fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2021. szeptember 20., hétfő

Étrenddel a lupus ellen

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

Étrenddel a lupus ellen

A lupus, teljes nevén a szisztémás lupus erythematosus (SLE) egy olyan autoimmun betegség, amely hazánkban mintegy 5000 embert érint. A betegség jellemzően 20-30 éves kor körül jelentkezik, és nőkben tízszer gyakrabban fordul elő.  Oka, hogy a szervezetben kórosan képződő autoellenanyagok megtámadják a szervezet különböző szöveteit, szerveit, amely változatos panaszokhoz vezethet. A leglátványosabbak a bőrtünetek, ezek között is az arcon, a szemek alatt jelentkező pillangó alakú bőrgyulladás, de érintett lehet a tüdő, a szív, a vese, a vérképzés vagy a központi idegrendszer. A leggyakoribb tünet (a betegek 90%-ánál jelentkezik) az ízületek gyulladása, míg a betegek felénél hajhullás is kialakul. Hosszú távon (és a betegek túlélése szempontjából) a vese és a szív működésére kifejtett hatás a leglényegesebb.

Az SLE kialakulásának okai máig nem tisztázottak. A betegség nem öröklődik közvetlenül (csupán a hajlam), az elsőfokú utódokban előfordulási gyakorisága nem sokkal nagyobb, mint az átlagnépességben. A betegség kialakulását jellemzően külső tényezőknek, így a napsugárzásnak, egyes gyógyszereknek, vírusfertőzéseknek tulajdonítják, amelyek a genetikailag meglévő hajlam talaján indítják el a kóros immunfolyamatot. Azt feltételezik, hogy az ösztrogénnek is szerepe van az SLE kialakulásában.

A gyógyszeres kezelés alapja az immunrendszer működésének gátlása, amely a betegek túlélési esélyeit, életminőségét alapvetően javítja. Érdekes módon egyelőre kevés ismerettel rendelkezünk arról, hogy milyen életmódbeli, étrendi változtatások javítják a betegek állapotát. A napozás kerülése evidens, de arról alig van adat, hogy milyen diéta rontja vagy javítja a tüneteket. Egy nemrég megjelent cikk viszont épp ezzel kapcsolatban hoz adatokat.

Amerikai kutatók azt összegezték, hogy omega-3 zsírsavak rendszeres fogyasztása hogyan hat az SLE tüneteire. Öt, korábban megjelent klinikai vizsgálat kritikus újraelemzésével megállapítotték, hogy napi kb. 3 g omega-3 zsírsav (ez a gyakorlatban halolaj fogyasztását jelentette) több héten át adagolva jelentősen csökkentette a betegségre jellemző tüneteket. A kezelésnek semmilyen nemkívánatos hatása nem ismert (sőt, egyéb kedvező hatásai vannak, pl a koleszterinszintre), az orvos által előírt kezelés mellett is alkalmazható.

Felhasznált irodalom: 

Duarte-Garcia és mtsai: Effect of omega-3 fatty acids on systemic lupus erythematosus disease activity: A systematic review and meta-analysis

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.