fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2021. június 23., szerda

COVID és influenza: hasonlóságok és különbségek

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

COVID és influenza: hasonlóságok és különbségek

A hőmérséklet lehűlése egyre ideálisabbá teszi a feltételeket az influenza terjedéséhez – egy olyan időszakban, amikor épp egy másik világjárvány, a COVID-19 is terjed. Utóbbi ellen ráadásul még nem létezik elérhető és hatásos védőoltás. Mivel a két betegség kezelése eltérő beavatkozást igényelhet, tünetekkel járó betegség esetén fontos kimutatni, influenzáról vagy COVID-ról van szó. A következő írás a két betegség közötti fontosabb hasonlóságokat és eltéréseket foglalja össze.

Kórokozó

A COVID-19-et a SARS-COV-2 koronavírus okozza, az influenzát különböző influenzavírus-törzsek. Utóbbiak elég változékonyak, ezért kell a védőoltások összetételét évről évre változtatni.

Tünetek

Az influenza és COVID-19 fő tünetei (láz, köhögés, légszomj, fáradtság, izomfájdalom, elesettség, torokfájás, fejfájás, orrfolyás) részben azonosak. Hasmenés mindkét betegségben előfordulhat, ez gyerekek körében gyakoribb.

Az influenza mérsékelt és súlyosabb tünetekkel egyaránt járhat, A COVID-19 esetén a tünetek jellemzően súlyosabbak. Utóbbi betegség jellegzetes tünete a szaglás és ízérzékelés időleges elvesztése.

Tünetek jelentkezése

Influenza esetén a tünetek a megfertőződést követő 1-4. napon jelentkeznek. COVID-19 esetén később, általában az 5. naptól (de ez tág hatások között, 2-14. (!) nap között mozoghat).

Fertőzőképesség

A fertőzöttek mindkét betegség esetén már az első tünetek jelentkezése előtt fertőzőképesek. Influenza esetén 1 nappal, tünetmentes COVID-19 esetén a fertőzés kimutathatósága előtt akár 2 nappal képesek átadni a vírust. Az influenzások a betegségük első 3-4 napján a legfertőzőképesebbek, és kb. 7 napon át képesek továbbadni a vírust. A COVID-19 esetén ez az időszak hosszabb, akár 10 nap is lehet.

Kockázati csoportok

Mindkét betegség szempontjából magasabb kockázatúnak számítanak az idős emberek, a krónikus betegségekben szenvedők és a várandós nők. A COVID-19 esetén az elhízás fokozott kockázatot jelent.

Gyermekek esetén az influenza gyakrabban okoz szövődményeket.

Szövődmények

A két betegség szövődményei részben azonosak (bakteriális felülfertőződés, tüdőgyulladás, légzési elégtelenség, szepszis, akut légúti stressz szindróma, szívizomgyulladás, veseelégtelenség stb.).

A COVID-19-re jellemző szövődmény a vérrögképződés a tüdőben, szívben, agyban vagy végtagokban, valamint gyermekeknél a  több szervrendszert érintő , súlyos következményekkel járó gyulladás. A súlyos COVID-19-en átesetteknél a betegség hosszú távú következményei még nem ismertek

Kezelés

A tünetek (pl. láz, köhögés) enyhítésére alkalmazhatóak vény nélkül beszerezhető szerek, de a vírusellenes kezelés és a súlyos állapotba kerülő betegek ellátása orvosi feladat.  Szintén orvosi feladat annak eldöntése, hogy mikor van szükség gyógyszere beavatkozásra.

Ha viszont az alábbi tünetek bármelyike jelentkezik, azonnal sürgősségi ellátást kell igényelni:

  • légzési nehézség
  • mellkasi nyomás érzése
  • zavartság
  • a beteg képtelen ébren maradni vagy nem lehet felébreszteni
  • lilásra színeződő ajkak vagy arc.

Forrás: CDC

Andrea Piacquadio fotója a Pexels oldaláról

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.