fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. július 7., vasárnap

Véd-e a D-vitamin a koronavírus ellen?

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató, az MTA doktora. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetem intézetvezető egyetemi tanára, gyógyszerész- és orvostanhallgatók számára fitoterápiát oktat. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

A D-vitamin jóval több, mint a csontjaink épségért felelős vitamin. Számos betegség kockázata csökkenthető, ha megfelelő mennyiséget fogyasztunk. Az európai lakosság 60-75%-a D-vitaminhiányos, az idősek körében magasabb a vitaminhiányosak aránya. Mivel a D-vitamin az immunrendszer működésében is szerepet játszik, a jelenlegi járványos helyzetben felmerül: célszerű-e fokozottan odafigyelni a pótlásra?

Nos, a tényeket figyelembe véve úgy tűnik, igen. Közvetlen bizonyíték természetesen nincs, hiszen a mostani járványt okozó vírust nem ismerjük elég régóta ahhoz, hogy az összefüggéseket emberen lehessen vizsgálni, bizonyítani.
Az azonban igazolt, hogy a D-vitamin csökkentheti a vírusos megfertőződés esélyét, ezt több más vírus esetén igazolták kísérletesen. Az influenzavírussal kapcsolatban embereken is számos megfigyelést végeztek, ezek következtetése nem egyértelmű, de több vizsgálat arra utal, hogy a vitaminszedés csökkentheti a betegség kialakulását. Korábbi vizsgálatok azt igazolták, hogy a D-vitamin adagolása csökkentheti a súlyos tüdőgyulladás kialakulásának kockázatát. A koronavírus által fokozott kockázatnak kitett csoportok egy részében (idősek, cukorbetegek, egyéb krónikus betegek) a D-vitaminszint általában alacsonyabb. A légúti vírusfertőzések előfordulása pedig egybeesést mutat azokkal az időszakokkal, amikor a napfény hiánya miatt jellemzően alacsonyabb a szervezet D-vitaminszintje.

A D-vitamin sokoldalú hatásait felismerve az ajánlott beviteli mennyiségeket az elmúlt években növelték: a korábban elterjedten ajánlott 200 nemzetközi egység (NE) helyett a hazai orvosi ajánlás felnőtteknek 1500-2000 NE-t javasol naponta a vitaminhiány megelőzésére. A jóból, így a D-vitaminól is megárt a sok: napi bevitelének biztonságos legfelső szintje 4000 NE.

Jelenleg nincs közvetlen bizonyíték arra, hogy a D-vitaminszedés csökkentené a megbetegedés esélyét vagy gyorsítaná a gyógyulást. A sok haszontalan és kevesebb hasznos tanács között azonban a D-vitaminról megállapítható: pótlása „békeidőben” is célszerű, jelenleg pedig (a megfelelő mértékkel) különösen érdemes odafigyelni erre. A sok D-vitamin nem feltétlenül véd meg, de a D-vitaminhiány biztosan rontja az immunműködést.

Irodalom:
Grant W. B. és mtsai: Evidence that Vitamin D Supplementation Could Reduce Risk of Influenza and COVID-19 Infections and Deaths.
Takács I és mtsai: Hazai konszenzus a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében.

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!