fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2022. január 25., kedd

A koronavírus nagykövetei: a tünetmentes szuperterjesztők

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

A koronavírus nagykövetei: a tünetmentes szuperterjesztők

A koronavírus átlagos terjesztői 1-2 egészséges embert fertőznek meg, de vannak, akik 10-20, vagy ennél is több embernek adják át a fertőzést – ők a szuperterjesztők. Egy egészen friss cikk szerzői szerint közöttük nagyon sokan vannak, akik nem is észlelik magukon a betegség tüneteit, vagy azok nagyon enyhék.

A fertőzőképesség szorosan összefügg azzal, hogy milyen mennyiségű vírus van a fertőzést terjesztő szervezetében. Logikus lenne, ha azoknak a szervezetében lenne sok vírus, akik nagyon betegek, de úgy látszik, ez nem így van. Amerikai kutatók ugyanis kimutatták, hogy a tünetmentes vírushordozók (és terjesztők), valamint az enyhe tünetekkel rendelkezők szervezetében jelentősen magasabb az átlagos vírusmennyiség, mint azokéban, akik súlyosabban betegek, és kórházi ellátásra szorulnak.

A jelenség magyarázata még nem ismert, ugyanakkor a megfigyelés óvatosságra int. A tünetmentes szuperterjesztők komoly szerepet játszhatnak a vírus robbanásszerű terjedésében, ugyanakkor pont ők azok, akik – tünetek híján – nem gondolnak arra, hogy a maszkviseléssel megvédjék maguktól embertársaikat. Mindez arra is magyarázatot adhat, hogy miért sikerült relatíve gyorsan visszaszorítani a járványt azokban az országokban, ahol széles körben kötelezővé tették a maszkviselést.

Forrás: 

K. V. Argyropoulos: Association of Initial Viral Load in Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2 (SARS-CoV-2) Patients with Outcome and Symptoms

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.