fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. július 7., vasárnap

Barátcserje, a nők gyógynövénye

Tudtad?

dr. Tóth Barbara
dr. Tóth Barbara
Gyógynövénykutató gyógyszerész, egészségügyi szakfordító-tolmács. Főbb kutatási területe a gyógynövények hatásosságának, biztonságosságának és tartalomanyagainak vizsgálata. Évek óta részt vesz gyógyszerész- és orvostanhallgatók egyetemi oktatásában és egészségügyi szakemberek továbbképzésében. Több fórumon és módon is közreműködik a nagyközönség hiteles és szakszerű tájékoztatásában, az érdeklődők számára elérhetővé és megérthetővé téve a legfrissebb tudományos eredményeket.

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_blend_mode=”none” video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” border_radius=”” box_shadow=”no” dimension_box_shadow=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” background_type=”single” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” background_blend_mode=”none” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” filter_type=”regular” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″ last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

A menstruációt megelőzően a nők többsége észlel különféle kellemetlen pszichés és testi panaszokat, amelyeket összefoglaló néven premenstruációs szindrómának (PMS) nevezünk. A PMS jellemző tünetei közé a pszichés panaszok tartoznak, amelyek az egyéntől függően nagyon különbözőek lehetnek. Leggyakrabban fejfájás, kimerültség, levertség, álmatlanság, ingerlékenység és depresszió fordul elő. A szervezet visszatartja a vizet és csökken a vizelet mennyisége, ezért átmeneti súlygyarapodás, mellfeszülés és ödéma is kialakulhat. A premenstruációs szindróma diagnosztizálása nem elősorban a tünetek alapján, hanem sokkal inkább azok időbeli előfordulása és ciklikus ismétlődése alapján történik.

A premenstruációs szindróma oka a hormonszintek ciklikus változása. A menstruációs panaszok enyhítésére legrégebb óta használt növények egyike a barátcserje. A barátcserje nemi hormonokra gyakorolt hatását már számos vizsgálatban igazolták. Az utóbbi néhány évtizedben számos klinikai vizsgálatot végeztek a növénnyel ezek eredményei azonban nem minden esetben voltak egybehangzók. A Szegedi Tudományegyetem kutatói nemrég tettek közzé egy értékelést, amelyben a barátcserjekivonatok hatásosságát és biztonságosságát értékelték. Annak érdekében, hogy az eredmények minél megbízhatóbb adatot szolgáltassanak, csak az ismert összetételű barátcserje kivonatokkal végzett klinikai vizsgálatok adatait vették figyelembe és statisztikai értékelést ezen eredmények segítségével végezték el. Mivel a növényi készítmények összetétele igen változatos lehet, és sok esetben a klinikai vizsgálatok szerzői nem rögzítik azt, hogy a vizsgálat tárgyát képző kivonat hogyan készült és mit tartalmazott, az eredmények nehezen értelmezhetők, hiszen egy nem eléggé jellemzett készítménnyel végzett vizsgálat végén nem fogjuk tudni, hogy mi az a termék, amelynek a hatásosságáról és biztonságosságáról véleményt mondunk. A fenti vizsgálat során két jól jellemzett összetételű kivonat (Ze 440 és BNO 1095) hatásosságát és biztonságosságát igazolták 520 premenstruációs szindrómában szenvedő nő eredményeinek értékelésével. A barátcserje kivonatai hatásosan csökkentették a tünetek intenzitását, és a kivonatok alkalmazásával – a placebóhoz hasonlítva – a PMS tüneteinek enyhülésére több mint 2,5-szeres esély volt. Ahhoz, hogy még megbízhatóbb eredmények születhessenek, fontos lenne, hogy a klinikai vizsgálatokat publikáló kutatók rögzítsék és pontosan leírják azt, hogy milyen termékkel végezték a vizsgálatot.

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!