fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2021. szeptember 20., hétfő

Szájvízzel a vírus terjedése ellen?

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

Szájvízzel a vírus terjedése ellen?

A koronavírus leggyakrabban a levegőben, a fertőzöttek által kiköhögött, tüsszögött cseppecskék segítségével terjed. Logikusnak tűnik, hogy ha a szájüregben csökkenteni lehet a fertőzőképes vírusok számát, akkor az a fertőzőképességet is mérsékli.

Gyógyszerek ilyen célra nem (pontosabban: sem) állnak rendelkezésre, van viszont egy mindenki számára elérhető, relatív olcsó termékcsoport, amelynek tagjai elméletileg hasznosak lehet: ezek a szájvizek

A szájvizeket valamikor elsősorban a lehelet illatosítására alkalmazták, ma már hatásaik a lepedékképződés gátlásától a gyulladt íny ápolásáig terjednek. A termékek nagy részének baktériumellenes hatása is van, ez ugyanis kulcsfontosságú a fogkőképződés lassításában, a fogszuvasodás elleni védelemben és a szájszag megelőzésében. A baktériumellenes hatóanyagok zöme a vírusok ellen is hatásos (többé-kevésbé), némelyeknek pedig már koronavírus-ellenes hatását is vizsgálják. Sőt: jelenleg számos olyan klinikai vizsgálat van folyamatban, amelyekben kifejezetten a vírusterjedésre kifejtett hatásaikat tanulmányozzák.

A termékek többségében klórhexidin, cetilpiridínium-klorid, citrox, ciklodextrin, hidrogén-peroxid, povidon-jód vagy illóolajak találhatóak meg kórokozóellenes hatóanyagként. Ezek mindegyikének igazolták vírusellenes hatását laboratóriumi körülmények között különféle vírusok ellen, a klórhexidin, a povidon-jód és a hidrogén-peroxid esetén pedig a mostani járványt okozó vírussal kapcsolatban is vannak pozitív eredmények.  A citrox és az illóolajok esetén kísérletes bizonyíték nincs, de számítógépes modellezés alapján alapos a gyanú. hogy ezek is képesek a vírus semlegesítésére.

Közvetlen bizonyíték ugyan egyelőre nincsen arra, hogy ezek a szájvizek gátolnák a vírus terjedését, de figyelembe véve azt, amit hatásukról és biztonságosságukról tudunk, a járványos időszakban célszerűnek tűnik gyakrabban öblögetni szájvízzel. Egy összefoglaló cikk fogorvos szerzője szerint vírusfertőzöttek 7-10 napon át rendszeresen használjanak szájvizet környezetükben élők védelme érdekében, de mindenki számára hasznos elővigyázatossági intézkedés lehet egy személyes találkozó előtt szájat öblíteni, hiszen akkor is terjeszthetjük a vírust, ha tünetmentes hordozói vagyunk.

Forrás: 
Carrouel F. és mtsai: Antiviral Activity of Reagents in Mouth Rinses against SARS-CoV-2

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.