fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2021. szeptember 21., kedd

Aszalt szilva a csontritkulás ellen

Tudtad?

dr. Crul-Tóth Noémi
2006-ban végzett a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán gyógyszerészként és gyyógyszerész szakfordítóként. Doktori disszertációját 2010-ben védte meg. A Szegedi Biológiai Kutatóközpontban dolgozott kutatóként, majd gyógyszerfejlesztőként.

A csontritkulás mára népbetegséggé vált a világon. A statisztikai számítások alapján a most 55 évesnél idősebb populációban minden harmadik nőből és minden tizedik férfiből egynél biztos, hogy kialakul ez a betegség az élete hátralevő részében. Az egészséges csontozat fenntartása egy bonyolult folyamat, ugyanis a csontjaink nem rendelkeznek állandó szerkezettel, folyamatosan épülnek és lebomlanak egész életünk során. Ennek a csontátépülésnek a folyamata szabályozottan zajlik és nagyban függ számos hormon, kalcium és a D-vitamin jelenlététől. A csontfelszívást és a csontépítést két különböző a csontokban található sejt végzi. Az osteoblastok feladata a csont felépítésének, növekedésének, átépítésének biztosítása, míg az osteoclastok lebontják a csont alapállományát. Az oszteoporózis, vagyis csontritkulás állapota akkor áll fenn, ha csontbontás nagyobb ütemben, gyorsabban megy végbe, mint a csontépülés. A menopauza bekövetkezte utáni csonttömeg vesztés mögött a hormonális háttér átrendeződésén túl bizonyos növekedési faktorok csökkent termelődése (inzulinszerű növekedési faktor-1, IGF-1), oxidatív gyökök, illetve egyéb a gyulladásos folyamatokban szerepet játszó molekulák jelenléte is állhat.

Több bizonyíték látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy a gyümölcs és zöldségfogyasztás növelésével számos krónikus betegség megelőzhető, beleértve például a szív- és érrendszeri betegségeket és számos daganatos megbetegedést is. Megfigyeléses, laboratóriumi és klinikai vizsgálatok arra is bizonyítékot szolgáltattak, hogy a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása előnyösen befolyásolja a csontok egészségét is.

Számos egyéb tudományos eredmény közül egy az aszalt szilvával folytatott klinikai vizsgálatsorozat eredményeit szeretném bemutatni ebben a cikkben. Az aszalt szilva gazdag forrása a fenolos vegyületeknek, nagy mennyiségben található benne többek között klorogénsav és neoklorogénsav. Ezen kívül tartalmaz olyan kis mennyiségben előforduló ásványi anyagokat, mint például a K-vitamin, foszfor, magnézium és kálium, amik fontos szerepet játszanak a csontsűrűség megőrzésében. Előzetes állatkísérletes vizsgálatokban igazolták, hogy az aszalt szilva adagolása nemcsak, hogy képes volt megelőzni a mesterségesen előidézett csontritkulásos állatmodellben a csontsűrűség csökkenését, de elősegítette a csonttömeg visszaépülését annak leépülése után is.

A pozitív eredmények láttán egy amerikai kutatócsoport kontrollált, randomizált klinikai vizsgálat keretein belül összesen három vizsgálatban, 3, 6 és 12 hónapon keresztül figyelte meg az aszalt szilva fogyasztásának hatásait menopauzán átesett nők esetében. A menopauza során átalakul a női hormonháztartás, ami sokszor vezet súlyos csontleépüléshez és csontritkulás kialakulásához. A vizsgálatban a résztvevőket arra kérték, hogy fogyasszanak el naponta 100 g aszalt szilvát a vizsgálat teljes hossza alatt. A kontroll csoport 75 g hasonló kalória-, tápanyag- és rosttartalmú aszalt almát fogyasztott. A vizsgálat során megállapították, hogy 3 hónap aszaltgyümölcs- fogyasztás után a csontképződést jelző markerek mennyisége megnőtt a vérben, ami kiemelkedően magasabb értéket mutatott az aszalt szilvát fogyasztó csoportban. A csontfelszívódás mértékét mutató markerek mennyiségét az aszalt gyümölcs fogyasztása nem befolyásolta. Érdekes, hogy ezt a hatást az aszalt szilva nem az ösztrogénreceptoron keresztül fejtette ki.

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.