fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. július 7., vasárnap

Legyőzöttből hódító – tények a chiamagról

Tudtad?

dr. Csupor-Löffler Boglárka
dr. Csupor-Löffler Boglárka
A Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán szerzett diplomát 2004-ben. Tumorellenes növényi vegyületek felderítéséről beszámoló doktori disszertációját 2012-ben védte meg, ezt követően kutatóként dolgozott a Szegedi Tudományegyetemen, ahol gyógyszerészhallgatók oktatásában gyakorlatvezetőként és témavezetőként is részt vett. Jelenleg szakértői munkát végez, valamint a PTE Transzlációs Medicina Intézetének külső munkatársa, a Magyar Fitoterápiás munkacsoport tagja.

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_blend_mode=”none” video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” border_radius=”” box_shadow=”no” dimension_box_shadow=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” background_type=”single” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” background_blend_mode=”none” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” filter_type=”regular” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″ last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

A chiamag (vagy aztékzsályamag) 2013-ban került be az ellenőrzött új élelmiszerek európai uniós jegyzékébe. Valójában csak Európában „újonc”: Latin-Amerikában több ezer éves múltja van.

Anyanövénye, az aztékzsálya (Salvia hispanica) Mexikó, ill. Guetamala területén őshonos zsályafaj. Az őslakos maják, majd az aztékok nagy értéket képviselő, kultikus növénye volt. Apró, sötét magja táplálékuk és orvosságuk volt egyben, amit a neve is jelez: a maják nyelvén a „chia” jelentése: erő. Az aztékok „chian” szava olajosat jelent, ami a magból sajtolt olajra utal. Mivel a magolajat az őslakosok szakrális célra is használták, a spanyol hódítók gyanakvással tekintettek a számukra ismeretlen növényre. Ennek következtében termesztése visszaszorult.

Később, még ha gazdasági súlyát nem is nyerte vissza, az aztékzsálya egyre inkább elfogadottá vált a telepesek körében. Az őrölt magvakat sebgyógyításra és hasmenésre használták, étkezési célra a pirított magvakból híg kását főztek: ez volt a chiapinolli, amire tápláló, erőt adó italként tekintettek. Ma a chiamag Latin-Amerikában általánosan ismert, ugyanakkor a Salvia hispanicán kívül több más zsályafajt is chia-növényként termesztenek, így a S. columbariaet, amit arany chiaként említenek, a S. seemanniit, a S. tiliifoliát, sőt, még egy zsályákkal rokon másik fajt, a Hyptis suaveolenst is. Az aztékzsályamagot a 90-es években kezdték exportálni, mára globális sztár-élelmiszerré vált.

A chiamag, mint funkcionális élelmiszer értéke öt pilléren nyugszik: magas rosttartalom, ideális zsírsavprofil, előnyös fehérjeösszetétel, jelentős ásványianyag-tartalom, és értékes bioaktív vegyületek jelenléte.

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!