fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. június 24., hétfő

Étrenddel a lupus ellen

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató, az MTA doktora. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetem intézetvezető egyetemi tanára, gyógyszerész- és orvostanhallgatók számára fitoterápiát oktat. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_blend_mode=”none” video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” border_radius=”” box_shadow=”no” dimension_box_shadow=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” background_type=”single” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” background_blend_mode=”none” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” filter_type=”regular” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″ last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

Étrenddel a lupus ellen

A lupus, teljes nevén a szisztémás lupus erythematosus (SLE) egy olyan autoimmun betegség, amely hazánkban mintegy 5000 embert érint. A betegség jellemzően 20-30 éves kor körül jelentkezik, és nőkben tízszer gyakrabban fordul elő.  Oka, hogy a szervezetben kórosan képződő autoellenanyagok megtámadják a szervezet különböző szöveteit, szerveit, amely változatos panaszokhoz vezethet. A leglátványosabbak a bőrtünetek, ezek között is az arcon, a szemek alatt jelentkező pillangó alakú bőrgyulladás, de érintett lehet a tüdő, a szív, a vese, a vérképzés vagy a központi idegrendszer. A leggyakoribb tünet (a betegek 90%-ánál jelentkezik) az ízületek gyulladása, míg a betegek felénél hajhullás is kialakul. Hosszú távon (és a betegek túlélése szempontjából) a vese és a szív működésére kifejtett hatás a leglényegesebb.

Az SLE kialakulásának okai máig nem tisztázottak. A betegség nem öröklődik közvetlenül (csupán a hajlam), az elsőfokú utódokban előfordulási gyakorisága nem sokkal nagyobb, mint az átlagnépességben. A betegség kialakulását jellemzően külső tényezőknek, így a napsugárzásnak, egyes gyógyszereknek, vírusfertőzéseknek tulajdonítják, amelyek a genetikailag meglévő hajlam talaján indítják el a kóros immunfolyamatot. Azt feltételezik, hogy az ösztrogénnek is szerepe van az SLE kialakulásában.

A gyógyszeres kezelés alapja az immunrendszer működésének gátlása, amely a betegek túlélési esélyeit, életminőségét alapvetően javítja. Érdekes módon egyelőre kevés ismerettel rendelkezünk arról, hogy milyen életmódbeli, étrendi változtatások javítják a betegek állapotát. A napozás kerülése evidens, de arról alig van adat, hogy milyen diéta rontja vagy javítja a tüneteket. Egy nemrég megjelent cikk viszont épp ezzel kapcsolatban hoz adatokat.

Amerikai kutatók azt összegezték, hogy omega-3 zsírsavak rendszeres fogyasztása hogyan hat az SLE tüneteire. Öt, korábban megjelent klinikai vizsgálat kritikus újraelemzésével megállapítotték, hogy napi kb. 3 g omega-3 zsírsav (ez a gyakorlatban halolaj fogyasztását jelentette) több héten át adagolva jelentősen csökkentette a betegségre jellemző tüneteket. A kezelésnek semmilyen nemkívánatos hatása nem ismert (sőt, egyéb kedvező hatásai vannak, pl a koleszterinszintre), az orvos által előírt kezelés mellett is alkalmazható.

Felhasznált irodalom: 

Duarte-Garcia és mtsai: Effect of omega-3 fatty acids on systemic lupus erythematosus disease activity: A systematic review and meta-analysis

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!