Az ember néha nem tudja, higgyen e a szemének. Ki gondolná, hogy van még szeglete a világnak, ahol állami kampány indul a cukorfogyasztás népszerűsítéséért? Pedig van ilyen is: Indiában.
Indiában 50 millió farmer él a cukornádtermesztésből, és bár az ország jelentős exportőr, a termelés meghaladja a belföldi és külföldi igényeket. Az indiaiak átlagosan évente “csak” 19 kg cukrot esznek meg. Az indiai kormány úgy döntött, ezen változtatni kell, és a cukorválság megelőzésére cukorfogyasztást ösztönző kampányt indított.
A kampány a 21. századnak megfelelően döntően az online térben zajlik, de az ösztönzésben szerepet kapnak helyi hírességek is, akik az egészséges étrendet (!) próbálják népszerűsíteni édességek receptjeivel és hasonló újságcikkekkel: “Egyél, igyál és légy egészséges: egy kis cukor egyáltalán nem árt”. Az élelmiszerügyért felelős államtitkár, Sudhanshu Pandey szerint a cukornak érdemtelenül van rossz híre, a cukorfogyasztást körüllengő “mítoszoknak” nincs tudományos alapja.
Mindez teljesen ellentétes a világ legnagyobb részén érvényesülő, a cukorfogyasztás mérséklését célzó törekvésekkel. Tudományosan bizonyított tény ugyanis, hogy a cukorfogyasztás az elhízáson túl számos krónikus betegség oka és fő kockázati tényezője, ezek közül a legfontosabb a cukorbetegség. Nem véletlen, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is a hozzáadott cukrok mennyiségének csökkentését ösztönzi az élelmiszerekben.
Igaz, hogy az indiai cukorfogyasztás elmarad a világátlagtól (és az USA átlagától különösen, ami 28 kg), azonban még így is jóval több, mint az optimális. Az Amerikai Kardiológusok Egyesülete például ennél jóval kisebb mennyiségeket tart kívánatosnak.
Az American Heart Association (AHA) ajánlása szerint a férfiak naponta legfeljebb 36 g, a nők pedig 25 g hozzáadott cukrot fogyasszanak Ez éves szinten valamivel több, mint 13, illetve 9 kg, azaz jóval kevesebb, mint a jelenlegi (az indiai kormány szerint alacsony) indiai átlag.
Nem tudni, hogy mennyire lesz sikeres a kampány, de ha igen, a végeredmény előre jósolható: a cukorfogyasztásból fakadó egészségkárosodás költségei hosszú távon messze meghaladják a rövid távon nyerhető hasznot. Sajnos, az népegészségügyi problémák kialakulásához és megoldásához szükséges idő is túlmutat a választási ciklusokon…
Forrás:
Indians asked to eat more sugar to tackle oversupply
How much sugar is too much?
Ez a cikk mindenki számára ingyenesen hozzáférhető – a PirulaKalauz készítése azonban költségekkel is jár. Kérjük, támogasd a munkánkat – pár kattintással megteheted itt!
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató, az MTA doktora. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetem intézetvezető egyetemi tanára, gyógyszerész- és orvostanhallgatók számára fitoterápiát oktat. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.