fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. július 27., szombat

Miért ne adjunk mézet a csecsemőknek?

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató, az MTA doktora. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetem intézetvezető egyetemi tanára, gyógyszerész- és orvostanhallgatók számára fitoterápiát oktat. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_blend_mode=”none” video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” border_radius=”” box_shadow=”no” dimension_box_shadow=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” background_type=”single” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” background_blend_mode=”none” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” filter_type=”regular” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″ last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

A méz nagyon egészséges élelmiszer, fogyasztása (majdnem) mindenkinek ajánlható. A kivételt a csecsemők jelentik: számukra a méz akár veszélyes is lehet.

A méz ugyanis tartalmazhatja egy Clostridium botulinum nevű baktérium spóráját, amely a csecsemő bélrendszerébe kerülve elszaporodhat és mérgezést okozhat. A felnőttek esetén ez kevésbé probléma, ugyanis a mézben előforduló mennyiséget a felnőtt immunrendszere könnyedén legyőzi. Egy éves kor alatt azonban erre az immunrendszer nem feltétlenül képes. Épp ezért a méz a hivatalos ajánlások és gyermekdietetikus javaslata alapján is egy éves kor fölött adható a babának.

A Clostridium botulinum baktérium egy olyan mérget (toxin) termel, amely az idegrendszer működésében okoz zavarokat, valamint gátolja a légző- és mozgatóizmok működését.

Érdekesség: épp a mozgatóizmok blokkolása miatt alkalmazzák a toxint (az ún. botoxot) az arc ránctalanítására. A mimikai izmok működésének megakadályozásával ugyanis az arcbőr egy idő után kisimul – igaz, “cserébe” többé vagy kevésbé kifejezéstelenné, lárvaszerűvé válik. A szépészeti kezelések során egyébként hihetetlenül kis mennyiségeket alkalmaznak. Hogy mennyire mérgező a botox, érzékelhető abból is, hogy a szervezetbe fecskendezve már 50-60 nanogramm (!) is képes halálos mérgezést okozni.

A mérgezés neve latinul botulizmus, ami magyarra fordítva kolbászmérgezést jelent. Ennek az az oka, hogy a mérgezés leggyakrabban nem hőkezelt hústermékekkel terjed. A baktérium toxinja 80 °C fölött elpusztul, spórája viszont csak 120 °C fölött. Az élelmiszeriparban alkalmazott tisztasági szabályok és hőkezelés garantálja, hogy ne fordulhassanak elő balesetek. Ugyanilyen céllal alkalmaznak a tartósításhoz nitritsókat.

A felnőttek botulizmusa ritka, de a fejlett országokban is előforduló betegség. Leggyakrabban házi húskészítmények okozzák, de előfordult már friss sajtok, joghurt és fagyasztott hal által okozott fertőzés is. A betegség lappangási ideje jellemzően 6-24 óra (de lehet 10 nap is), kezelés nélkül végzetes lehet.

Csecsemőknél a botulizmus oka leggyakrabban a mézfogyasztás. Hazánkban felnőttek botulizmusa szórványosan előfordul (1990 előtt gyakoribb volt, évente tízes nagyságrendű esettel), csecsemőknél az elővigyázatosság elsősorban nemzetközi példák miatt indokolt. A legutóbbi, a szakirodalomban is közölt hazai esetben a mérgezést nem méz, hanem romlott bébiétel okozta.

Egy hazai vizsgálat skandináv mézminták mintegy 30%-ában mutatott ki botulinumtoxint, így érthető a mézzel kapcsolatos óvatosság. Az viszont jó hír, hogy ugyanebben a kutatásban a hazai mézek közül egyikben sem igazolták a méreg jelenlétét, ami az eltérő méhtartási szokásokkal magyarázható. A magyar méhészek ugyanis a méheket jellemzően nagyüzemi állattartástól távoli legelőkön tartják, ami jelentősen csökkenti a fertőzés kockázatát.

Csecsemőknél a vezető tünet a székrekedés, a gyengeség, a szopóreflex hiánya, valamint a mimika elvesztése.

A betegség kialakulása nagyon könnyen megelőzhető: 1 éves kor előtt kerülendő a méz adása, és a (felbontott) bébiételeket a feltüntetett lejárati időn belül fel kell használni. Ha ezt betartjuk, a méz az étrend nagyon értékes és biztonságos összetevője lehet.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Legfrissebb cikkek