fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. június 13., csütörtök

COVID és influenza: hasonlóságok és különbségek

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató, az MTA doktora. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetem intézetvezető egyetemi tanára, gyógyszerész- és orvostanhallgatók számára fitoterápiát oktat. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_blend_mode=”none” video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” border_radius=”” box_shadow=”no” dimension_box_shadow=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” background_type=”single” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” background_blend_mode=”none” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” filter_type=”regular” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″ last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

COVID és influenza: hasonlóságok és különbségek

A hőmérséklet lehűlése egyre ideálisabbá teszi a feltételeket az influenza terjedéséhez – egy olyan időszakban, amikor épp egy másik világjárvány, a COVID-19 is terjed. Utóbbi ellen ráadásul még nem létezik elérhető és hatásos védőoltás. Mivel a két betegség kezelése eltérő beavatkozást igényelhet, tünetekkel járó betegség esetén fontos kimutatni, influenzáról vagy COVID-ról van szó. A következő írás a két betegség közötti fontosabb hasonlóságokat és eltéréseket foglalja össze.

Kórokozó

A COVID-19-et a SARS-COV-2 koronavírus okozza, az influenzát különböző influenzavírus-törzsek. Utóbbiak elég változékonyak, ezért kell a védőoltások összetételét évről évre változtatni.

Tünetek

Az influenza és COVID-19 fő tünetei (láz, köhögés, légszomj, fáradtság, izomfájdalom, elesettség, torokfájás, fejfájás, orrfolyás) részben azonosak. Hasmenés mindkét betegségben előfordulhat, ez gyerekek körében gyakoribb.

Az influenza mérsékelt és súlyosabb tünetekkel egyaránt járhat, A COVID-19 esetén a tünetek jellemzően súlyosabbak. Utóbbi betegség jellegzetes tünete a szaglás és ízérzékelés időleges elvesztése.

Tünetek jelentkezése

Influenza esetén a tünetek a megfertőződést követő 1-4. napon jelentkeznek. COVID-19 esetén később, általában az 5. naptól (de ez tág hatások között, 2-14. (!) nap között mozoghat).

Fertőzőképesség

A fertőzöttek mindkét betegség esetén már az első tünetek jelentkezése előtt fertőzőképesek. Influenza esetén 1 nappal, tünetmentes COVID-19 esetén a fertőzés kimutathatósága előtt akár 2 nappal képesek átadni a vírust. Az influenzások a betegségük első 3-4 napján a legfertőzőképesebbek, és kb. 7 napon át képesek továbbadni a vírust. A COVID-19 esetén ez az időszak hosszabb, akár 10 nap is lehet.

Kockázati csoportok

Mindkét betegség szempontjából magasabb kockázatúnak számítanak az idős emberek, a krónikus betegségekben szenvedők és a várandós nők. A COVID-19 esetén az elhízás fokozott kockázatot jelent.

Gyermekek esetén az influenza gyakrabban okoz szövődményeket.

Szövődmények

A két betegség szövődményei részben azonosak (bakteriális felülfertőződés, tüdőgyulladás, légzési elégtelenség, szepszis, akut légúti stressz szindróma, szívizomgyulladás, veseelégtelenség stb.).

A COVID-19-re jellemző szövődmény a vérrögképződés a tüdőben, szívben, agyban vagy végtagokban, valamint gyermekeknél a  több szervrendszert érintő , súlyos következményekkel járó gyulladás. A súlyos COVID-19-en átesetteknél a betegség hosszú távú következményei még nem ismertek

Kezelés

A tünetek (pl. láz, köhögés) enyhítésére alkalmazhatóak vény nélkül beszerezhető szerek, de a vírusellenes kezelés és a súlyos állapotba kerülő betegek ellátása orvosi feladat.  Szintén orvosi feladat annak eldöntése, hogy mikor van szükség gyógyszere beavatkozásra.

Ha viszont az alábbi tünetek bármelyike jelentkezik, azonnal sürgősségi ellátást kell igényelni:

  • légzési nehézség
  • mellkasi nyomás érzése
  • zavartság
  • a beteg képtelen ébren maradni vagy nem lehet felébreszteni
  • lilásra színeződő ajkak vagy arc.

Forrás: CDC

Andrea Piacquadio fotója a Pexels oldaláról

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!