fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. július 26., péntek

A fekete tea csökkenti a vérnyomást?

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató, az MTA doktora. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetem intézetvezető egyetemi tanára, gyógyszerész- és orvostanhallgatók számára fitoterápiát oktat. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

Jelentős vérnyomáscsökkenésre azért ne számítson az, aki fekete teát fogyaszt, mindenesetre már az is meglepő lehet, hogy a tea nem emeli a vérnyomást. Hiszen a tea koffeint tartalmaz, amely közismerten élénkítő, vérnyomásemelő hatással bír.

Egy metaanalízis, amelyben 11 korábbi klinikai vizsgálat eredményeit elemezték újra, megállapította, hogy napi 4-5 csésze tea tartós (1-6 hónapon keresztüli) fogyasztása nagyon mérsékelten ugyan (1-2 Hgmm-rel), de csökkenti a vérnyomást. A hatás jelentősebb volt azoknál akinek a vizsgálat kezdetén magasabb volt a vérnyomása. Ez részben magyarázatot adhat arra a korábbi megfigyelésre, amely szerint a rendszeres teafogyasztás mérsékelheti a szív-érrendszeri betegségek, például az agyvérzés kockázatát.

A jelenség magyarázata az lehet, hogy a tea jóval több, mint egy koffeintartalmú ital A benne található polifenolos vegyületek érfalra kifejtett kedvező hatása hosszú távon eredményezheti a vérnyomáscsökkentésben mérhető hatást.

Irodalom:

Greyling A. és mtsai: The effect of black tea on blood pressure: a systematic review with meta-analysis of randomized controlled trials.

Legfrissebb cikkek