Visszafordítható-e a cukorbetegség D-vitaminnal?

A cukorbetegség (diabétesz mellitus) napjaink egyik legsúlyosabb, járványos ütemben terjedő népegészségügyi problémája. A WHO statisztikái alapján Európában mintegy 60 millió ember (a lakosság nagyjából 10%-a) szenved cukorbetegségben, és a szakemberek előrejelzései szerint az újabb esetek előfordulása a jövőben meredeken emelkedni fog. A diabétesz különféle típusai közül a leginkább felnőttkorban jelentkező 2-es számít a leggyakoribb kórképnek. A betegség pontos hátterét még nem ismerjük, ám az elhízás, a mozgásszegény életmód, a magas vérnyomás és családon belüli halmozódás egyértelműen növeli kialakulásának kockázatát. A betegség kockázatának csökkentésével kapcsolatban időről időre újabb anyagok neve merül fel: legújabban például a D-vitaminé.

A D-vitamin valójában nem egy anyag, hiszen ide soroljuk a növényi eredetű D2– (ergokalciderol) és az állati eredetű D3-vitamint (kolekalciferol) is. A D3-vitamint szervezetünk is elő tudja állítani abban az esetben, ha kellő mennyiségű napfény éri a bőrünket (figyelem: a szoláriumozás során nem termelődik bennünk ilyen vitamin!) A kolekalciferol önmagában nem hatásos, ugyanis a vesénkben és májunkban többlépcsős kémiai átalakításokon kell átesnie ahhoz, hogy hormonszerű aktivitását elnyerhesse. Mivel az aktív forma fő előanyagának, a D3-vitaminnak az elsődleges forrása a napfény, az ősztől tavaszig tartó periódusban mindenképpen gondoskodni kell a kellő utánpótlásáról: csupán a táplálékból nem tudjuk fedezni a napi szükségletünket. Döbbenetes az a tény, hogy a magyar lakosság 95%-a a telet követően D-vitamin-hiányos állapotba kerül! A D-vitamin komplex és jótékony hatásairól egyre többet tudunk: míg korábban a csontanyagcserében betöltött hatására fókuszáltak, napjainkra felismerték többek közt a daganatellenes, illetve az immun- és keringési rendszer működését támogató tulajdonságait is. Napi ajánlott bevitele ennek tükrében a korábbi ajánlások tízszeresére (!) emelkedett: ez jelenleg a felnőtteknek és várandósoknak 1500-2000 NE (nemzetközi egység), 1–18 év között pedig 500–1000 NE.

Egy friss tanulmányban a kutatók mintegy 5000 prediabéteszes (cukorbetegséget megelőző állapotban lévő) ember adatait vizsgálták meg, és arra a következtetésre jutottak, hogy a D-vitamin napi ajánlott bevitele akár 11%-kal csökkentheti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát. A prediabétesz a cukorbetegség előszobája, odafigyelés és kezelés nélkül akár rövid időn belül cukorbetegséggé fejlődhet. Úgy tűnik, ez az eredmény egybevág korábbi megfigyelésekkel, melyek szerint D-vitamin jelenlétében hatékonyabbá válik az inzulin termelése, és mérséklődik az inzulinrezisztencia. A kezdeti fejlemények biztatóak, ám a szerzők maguk is óva intenek a hurráoptimizmustól, mivel következtetéseiket több bizonytalansági faktor is befolyásolhatta; pl. az analízis alapját képező szakirodalmi forrásokban nem volt egységesen definiálva a prediabétesz emelkedett éhomi vércukorszintje, valamint nem ismerjük pontosan, egyénekre lebontva a vizsgálatokba bevont alanyok általános egészségi állapotát, etnikai hovatartozását, kultúráját és táplálkozási szokásait sem.

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.

Felhasznált irodalom:

https://www.euro.who.int/en/health-topics/noncommunicable-diseases/diabetes/data-and-statistics#:~:text=There%20are%20about%2060%20million,unhealthy%20diet%20and%20physical%20inactivity.

Effects of Vitamin D Supplementation on Prevention of Type 2 Diabetes in Patients With Prediabetes: A Systematic Review and Meta-analysis. (Diabetes Care American Diabetes Association), 2020 Jul; 43(7): 1650-1658. https://doi.org/10.2337/dc19-1708