fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. június 19., szerda

Egy új kezelés átmeneti javulást hozhat a színlátási zavarban szenvedőknek

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató, az MTA doktora. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetem intézetvezető egyetemi tanára, gyógyszerész- és orvostanhallgatók számára fitoterápiát oktat. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_blend_mode=”none” video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” border_radius=”” box_shadow=”no” dimension_box_shadow=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” background_type=”single” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” background_blend_mode=”none” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” filter_type=”regular” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″ last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

látás

Egy hétig tartó javulást figyeltek meg az időskori színtévesztésben szenvedőknél egy 3 percig tartó, vörös színű (670 nm hullámhosszú) fénnyel való kezelés után. A kezelés a kék-sárga és piros-zöld színtévesztőknél javította a színérzékelést. A kék-sárga színtévesztő résztvevők 17, a piros-zöld színtévesztő résztvevők 12%-ánál figyeltek meg érzékenységjavulást. A vizsgálatok szerint a fénykezelés azonban csak bizonyos időszakokban fejti ki ilyesfajta hatását; a reggeli kezelések vezettek jelentős javuláshoz.

Az időskori színtévesztés okai

A retinában lévő fényreceptorok 40 éves kor körül a szervezet idősödésének hatására kezdenek jelentős változásokon mennek keresztül. A sejtekben (így a retinában is) megkezdődik a mitokondriális funkciók hanyatlása, ez okozza az adenozin-trifoszfát (ATP), azaz a sejtek energiaellátásáért felelős molekulák hiányát. Időskorban nő a gyulladáskeltő reaktív oxigéngyökök mennyisége is, ami károsítja a sejteket. A fényreceptorokban nagy számban és sűrűn elhelyezkedő mitokondriumok működése szintén hanyatlik a kor előrehaladtával. A központi pálcikák 30%-a fokozatosan elpusztul, és bár a csapok száma változatlan marad, funkciójuk betöltésére kevésbé lesznek képesek. A csapok olyan, a retinában található sejtek, melyek lehetővé teszik a színek érzékelését megfelelő megvilágítás jelenlétében. A pálcikák szintén a retina felépítő egységei közé sorolhatóak, a szürkületben vagy sötétben való látást segítik. A pálcikák jelentősége a mesterséges világítás terjedésének következtében napjainkban csökken.

Hogyan hat a fénykezelés a retina receptoraira?

A fénykezelés részeként egyszeri, 3 perces reggeli vörös (670 nm-es hullámhosszú) fényexpozíciónak tették ki az alanyokat. Azt figyelték meg, hogy a csapok működésében egy hétig tartó jelentős javulás állt be. Ezt azzal magyarázzák, hogy a vörös fény javítja az ATP-pumpák hatékonyságát, ezzel növelve az adenozin-trifoszfát szintjét a sejtekben. Ezáltal a fényreceptorok nagyobb energiaigényét kielégíti a megnövekedett ATP-szint, így azok képesek megfelelő hatékonysággal ellátni funkciójukat. Hasonló állatkísérletekben a magas hullámhosszú (650-900 nm-es) fény javította a mitokondriális funkciót és csökkentette a gyulladáskeltő reaktív oxigéngyökök számát, ezzel mérsékelve a csapok és pálcikák károsodását, megelőzve a további látásromlást.

További kutatás szükséges

A vörös színnel való bevilágítás egyszerű és gazdaságos módja lehet a színlátási zavarok kezelésének. Fontos azonban leszögezni, hogy bár a résztvevők egy részénél egyértelmű javulás mutatkozott a kezelést követően, ennek mértéke korcsoportonként és egyénenként eltérő volt. Bár a hatásosság pontosabb meghatározására nagyobb létszámú, eltérő korcsoportokba tartozó színtévesztők részvételével végzett vizsgálatok szükségesek, a feltételezhető gazdasági és egészségügyi előnyök miatt mindenképp érdemes tovább vizsgálni a módszert.

Az összefoglalót készítette: Elek Petra
Szerkesztette és szakmailag ellenőrizte: dr. Csupor Dezső

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!