fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2021. szeptember 20., hétfő

Megéri beadni a rotavírus elleni vakcinát?

Tudtad?

dr. Tóth Barbara
Gyógynövénykutató gyógyszerész, egészségügyi szakfordító-tolmács. Főbb kutatási területe a gyógynövények hatásosságának, biztonságosságának és tartalomanyagainak vizsgálata. Évek óta részt vesz gyógyszerész- és orvostanhallgatók egyetemi oktatásában és egészségügyi szakemberek továbbképzésében. Több fórumon és módon is közreműködik a nagyközönség hiteles és szakszerű tájékoztatásában, az érdeklődők számára elérhetővé és megérthetővé téve a legfrissebb tudományos eredményeket.

Megéri beadni a rotavírus elleni vakcinát?

A gyermekkori hasmenéshez köthető halálozások egyik fő kiváltó oka világszerte a rotavírus fertőzés. A rotafertőzés visszaszorítására és a vírushoz kapcsolódó halálozás csökkentésére az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2009-ben javasolta a legyengített vírust tartalmazó vakcina alkalmazását. A rotavírus elleni vakcinátmára már több mint 100 országban használják, és az eredmények önmagukért beszélnek. A vakcina alkalmazásának köszönhetően a rotavírus okozta hasmenéshez köthető halálozás világszerte jelentősen csökkent, valamint azokban az országokban, ahol használják a vakcinát, az 5 év alatti gyermekek körében 40%-kal csökkent a rotavírushoz kapcsolódó kórházi felvételek száma. A vakcina beadása ráadásul kellemetlenséggel sem jár, hiszen szájon át alkalmazható oldatokról van szó.

A rotavírus vakcinák hatásosságát és biztonságosságát egy idén szeptemberben közölt tudományos összefoglaló közlemény is megerősíti. A cikk szerzői átfogó irodalomkutatást követően összesen 60 vizsgálat eredményeinek a statisztikai összegzésével értékelték a leggyengített rotavírust tartalmazó vakcinák (Rotarix, RotaTeq) hatásait 12 hónapos kor alatti, valamint 12 és 23 hónapos kor közötti csecsemők és kisgyermekek esetén. A cikkben összehasonlították a részleges (egyszeri alkalmazás) és a teljes (kétszer beadott Rotarix vagy háromszor beadott RotaTeq) vakcináció hatásosságát.

A statisztikai értékelésbe bevont 60 vizsgálat 32 országból származott; köztük 31 vizsgálatot alacsonyabb gyermekhaladósági arányú, gazdaságilag fejlett országokban (pl. Egyesült Államok, Japán, Ausztrália), nyolcat közepes gyermekhalandósági arányú, közepesen fejlett országokban (pl. Brazília, Moldova, Örményország) és 21-et magas gyermekhalandósági arányú, gazdaságilag elmaradottabb országokban (pl. Ruanda, Nicaragua, Kenya, Tanzánia) végeztek. Az eredmények alapján mindkét vakcina hatásosnak bizonyult a rotavírus okozta hasmenés visszaszorításában mindkét korosztályban, függetlenül az ország előző besorolásától.

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.

Előző cikk
Következő cikkÉtrenddel a lupus ellen

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.