fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2025. január 15., szerda

A méz, mint gyógyszer

Tudtad?

Megfázás esetén az egyik legrégebben és legelterjedtebben használt gyógymód a mézfogyasztás, amit már időszámításunk előtt több ezer évvel ezelőtt is alkalmaztak különböző megbetegedések kezelésére. Ez nem is csoda, hiszen a méz nemcsak édes és finom, ennél sokkal több arca van: kórokozóellenes, gyulladáscsökkenő és antioxidáns hatásokkal is rendelkezik. A tudomány is egyre több bizonyítékkal támasztja alá a tradicionális használatot, ezért gyermekek köhögésére már különböző ajánlásokban is szerepel a méz fogyasztása. Klinikai vizsgálatokban a méz csökkentette a gyerekek köhögési gyakoriságát, sőt, hasonló mértékben csillapította a köhögést, mint az egyik, erre a tünetre gyakran alkalmazott gyógyszer. Viszont azt fontos tudni, hogy a méz nem ajánlott 12 hónaposnál fiatalabb gyermekek számára, egyrészt mivel ebben a populációban nem tesztelték, másrészt pedig a botulizmus kockázata miatt. A méz tartalmazhatja a Clostridium botulinum kórokozó spóráit, ami ellen a babák védekezőrendszere még nem elég fejlett, így az általa termelt méreganyag megbetegedést okozhat.

De nem csak gyerekeknél és nem csak köhögés esetén vizsgálták a méz hatásait. 2020-ban egy több vizsgálatot összefoglaló elemzés a méz felső légúti fertőzések tüneteire való pozitív hatását állapította meg. Amikor placebo kezeléssel hasonlították össze a mézfogyasztást, akkor azt találták, hogy a placebocsoporthoz képest a méz jelentősen jobban enyhítette a tüneteket. A szokásos kezeléshez (pl.: köhögéscsillapító, köptető, antihisztamin) képest pedig a méz javította a kombinált tüneti pontszámot, köhögési gyakoriságot és súlyosságot.

Ennek azért is van kiemelkedő jelentősége, mivel a felső légúti betegségek kezelésében szükség lenne alternatív kezelési módszerekre. Ezeknek a megbetegedéseknek a döntő többségét vírusok okozzák, mégis rengetegszer antibiotikumokat alkalmaznak a gyógyulás érdekében, amelyek hatástalanok vírusfertőzés esetén. Az indokolatlan antibiotikumhasználat hozzájárul az antibiotikumrezisztencia kialakulásához, ráadásul az egészségünk megőrzésében fontos bélflórára is kártékonyan hatnak ezek a gyógyszerek. Éppen ezért lehet előnyös a méz alkalmazása, amely nemcsak a tüneteket enyhíti, hanem a bélflórára sincs kedvezőtlen hatással.

De vajon miért lehet hatásos a méz megfázás estén? A mézben eddig mintegy 30 különböző polifenolt azonosítottak, amelyek az antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokért felelősek, a benne található probiotikumok (’jó baktériumok’) pedig hozzájárulnak antimikróbiális hatásához. Sőt antivirális hatása miatt több cikk a Covid-19-ben való alkalmazását is felveti. Antivirális hatásához több vegyület jelenléte is hozzájárul, mint pl. a metilglioxál, flavonoidok, nitrogén-oxid vagy hidrogén-peroxid. Ezek hatására csökkentheti a vírus szaporodását és virucid aktivitással rendelkezhet, ugyanakkor fontos megjegyezni: semmi nem támasztja alá, hogy a méz a Covid-19 hatásos kezelése lenne.

Mindezeken túl a méz prebiotikus oligoszacharidokat is tartalmaz. A prebiotikumok olyan, élelmiszerekben található vegyületek, amelyek bélflóránk hasznos mikroorganizmusainak növekedését vagy aktivitását fokozzák. Ez a hatás a legtöbb emberben jótékony, viszont aki sokat puffad vagy akinél SIBO-t (kontaminált vékonybél szindrómát) diagnosztizáltak és alacsony FODMAP diétát követ, azoknál a méz fogyasztás ellenjavallt, pont az oligoszacharidtartalma miatt. Magas cukortartalma miatt diabéteszes betegeknek sem ajánlott.

Az antibiotikumok nagy valószínűséggel nem hatnak a felső légúti betegségek kimenetelére, mivel legtöbbször vírusok állnak a háttérben, továbbá károsítják a bélflórát és használatuk hozzájárul az antibiotikumrezisztenciához. Ráadásul használatuk mellé sokszor probiotikumot kell szedni a bélflórára kifejtett hatás kivédésére. A méz ezzel ellentétben antibakteriális és antivirális hatással is rendelkezik, javíthatja a felső légúti megbetegedések tüneteit és jó hatással van a bélflórára, mivel pre- és probiotikumokat is tartalmaz. És ráadásul még finom is…

Források:

Alleva R. és mtsai: Organic honey supplementation reverses pesticide-induced genotoxicity by modulating DNA damage response
Mohan A. és mtsai: Effect of honey in improving the gut microbial balance
Hossain K. S. és mtsai: Prospects of honey in fighting against COVID-19: pharmacological insights and therapeutic promises
Naggar Y. A. és mtsai: Fighting against the second wave of COVID-19: Can honeybee products help protect against the pandemic?
Al-Hatamleh M. A. és mtsai: Antiviral and Immunomodulatory Effects of Phytochemicals from Honey against COVID-19: Potential Mechanisms of Action and Future Directions
Olofsson T. C. és mtsai: Lactic acid bacterial symbionts in honeybees – an unknown key to honey’s antimicrobial and therapeutic activities
Abuelgasim H. és mtsai: Effectiveness of honey for symptomatic relief in upper respiratory tract infections: a systematic review and meta-analysis

Ez a cikk mindenki számára ingyenesen hozzáférhető – a PirulaKalauz készítése azonban költségekkel is jár. Kérjük, támogasd a munkánkat – pár kattintással megteheted itt!

Legfrissebb cikkek