fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2021. szeptember 20., hétfő

Megvédhet a kávé a Parkinson-kórtól?

Tudtad?

dr. Engi Zsófia
Gimnazistaként, a pályaválasztás előtt állva csak annyit tudtam, hogy nagyon szeretem a kémiát és a matematikát, és olyan hivatásra vágyom, amivel tudok segíteni az embereknek. A gyógyszerészi pálya ezek alapján jó döntésnek tűnt − és az is maradt. 2016-ban szereztem diplomát a Szegedi Tudományegyetemen, ezután 3 évig egy közforgalmú gyógyszertárban dolgoztam. 2019-ben oktatási rezidens lettem a Gyógyszerésztudományi Kar Klinikai Gyógyszerészeti Intézetében, ahol negyed- és ötödéves gyógyszerészhallgatókat tanítok, és igyekszem átadni nekik a patikában szerzett tapasztalataimat. Amikor gyógyszerről beszélünk, nem csupán egy hatóanyagra gondolunk, hanem a tudatos felhasználáshoz szükséges tájékoztatásra is. Gyógyszerészként a szakmai felkészültség mellett ezt a hiteles tájékoztatást tartom az egyik legfontosabb feladatomnak. A Gyógyszerészek a Jövőért Egyesület tagjaként is azon dolgozom, hogy a helyes gyógyszerhasználattal és az egészség megőrzésével kapcsolatos információk minél több emberhez eljussanak.

A Parkinson-kór az Alzheimer-kór után napjaink második leggyakoribb neurodegeneratív betegsége. Kialakulásának pontos oka még nem tisztázott: a betegség nagy valószínűséggel genetikai és környezeti faktorok együttes eredményeképpen jön létre.

Parkinson-kórban az agy egy speciális régiójában, az úgynevezett feketeállományban (substantia nigra) máig ismeretlen okból fokozatosan pusztulnak el az idegsejtek, melyek a dopamin nevű anyagot termelik, és fontos szerepet játszanak a mozgás szabályozásában. A Parkinson-kór tünetei ezért elsősorban a mozgást érintik: a betegség jellegzetesen alig észrevehető kézremegéssel indul, később pedig merevvé és nehézkessé is válnak a beteg mozdulatai. A Parkinson-kór nem halálos, a tünetei azonban folyamatosan súlyosbodnak, ami a betegek életminőségének jelentős romlását okozza.

A Parkinson-kór a tudomány mai állása szerint sajnos gyógyíthatatlan. A tünetek enyhítésére jelenleg többféle gyógyszeres kezelés áll rendelkezésre, és egy műtéti eljárással, az úgynevezett mély agyi stimulációval hosszabb távú javulást is el lehet érni.

A betegség fiatal felnőtteknél ritkán fordul elő, tünetei általában középkorú vagy idősebb embereknél jelentkeznek. A kor előrehaladtával kialakulásának kockázata is nő – elsősorban a 60 év feletti korosztály érintett. Az idős kor mellett kockázati tényező a nem is: a Parkinson-kór 50 százalékkal gyakrabban fordul elő férfiakban, mint nőkben. A betegség kialakulásában egyes mérgek (pl.: rovarirtók, permetszerek) is szerepet játszhatnak. Egyes kutatások szerint az életmódnak is komoly jelentősége lehet, a Parkinson-kór megelőzését célzó vizsgálatok ezért nagy számban foglalkoznak azokkal a lehetséges védőfaktorokkal, melyeket mi magunk is alkalmazni tudunk.

A tudományos cikkek a rendszeres testmozgás mellett gyakran említik a koffein jótékony hatását is.

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.