fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2022. január 25., kedd

Egy új kezelés átmeneti javulást hozhat a színlátási zavarban szenvedőknek

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

látás

Egy hétig tartó javulást figyeltek meg az időskori színtévesztésben szenvedőknél egy 3 percig tartó, vörös színű (670 nm hullámhosszú) fénnyel való kezelés után. A kezelés a kék-sárga és piros-zöld színtévesztőknél javította a színérzékelést. A kék-sárga színtévesztő résztvevők 17, a piros-zöld színtévesztő résztvevők 12%-ánál figyeltek meg érzékenységjavulást. A vizsgálatok szerint a fénykezelés azonban csak bizonyos időszakokban fejti ki ilyesfajta hatását; a reggeli kezelések vezettek jelentős javuláshoz.

Az időskori színtévesztés okai

A retinában lévő fényreceptorok 40 éves kor körül a szervezet idősödésének hatására kezdenek jelentős változásokon mennek keresztül. A sejtekben (így a retinában is) megkezdődik a mitokondriális funkciók hanyatlása, ez okozza az adenozin-trifoszfát (ATP), azaz a sejtek energiaellátásáért felelős molekulák hiányát. Időskorban nő a gyulladáskeltő reaktív oxigéngyökök mennyisége is, ami károsítja a sejteket. A fényreceptorokban nagy számban és sűrűn elhelyezkedő mitokondriumok működése szintén hanyatlik a kor előrehaladtával. A központi pálcikák 30%-a fokozatosan elpusztul, és bár a csapok száma változatlan marad, funkciójuk betöltésére kevésbé lesznek képesek. A csapok olyan, a retinában található sejtek, melyek lehetővé teszik a színek érzékelését megfelelő megvilágítás jelenlétében. A pálcikák szintén a retina felépítő egységei közé sorolhatóak, a szürkületben vagy sötétben való látást segítik. A pálcikák jelentősége a mesterséges világítás terjedésének következtében napjainkban csökken.

Hogyan hat a fénykezelés a retina receptoraira?

A fénykezelés részeként egyszeri, 3 perces reggeli vörös (670 nm-es hullámhosszú) fényexpozíciónak tették ki az alanyokat. Azt figyelték meg, hogy a csapok működésében egy hétig tartó jelentős javulás állt be. Ezt azzal magyarázzák, hogy a vörös fény javítja az ATP-pumpák hatékonyságát, ezzel növelve az adenozin-trifoszfát szintjét a sejtekben. Ezáltal a fényreceptorok nagyobb energiaigényét kielégíti a megnövekedett ATP-szint, így azok képesek megfelelő hatékonysággal ellátni funkciójukat. Hasonló állatkísérletekben a magas hullámhosszú (650-900 nm-es) fény javította a mitokondriális funkciót és csökkentette a gyulladáskeltő reaktív oxigéngyökök számát, ezzel mérsékelve a csapok és pálcikák károsodását, megelőzve a további látásromlást.

További kutatás szükséges

A vörös színnel való bevilágítás egyszerű és gazdaságos módja lehet a színlátási zavarok kezelésének. Fontos azonban leszögezni, hogy bár a résztvevők egy részénél egyértelmű javulás mutatkozott a kezelést követően, ennek mértéke korcsoportonként és egyénenként eltérő volt. Bár a hatásosság pontosabb meghatározására nagyobb létszámú, eltérő korcsoportokba tartozó színtévesztők részvételével végzett vizsgálatok szükségesek, a feltételezhető gazdasági és egészségügyi előnyök miatt mindenképp érdemes tovább vizsgálni a módszert.

Az összefoglalót készítette: Elek Petra
Szerkesztette és szakmailag ellenőrizte: dr. Csupor Dezső

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.