fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. június 13., csütörtök

A gyömbér csökkentheti a gyulladásos autoimmun betegségek tüneteit

Tudtad?

Kovács Balázs
Kovács Balázs
A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetemen 2017-ben végeztem orvosi biológusként. Már hallgatóként a figyelmem a növények kémiája és hatóanyagaik vizsgálata fele irányult. Jelenleg doktorandusz hallgatóként a Szegedi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézetében folytatok gyógynövényekkel kapcsolatos kutatómunkát, ahol elsősorban ezek hatóanyagainak az izolációja és a vegyületek hatásainak a vizsgálata a fő feladatom. A kutatómunkában mindig is az új ismereteknek a megszerzése, az ismeretlen felfedezése az, amit motivált. Fontosnak tartom azt, hogy az emberek megfelelően legyenek tájékoztatva a legújabb tudományos eredményekről, naprakész és hiteles információkhoz jussanak hozzá gyógynövényekkel, gyógyszerekkel, étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban - hiszen ez is alapja annak, hogy akár betegségek megelőzésével, akár egészségünk megőrzésével kapcsolatban helyes döntéseket tudjunk hozni.

gyömbér

Egy nemrég közölt tanulmány szerint a gyömbér fogyasztása enyhítheti a gyulladásos folyamatokat olyan autoimmun betegségben szenvedők esetén, mint a lupus vagy a reumatoid artritisz. A vizsgálat rámutat arra, hogy a gyömbér hatással van az immunrendszer működésében fontos szerepet betöltő fehérvérsejtekre, különösen pedig az ún. neutrofil granulociták működésére. A kísérlet során részletesen megvizsgálták a neutrofilek által az egyes fertőzések során a mikroorganizmusok elpusztítására és továbbterjedésük megakadályozására termelt ún. neutrofil extracelluláris csapdát, és annak a gyulladásos folyamatokban betöltött szerepét. A fehérvérsejtek által termelt extracelluláris mátrix mikroszkopikus pókhálóra hasonlító struktúra, amely fokozza a gyulladásos folyamatokat, s így súlyosbíthatja az autoimmun folyamatokat is.

Számos betegség lefolyása során megfigyelhető a neutrofil granulociták túlzott aktivitása. Kimutatták, hogy amikor egészséges emberek gyömbért fogyasztanak, a neutrofil extracelluláris csapda termelése mérséklődött. Betegség esetén ez enyhébb lefolyású gyulladásos folyamatot eredményezhet, így  a gyömbér hatóanyagai segíthetnek különböző autoimmun betegségben szenvedők tüneteinek enyhítésében.

Egy nemrég elvégzett klinikai vizsgálatban kimutatták, hogy a gyömbér egyik hatóanyagának, a 6-gingerolnak már egy héten keresztüli 20 mg/nap dózisú fogyasztása gátolta a neutrofilek által termelt extracelluláris mátrix képződését. A tanulmány során feltárt molekuláris mechanizmusok betekintést engednek a gyömbér által kifejtett gyulladáscsökkentő folyamatok részleteibe. Ezek az eredmények összhangban vannak korábbi vizsgálatok eredményeivel. Más kutatások, amelyek a fentiekben említett folyamatok molekuláris hátterét tárták fel, szintén a gyömbérkivonat, és különösen a 6-gingerol hatásosságát támasztották alá.

Ez a kutatás azért különösen jelentős, mert ez idáig kevés olyan természetes anyagot vagy gyógyszert ismerünk, amelyek csökkentik a neutrofilek túlzott aktivitását.

A cikk itt még nem ért véget!

Erről olvashatsz még:

Hogyan alkalmazható a gyömbér a terápiában?

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el.

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.

Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

Illusztráció: tengr.ai

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!