fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2021. július 24., szombat

Hogyan előzhetőek meg a pikkelysömör szövődményei?

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

A pikkelysömör (pszoriázis) bőrtünetekkel járó autoimmun betegség, amelyet száraz, ezüstfehér, hámló bőrelváltozások jellemeznek. A betegségre jellemző a nyugalmi állapotok és a fellángolások váltakozása. A tünetek intenzitása, az elváltozásoktól érintett bőrfelület mérete igen eltérő lehet. A lakosság 2-4%-a érintett, a betegség általában 10 és 40 éves életkor között, fokozatosan alakul ki. A kezelés részben a bőrszárazság és a hámlás kezelésén (krémekkel, kenőcsökkel) alapul. A szájon át szedett szerekkel elérhető, hogy a bőr keratinocita sejtjei lassabban szaporodjanak, így az elváltozások mérséklődhetnek. A legújabb kezelések az immunrendszer befolyásolásával hatnak a betegségre.

Súlyosabb esetben a pikkelysömör egyéb területekre is kiterjedhet. Ennek az az oka, hogy a pszoriázissal járó gyulladás, amennyiben súlyos vagy kezeletlen, a bőrön kívül más szerveket is károsíthat.

Ízületek

A leggyakoribb, a betegek 30%-át érintő szövődmény az ízületkárosodás. Az ízületek kezdődő károsodására figyelmeztethet a duzzanat, a merevség és fájdalom. Ezek a tünetek elsősorban reggel, ébredés után jelentkeznek, és az ujjakat, csuklót, de más ízületeket is érinthetnek. Ízületi tünetek esetén érdemes lehet reumatológussal konzultálni, mivel a kezeletlen betegek hosszú távon mozgáskorlátozottságig terjedő ízületi károsodást szenvedhetnek.

Parkinson-kór

A krónikus gyulladás az idegrendszer károsításával fokozhatja a Parkinson-kór kockázatát. A betegség korai tünetei közé különböző mozgáskoordinációs panaszok tartoznak, amelyek jellemzően kezdetben csak a test egyik oldalát érintik. Jellegzetes kezdeti tünet az ujjremegés. Ha pikkelysömörös beteg ilyen tüneteket tapasztal, érdemes orvoshoz fordulnia, mert a Parkinson-kór felismerésével és kezelésével lassítható a betegség lefolyása.

Magas vérnyomás, magas vércukorszint

A pikkelysömörben szenvedők körében gyakoribb a magas vérnyomás, ami gyakran észlelhető tünetek nélkül alakul ki. Hasonló a helyzet a magas vércukorszinttel is, ami a cukorbetegség kialakulását jelezheti előre – és sajnos ezt a betegség is gyakoribb a pszoriázisban szenvedőknél.

A magas vérnyomás és a magas vércukorszint károsítja az érrendszert, ez a magyarázata annak, hogy a pikkelysömörösök körében kétszeres a szív-érrendszeri betegségek kockázata. Mivel ennek megelőzésére megfelelően hatékony gyógyszerek állnak rendelkezésre, különösen fontos, hogy a betegek rendszeres ellenőrzéseken vegyenek részt.

Autoimmun betegségek

A pszoriázisos betegek körében gyakoribbak az egyéb autoimmun betegségek (szklerózis multiplex, gyulladásos bélbetegségek, lupus). A modern biológiai terápiák csökkenthetik ezek kockázatát, de mindenképpen érdemes figyelni azokra a tünetekre, amelyek előre jelezhetik egy ilyen kísérőbetegség kialakulását.

Szorongás, depresszió

A pikkelysömörös betegek körében az átlagosnál gyakrabban jelentkezik szorongás vagy depresszió. Ez részben az alapbetegségükkel összefüggő életminőségromlás következménye. Mivel a kezeletlen szorongás és depresszió is rontja az életminőséget, valamint egyéb betegségek kockázatát is fokozza, érdemes pszichológushoz vagy orvoshoz fordulni, ha korábban nem tapasztalt szorongást, tartós lehangoltságot észlelünk.

Kockázatcsökkentés

Bár a pikkelysömör alapvetően genetikailag meghatározott betegség, bizonyos életmódbeli tényezők befolyásolják a tünetek súlyosságát. Érdemes kerülni a stresszt (amennyire lehet…), fizikailag aktívnak maradni, kerülni az alkoholfogyasztást és a dohányzást.

Ha pedig a tünetek súlyosbodnak, a fellángolások gyakrabban vagy súlyosabban jelentkeznek,  érdemes orvoshoz fordulni, mert elképzelhető, hogy módosítani kell a kezelésen.

Fotó: Nick Youngson CC BY-SA 3.0 Alpha Stock Images

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.