fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2021. szeptember 20., hétfő

Milyen a jó házilag készített maszk?

Tudtad?

dr. Tóth Barbara
Gyógynövénykutató gyógyszerész, egészségügyi szakfordító-tolmács. Főbb kutatási területe a gyógynövények hatásosságának, biztonságosságának és tartalomanyagainak vizsgálata. Évek óta részt vesz gyógyszerész- és orvostanhallgatók egyetemi oktatásában és egészségügyi szakemberek továbbképzésében. Több fórumon és módon is közreműködik a nagyközönség hiteles és szakszerű tájékoztatásában, az érdeklődők számára elérhetővé és megérthetővé téve a legfrissebb tudományos eredményeket.

A koronavírusjárvány számtalan szempontból gyökeresen megváltoztatta a korábbi életünket: korábbi rutinjaink szűntek meg, vagy függesztődtek fel, és teljesen új szokások épültek be a hétköznapi életünkbe. Ezen számunkra új szokások közé tartozik a maszkviselés. A maszkok a pandémia előtt sem voltak ismeretlenek az ázsiai emberek számára, ők korábban is rendszeresen hordtak textil vagy egyszerhasználatos maszkokat, hogy megvédjék magukat és környezetüket az esetleges betegségektől. A magyar emberek számára azonban egy teljesen új szokásként jelent meg a mindennapos maszkviselés 2020-ban. Sokan, sokáig tiltakoztak ellene, a helyes maszkviselés azonban kulcsfontosságú a járvány megállításában.

Miért viseljünk maszkot?

A maszkok helyes viselésével jelentősen csökkenthető a járvány terjedése. A maszkviseléssel nemcsak a vírus átadásának lehetősége csökken, de feltételezhető, hogy a levegőbe kerülő vírusmennyiség csökkenésével az esetleges súlyosabb fertőzések száma is mérséklődik.

Egyes országokban magasabb biztonságot garantáló gyári maszkok hordása kötelező, de Magyaroroszágon elfogadhatók a textil maszkok is. Ebben az írásban az ezekkel kapcsolatos tudnivalókat mutatjuk be. Az ma már nagyon sok helyen ki van függesztve, hogy hogyan kell a maszkokat helyesen hordani (fedje a szájat, orrot). Tudjuk azt is, hogy a maszkokat gyakran kell cserélni, például tüsszentés, köhögés után, és meghatározott időközönként is, ami általában nem több mint 4 óra. De a maszkok anyagára, és a házilag készített maszkok jellemzőire vonatkozóan kevés támpontot kapnak a házi maszkvarrók.

Mire figyeljünk, mikor maszkot választunk?

A textil maszkokból érdemes többrétegűt választani vagy készíteni. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a háromrétegű maszkokat ajánlja, amelyeket minél sűrűbb szövésű anyagból kell készíteni, hogy hatékony védelmet nyújthassanak. A nem szövött anyagból készült maszkok (pl. FFP2 maszk) még a háromrétegű textil maszkoknál is hatékonyabban akadályozzák meg a vírusrészecskék levegőbe kerülését

Milyen anyagból készüljön?

A WHO legfrissebb kutatási eredményei alapján a legjobb szűrőfunkcióval a polipropilén maszkok rendelkeznek. Kerülni érdemes ugyanakkor a rugalmas anyagokat, ezeknek ugyanis a nyúlás hatására vagy mosás során megváltozhat az áteresztőképességük. A mindennapos használat során érdemes megfelelő méretű, kényelmes maszkot választani, a maszkok fülpántja ezért készülhet rugalmas anyagból.

Házi maszkok mosása

Érdemes olyan anyagot választani, ami legalább 60 °C-on mosható. A polipropilén maszkok azért is lehetnek előnyösek, mert magas hőmérsékleten moshatók. A maszkokat a lehető legmagasabb hőmérsékleten érdemes mosni, és kiegészítő hőkezelésként érdemes ezeket vasalni is.

Nyugodtan válasszunk többrétegű maszkot…

…egyrészt a vékonyabb, egyrétegű maszkok kevesebb védelmet nyújtanak, másrészt pedig még a többrétegű maszkok sem zárnak légmentesen, és semmi nem utal arra, hogy a maszkviseléssel csökkenne az oxigénellátottság. Ha úgy érzi, nehezebben kap levegőt maszkban, azt valószínűleg a maszkviselés okozta szorongás váltja ki csupán. Ilyenkor csekély vigasz, de tény, hogy minél inkább betartjuk a szabályokat, annál hamarabb normalizálódhat az élet és egyre közelebb kerülhet az a nap, amikor már nem kell maszkot hordani.

Pár jó tanács a végére

  • A textil maszkok közül válasszon háromrétegűt.
  • Válasszon megfelelő méretű maszkot, olyat, ami takarja a szájat és az orrot is. A helyesen viselt maszk nemcsak az orrhegyét takarja, hanem egészen magasan fedi az orrot.
  • Mindig tartson magánál több maszkot, hogy azokat megfelelő időnként, vagy szükség esetén cserélni tudja.
  • A tiszta maszkokat tartsa egy zárt tasakban, elkülönítve a használtaktól.
  • Miután felvette a maszkot, próbálja meg nem megérinteni.
  • A többször használatos maszkokat a gyártó által meghatározott lehető legmagasabb hőmérsékleten mossa.

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.