fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2021. december 9., csütörtök

Mikróbadopping – probiotikumok futóknak?

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

futás

Az utóbbi évek egyik legfelkapottabb kutatási területe a bélbaktériumok kutatása. Logikusnak tűnik, hogy a bélflóra egészsége meghatározza az emésztés működését – az azonban már meglepőbb, hogy a központi idegrendszer, az ízületi panaszok és még számos alapvető élettani működés összefügg a beleinkben élő baktériumközösség összetételével.

Ha a bélbaktériumok egyensúlya felbomlik, az ebből adódó panaszok enyhítésének legkézenfekvőbb módja a bélflóra visszaállítása. Az is közismert (bár sajnos, még ma sem minden esetben járnak el ennek megfelelően), hogy antibiotikumkezelés után a kipusztított, majd az eredeti összetételétől eltérően „visszanépesedett” bélflóra helyreállítása feltétlenül szükséges. Erre a célra jótékony hatású baktériumokat és gombákat szoktak alkalmazni. Egyes törzsek kedvező hatásait modern orvosi vizsgálatok igazolják, ezért a beavatkozás célja gyakran nem is az eredeti egyensúly visszaállítása, hanem az előnyös hatású mikróbák arányának növelése.

A probiotikumok az étrendben legnagyobb mennyiségben erjesztett tejtermékekben, például az élő kultúrás joghurtokban és a kefírekben találhatók meg, de egyéb erjesztett élelmiszerek (pl. savanyú káposzta) is dúsak hasznos baktériumokban. Az élelmiszerek több törzs keverékét tartalmazzák, ha viszont a probiotikumpótlás étrend-kiegészítőkkel történik, akkor jellemzően speciális hatásokkal rendelkező törzseket viszünk be koncentrált formában.

Ma már sokan rutinszerűen fogyasztanak probiotikumokat, különösebb tünet, panasz nélkül, pusztán a betegségek megelőzésének reményében. Átlagos életmódot élő, kiegyensúlyozottan étkező, egészséges egyéneknek nem szükséges a folyamatos probiotikumszedés. Kérdéses, hogy fokozott fizikai igénybevétel (rendszeres, intenzív sport) esetén indokolt lehet-e a pótlás. Elemzésünkben a futók egészségére kifejtett hatásokat mutatjuk be klinikai vizsgálatok alapján.

A bélrendszer egészségéért

A jó sportteljesítmény egyik titka a jó emésztés – különösen igaz ez a nagy kitartást, hosszas erőfeszítést igénylő sportoknál. A kifejezetten futóknál alkalmazott probiotikumokra összpontosító kutatások néhány nagyon ígéretes hatást tártak fel.

A probiotikumok segíthetnek megelőzni az olyan gyomor-bélrendszeri problémákat, mint a görcsök, puffadás és hasmenés, mind az edzés, mind a versenyzés során.

Egy vizsgálat szerint a Lactobacillus rhamnosus GG alkalmazása maratoni futóknál csökkentette az emésztőrendszeri panaszok időtartamát, ami közvetlen hatással lehet a teljesítményre.

Egy kutatásban Lactobacillus, Bifidobacterium és Streptococcus törzsek kevert alkalmazása esetén az emésztési tünetek enyhülését figyelték meg futóknál.

Egy vizsgálatban maratoni futók egy része a felkészülés négy hetében probiotikumot (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium animalis subsp. lactis), egy másik csoport placebót kapott. A probiotikumot szedők a verseny utolsó, kritikus harmadában jelentősen kevesebb emésztőszervi panaszt tapasztaltak, mint azok, akik placebót szedtek.

Légúti megbetegedések ellen is?

A légúti betegségek nemcsak a felkészülés hatékonyságát, hanem a versenyek során nyújtott teljesítményt is jelentősen ronthatják. Mivel egyes probiotikumok kedvező immunrendszeri hatásai ismertek, kézenfekvő a kérdés: vajon alkalmasak-e arra, hogy a megfázásos betegségek gyakoriságát csökkentsék futóknál?

A teljes cikk PirulaKalauz Klubtagsággal olvasható el.

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.