk és nem szellőző ruhadarabok viselése, a hormonális rendszer normálistól eltérő működése, élelmiszerek, illetve nem utolsó sorban a genetikai hajlam.

Az akne főként pubertás során jelentkezik és a korai harmincas évekig fennállhat. Előfordulása gyakoribb férfiakban, mint nőkben. Megfigyelték emellett, hogy városi környezetben is gyakrabban jelentkezik, mint a vidéki életmódot élők körében. Az érintettek körülbelül 20%-ánál alakul ki súlyosnak tekinthető aknés bőrelváltozás.

Az aknét lefolyása szerint négy fokozatba sorolhatjuk be. Elsőfokú akne esetén a mitesszerek száma enyhén megszaporodik, de a gyulladásos tünetek csak enyhén jelentkeznek. A mitesszerek lehetnek nyíltak, vagy zártak; a két típus közötti különbséget a faggyúmirigy eltömődésének helye okozza. Nyílt mitesszerek esetén a faggyúmirigyeket a faggyú a bőr felszínén tömi el, míg zárt mitesszerek esetén a keratinból és faggyúból álló dugó a bőr felszíne alatt helyezkedik el. Másodfokú akne esetén már több begyulladt mitesszert és hólyagocskát látunk, de ezek mérete viszonylag kicsi. Harmadfokú akne fennállásakor már sok gyulladt hólyag, míg a negyedik stádiumú aknénál számos fájdalmas és gennyes csomó található, erőteljes gyulladásos környezetben. A csomók összeolvadhatnak tályogokat hozva létre. Ez esetben a tünetek éveken át fennállhatnak és heggel gyógyulnak. Az akne lefolyását súlyosbíthatja a tejtermékek, a feldolgozott élelmiszerek és a csokoládé fogyasztása, a nem megfelelő kozmetikumok használata, a menstruációt megelőző hormonális változások, illetve a súlyos stresszel és szorongással terhelt időszakok.

Az aknés bőr megfelelő, mindennapos ápolása elengedhetetlen a betegség kordában tartásához. Ajánlott a napi kétszeres, langyos vízzel történő enyhe szappanos arcmosás. Speciális, kifejezetten aknés bőrre kifejlesztett arctisztító készítmények is elérhetőek a piacon, melyek illatanyagmentesek, esetleg fertőtlenítő hatásúak. Mivel több, az akne kezelésére használt szer száríthatja a bőrt, így érdemes lehet vizes alapú hidratáló krémet is használni. A zsíros, vagy olajos bázisú krémek használata kerülendő, azok póruseltömítő hatása miatt. Érdemes a pattanásokat és mitesszerek nem piszkálni és nyomkodni, hogy elkerüljük a későbbi hegek kialakulását, amelyek már nem visszafordítható bőrelváltozások.

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

Fotó: Andrea Piacquadio, Pexels

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.