fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. június 24., hétfő

Mitől zöld a kamillatea?

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató, az MTA doktora. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetem intézetvezető egyetemi tanára, gyógyszerész- és orvostanhallgatók számára fitoterápiát oktat. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_blend_mode=”none” video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” border_radius=”” box_shadow=”no” dimension_box_shadow=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” background_type=”single” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” background_blend_mode=”none” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” filter_type=”regular” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″ last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

Ha a kamillateát nem isszuk meg azonnal, pár óra állás után megzöldül. Mindez azért furcsa, mert a kamillatea a növény virágzatából készül, ami sárga és fehér csöves és nyelves virágokból áll, zöld színanyagot nemigen tartalmaz. Ha levelekből készülne a tea, nem lenne meglepő a zöld szín, hiszen a levelek sok klorofillt tartalmaznak, ami közismerten zöld.

De van itt egy másik furcsaság is: a friss kamillatea nem zöld, hanem sárga. A fenti képen egy friss és egy „másnapos” tea látható: a friss tea aranysárga, az állott megzöldült.

Kezdjük az elején: mitől sárga a friss tea? Ezt a színt a flavonoidok adják, a kamilla  sárga színű, jelentős antioxidáns hatású és számos egyéb bioaktivitással rendelkező vegyületei. A flavonoidok a növényvilágban széles körben előfordulnak, de a kamilla a flavonoidokban kifejezetten dús növények közé tartozik. Fő flavonoidja az apigenin, így főként ez a vegyület adja a friss tea sárga színét:

A zöld színt viszont egy kék vegyület okozza. Ez a vegyület a sárga flavonoidokkal együtt adja a zöld végeredményt.

A kamillában található egy matricin nevű színtelen vegyület (1), amely hő hatására két lépésben (kamazulén-karbonsavon (2) keresztül) kék színű kamazulénné (3) alakul:

Ez az átalakulás játszódik le a kamillateában is. A kamazulénnak jelentős szerepe van a gyulladáscsökkentésben, de nem kell attól tartani, hogy azok, akik friss teát isznak, nem „részesülnek” a gyulladáscsökkentő hatásban. A kamazulén-karbonsav is markáns gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, ráadásul a matricin – kamazulén-karbonsav – kamazulén átalakulás az emberi szervezetben is lejátszódik.

Egyébként a kamazulén adja a kamillaillóolaj kék színét is. A kamazulén illékony, így az illóolajpárlás során nagy mennyiségben kerül az olajba, a flavonoidok viszont nem, így az olajban nem „nyomják el” a gyulladáscsökkentő kamazulén szép kék színét.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!