fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2021. december 8., szerda

E-vitaminhiány terhességi cukorbetegségben

Tudtad?

dr. Csupor-Löffler Boglárka
A Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán szerzett diplomát 2004-ben. Tumorellenes növényi vegyületek felderítéséről beszámoló doktori disszertációját 2012-ben védte meg, ezt követően kutatóként dolgozott a Szegedi Tudományegyetemen, ahol gyógyszerészhallgatók oktatásában gyakorlatvezetőként és témavezetőként is részt vett. Jelenleg szakértői munkát végez, valamint a PTE Transzlációs Medicina Intézetének külső munkatársa, a Magyar Fitoterápiás munkacsoport tagja.

A várandósgondozás kötelező szűrővizsgálatainak egyike a cukorterheléses teszt, amely a szénhidrátháztartás terhesség hatására bekövetkező eltéréseit hivatott felderíteni. A vizsgálatot a második trimeszterben, a terhesség 24-28. hetében végzik el. Eredménye cukorbetegség fokozott kockázatára hívhatja fel a figyelmet, vagy már kialakult cukorbetegséget igazolhat. Ha ezt az állapotot első ízben a terhesség alatt észlelték, terhességi cukorbetegségről (gesztációs diabéteszről) beszélünk, ami lényegét tekintve, az anyai szervezetre nézve ugyanolyan szénhidrátanyagcsere-zavar, mint a 2-es típusú cukorbetegség. A terhességi diabétesz kivételes veszélye abban rejlik, hogy a magzat állapotát, a szülés kimenetelét, sőt, a következő terhességet is befolyásolhatja. A szülés után az esetek többségében rendeződik a cukorháztartás, ugyanakkor érdemes intő jelként tekinteni a terhességi cukorbetegségre: évek múlva 2-es típusú diabétesz kialakulása követheti.

Terhesség alatt a cukorháztartás felborulásának hátterében bonyolult, részben feltáratlan folyamatok állnak. Ismert, hogy a terhességi hormonok rontják a cukrot felhasználó sejtek inzulinérzékenységét, amelynek következtében a táplálékból származó cukrot a sejtek kisebb hatásfokkal tudják felvenni a vérből. A csökkent működést a hasnyálmirigy fokozott inzulintermeléssel igyekszik kompenzálni. Ezek a változások önmagukban természetes élettani (fiziológiás) jelenségek. Onnantól tekinthető kórosnak a folyamat, amikor az inzulin fokozott termelődése ellenére sem tudja kielégítő mértékben csökkenteni a megemelkedett a vércukorszintet. Elégtelen kompenzációra (azaz gesztációs diabétesz kialakulására) nagyobb az esély, ha az anya idősebb, túlsúllyal rendelkezik, vagy a terhessége alatt nagy volt a súlygyarapodás, ha a korábbi terhességében nagy súlyú babát hozott világra. Hajlamot jelenthet még a terhességi magas vérnyomás, a visszatérő húgyúti fertőzés, a méhszájgyulladások.

További kockázati tényezők után kutatva, egy iráni kutatócsoport arra kereste a választ, hogy az E-vitamin szintje, esetleges hiánya befolyásolhatja-e a betegség megjelenését. Frissen közölt tanulmányukban 285 terhességi cukorbetegséggel diagnosztizált és 311 egészséges várandós nő vizsgálati eredményét elemezték. A mérések azt mutatják, hogy a cukorbeteg várandósok E-vitaminszintje a harmadik trimeszterben alacsonyabb, mint az egészségeseké, ugyanakkor a szülés idején ez a különbség nem mutatható ki.

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.