fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. június 30., vasárnap

A modern fájdalomcsillapítók őse, a fűzfa

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató, az MTA doktora. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetem intézetvezető egyetemi tanára, gyógyszerész- és orvostanhallgatók számára fitoterápiát oktat. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_blend_mode=”none” video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” border_radius=”” box_shadow=”no” dimension_box_shadow=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” background_type=”single” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” background_blend_mode=”none” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” filter_type=”regular” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″ last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

A 2020-ban kiadott PirulaKalauz című könyv 250 gyógynövény, vitamin, ásványi anyag bemutatását tartalmazza – ezek a leggyakrabban alkalmazott étrend-kiegészítők, gyógyteák összetevői. A nemrég megjelent PirulaKalauz alkalmazás ugyanezt a tudásanyagot tartalmazza, könnyen kereshető (pl. alkalmazási cél szerint) formában. Az app ezen kívül egyéb „extrákat” (mesterséges intelligencián alapuló növényhatározó, növényfotók stb.) is tartalmaz. 
Az alábbiakban egy fontos gyógynövényt, a fűzfát mutatjuk be a könyv és az alkalmazás alapján.

fűzfa

Egyéb nevek: fehér fűz – Salix alba (latin); fekete fűz – Salix nigra (latin); csigolyafűz – Salix purpurea (latin); boroszlánképű fűz – Salix daphnoides (latin); törékeny fűz – Salix fragilis (latin); willow (angol)

A fűzfafajok Közép-Európában, Ázsiában, Észak-Amerikában honos, folyóvizek melletti árterületeken élő növények. A gyógyászati célra használt drogot a hazánkban is előforduló fűzfajok barnásszürke kérge szolgáltatja. A népi gyógyászatban a fehér, a fekete és a csigolyafűz kérgét alkalmazták legelterjedtebben, de hatóanyag-tartalom szempontjából a csigolyafűz mellett a törékeny és a boroszlánképű fűz a legértékesebb. A fűzfa kérgében található vegyületekből fejlesztették ki az első modern gyulladáscsökkentő hatóanyagot, a nem szteroid gyulladáscsökkentők első képviselőjét, az acetil-szalicilsavat.

Alkalmazás

A népi gyógyászatban a fűzfa kérgét hasonló céllal alkalmazzák, mint a modern terápiában a fűzfa vegyületeiből fejlesztett gyógyszereket: láz csillapítására, fájdalom csökkentésére. Javasolják reuma és egyéb mozgásszervi panaszok esetén is.

Adagolás

Humán vizsgálatokban egy speciális száraz kivonat (drog-kivonat arány 8–14:1, kivonószer 70%-os etanol; a kivonat 15% szalicint tartalmaz) fájdalomcsillapító hatását igazolták, ennek napi adagja 393–1572 mg.

A kéreg 4 grammjából készített főzet naponta 3 alkalommal fogyasztható. A porított kéreg is alkalmazható (jellemzően kapszulázva), ennek napi adagja legfeljebb 4 g. Ezzel ekvivalens mennyiségű vizes-alkoholos kivonat is felhasználható.

Bizonyított hatás

Viszonylag kevés humán vizsgálati adat áll rendelkezésünkre a fűzfakéreg hatásosságával kapcsolatban. Hatékonyságát ízületi fájdalmak és hátfájás esetén tanulmányozták. A vizsgált kivonatok napi adagja 120–240 mg szalicint tartalmazott. Ez a placebóhoz képest szignifikánsan csökkentette a fájdalmat. Egy vizsgálatban, amelyben a ciklooxigenáz-2 (COX-2) enzimet gátló fájdalomcsillapítóval (rofekoxib) hasonlították össze, a fűzfakéreg kivonata a szintetikus szerhez hasonló hatásosságúnak mutatkozott.

A fűzfakéreg kivonata (240 mg szalicintartalommal) hatékonyan csökkenti a menstruációs fájdalmat.

Hatásmód, hatóanyagok

A fűzfa kérgében található szalicilátok a szervezetben gyógyszer-előanyagként (prodrug) viselkednek. Az eredetileg gyulladáscsökkentő hatással nem rendelkező vegyületek a szervezetben alakulnak át gyulladásgátló (a gyulladásos folyamatokért felelős ciklooxigenáz enzimet gátló) szalicilsavvá. A folyamat során a szalicilát-glikozidokból előbb szalicin képződik, majd ebből szalicil-alkohol, végül szalicilsav. Emiatt a fűzfakéreg hatása lassabban alakul ki és elhúzódóbb, mint a gyógyszerként forgalomban lévő szintetikus szalicilsav-származékoké, ugyanakkor gyomorirritáló hatása kevésbé kifejezett.

Bár a fűzfakéregből kifejlesztett gyógyszervegyület, az acetil-szalicilsav izgatja a gyomor nyálkahártyáját, a természetes szalicilátokkal szembeni előnyös tulajdonsága, hogy kifejezettebben gátolja a vérlemezkék összetapadását. Ebből következik, hogy a természetes szalicilátok (az acetil-szalicilsavval ellentétben) nem alkalmazhatók a vérrögképződés és a szívinfarktus megelőzésre.

Figyelmeztetések

A nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerekre jellemző emésztőrendszeri mellékhatások (gyomorégés, fekélyképződés) a fűzfakéreg alkalmazása esetén ritkán fordulnak elő, amit a kisebb dózis és a tartalomanyagok szervezetbeli kinetikája magyaráz. A kéreg jelentős cseranyagtartalma ugyanakkor okozhat gyomorpanaszokat. Az acetil-szalicilsavnál kisebb mértékben, de a fűzfakéreg vegyületei is gátolják a vérlemezkék összetapadását, ezért a véralvadásgátló gyógyszerek hatását módosíthatják.

Elővigyázatosságból lázas gyermekek kezelésére nem alkalmazható (egyes vírusfertőzések okozta lázas állapot estén a szalicilátok gyermekeknél súlyos agyi és májkárosodást, ún. Reye-szindrómát idézhetnek elő). Mellékhatásként előfordulhat túlérzékenységi reakció, ezért aszpirinérzékenység esetén tilos a drogot alkalmazni. Asztma, cukorbetegség, köszvény, máj- és vesebetegség, illetve aktív gyomor- és nyombélfekély esetén a fűzfakéreggel végzett kezelés ellenjavallt.

Nem alkalmazható fűzfakéreggel szembeni túlérzékenység vagy nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel szembeni allergia esetén, továbbá szalicilátok által kiváltott asztma, véralvadási zavar és a glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz enzim működési zavara esetén. Terhesség és szoptatás alatti alkalmazása nem ajánlott.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!