fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. június 23., vasárnap

Szájvízzel a vírus terjedése ellen?

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató, az MTA doktora. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetem intézetvezető egyetemi tanára, gyógyszerész- és orvostanhallgatók számára fitoterápiát oktat. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_blend_mode=”none” video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” border_radius=”” box_shadow=”no” dimension_box_shadow=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” background_type=”single” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” background_blend_mode=”none” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” filter_type=”regular” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″ last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

Szájvízzel a vírus terjedése ellen?

A koronavírus leggyakrabban a levegőben, a fertőzöttek által kiköhögött, tüsszögött cseppecskék segítségével terjed. Logikusnak tűnik, hogy ha a szájüregben csökkenteni lehet a fertőzőképes vírusok számát, akkor az a fertőzőképességet is mérsékli.

Gyógyszerek ilyen célra nem (pontosabban: sem) állnak rendelkezésre, van viszont egy mindenki számára elérhető, relatív olcsó termékcsoport, amelynek tagjai elméletileg hasznosak lehet: ezek a szájvizek

A szájvizeket valamikor elsősorban a lehelet illatosítására alkalmazták, ma már hatásaik a lepedékképződés gátlásától a gyulladt íny ápolásáig terjednek. A termékek nagy részének baktériumellenes hatása is van, ez ugyanis kulcsfontosságú a fogkőképződés lassításában, a fogszuvasodás elleni védelemben és a szájszag megelőzésében. A baktériumellenes hatóanyagok zöme a vírusok ellen is hatásos (többé-kevésbé), némelyeknek pedig már koronavírus-ellenes hatását is vizsgálják. Sőt: jelenleg számos olyan klinikai vizsgálat van folyamatban, amelyekben kifejezetten a vírusterjedésre kifejtett hatásaikat tanulmányozzák.

A termékek többségében klórhexidin, cetilpiridínium-klorid, citrox, ciklodextrin, hidrogén-peroxid, povidon-jód vagy illóolajak találhatóak meg kórokozóellenes hatóanyagként. Ezek mindegyikének igazolták vírusellenes hatását laboratóriumi körülmények között különféle vírusok ellen, a klórhexidin, a povidon-jód és a hidrogén-peroxid esetén pedig a mostani járványt okozó vírussal kapcsolatban is vannak pozitív eredmények.  A citrox és az illóolajok esetén kísérletes bizonyíték nincs, de számítógépes modellezés alapján alapos a gyanú. hogy ezek is képesek a vírus semlegesítésére.

Közvetlen bizonyíték ugyan egyelőre nincsen arra, hogy ezek a szájvizek gátolnák a vírus terjedését, de figyelembe véve azt, amit hatásukról és biztonságosságukról tudunk, a járványos időszakban célszerűnek tűnik gyakrabban öblögetni szájvízzel. Egy összefoglaló cikk fogorvos szerzője szerint vírusfertőzöttek 7-10 napon át rendszeresen használjanak szájvizet környezetükben élők védelme érdekében, de mindenki számára hasznos elővigyázatossági intézkedés lehet egy személyes találkozó előtt szájat öblíteni, hiszen akkor is terjeszthetjük a vírust, ha tünetmentes hordozói vagyunk.

Forrás: 
Carrouel F. és mtsai: Antiviral Activity of Reagents in Mouth Rinses against SARS-CoV-2

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!