fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2021. szeptember 20., hétfő

A cukormentes üdítők ugyanúgy károsak lehetnek a szív-érrendszerre, mint a cukortartalmúak

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

A cukormentes üdítők ugyanúgy károsak lehetnek a szív-érrendszerre, mint a cukortartalmúak

Az elhízás a fejlett országokban komoly közegészségügyi problémát jelent. Az elhízás egyik fő oka a túlzott cukorfogyasztás, és a cukorbevitel jelentős részben a cukrozott üdítők fogyasztásával valósul meg. Érthető törekvés az üdítők cukortartalmának csökkentése, ami általában kalóriamentes édesítőkkel valósul meg.

De vajon tényleg ez-e a megoldás? Abban nincs vita, hogy a legegészségesebb az lenne, ha a folyadékbevitel fő forrása a csapvíz lenne, a cukormentes üdítőkkel kapcsolatban azonban sokkal több az ellentmondás. Bár az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által finanszírozott tanulmányok szerint ezek az üdítők némi segítséget jelenthetnek a fogyásban, újabban egyre több cikk szól a cukormentes italok veszélyeiről.

A legújabb. 2020. november 3-án megjelent tanulmány szerint 104 760 francia felnőtt 10 éves megfigyelése során megállapították, hogy azok, akik sok cukrozott üdítőt fogyasztanak, nagyobb eséllyel szenvednek szív-érrendszeri betegségben. És (sokak számára) meglepő módon ugyanez érvényes a a cukormentes üdítőkre is. A vizsgálat során az üdítőt nem fogyasztó, mérsékelt fogyasztó és sok üdítőt fogyasztó csoportokat életkor, nem, testtömegindex, más forrásból való cukorbevitel, étkezési szokások és egyéb kockázati tényezők (pl. cukorbetegség, magas vérnyomás, magas koleszterinszint) szerint illesztették, azaz statisztikai módszerekkel igyekeztek kizárni annak esélyét, hogy a megfigyelt hatás valamilyen (az üdítőfogyasztáson kívüli) más hatás eredménye legyen.

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.