fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2025. január 15., szerda

Védő hatású-e a kávéfogyasztás az emésztőrendszeri és májdaganatokkal szemben?

Tudtad?

Az emésztőrendszeri (pl. szájüregi, nyelőcső-, gyomor-, vastagbéldaganatok) és májdaganatok együttesen az első helyen állnak világszinten a különböző daganattípusok között előfordulás és halálozás szempontjából. Az életmódbeli és táplálkozási szokásoknak meghatározó szerepe van ezen betegségek kockázatának csökkentésében. Néhány, közelmúltban megjelent tanulmány szerint az egészséges táplálkozásba beépített kávéfogyasztás előnyös lehet számos betegség, köztük a daganatos megbetegedések esetében is.

A két legismertebb kávéfaj, a Coffea arabica és a Coffea canephora (utóbbi robuszta néven ismert) kávészemeiből készült italok amellett, hogy világszerte kiemelkedő történelmi, kulturális és gazdasági jelentőséggel bírnak, gazdag és változatos kémiai összetétellel rendelkeznek. A különböző kémiai csoportokba tartozó és számos lehetséges gyógyászati hatással rendelkező tartalomanyagok jelenléte és mennyisége számos tényezőtől függ – többek között a növényfajtól, a termesztés körülményeitől, a kávébabszemek pörkölésétől, az elkészítés módjától. Így az „egy csésze kávé” meghatározás nem elegendő a lehetséges hatás megállapításához.

A kávé legfontosabb tartalomanyagai közé tartozik két alkaloid típusú vegyület, a koffein és a trigonellin, valamint a klorogénsav. Az alkaloidok adsztringens (összehúzó), valamint a klorogénsav savas hatása hozzájárul a kávé komplex ízvilágának kialakulásához.

A kávé legismertebb tartalomanyaga az élénkítő hatásért felelős koffein, amely az ital fajtájától függően különböző mennyiségben lehet jelen (egy csésze, azaz kb. 125 ml közönséges kávéban 69–194 mg, egy csésze, azaz kb. 25 ml eszpresszó kávéban 61–146 mg). A koffeinmentes italok nem, vagy alig tartalmazzák, ezek fogyasztása ajánlott abban az esetben, ha bizonyos gyógyszerek (pl. hörgőtágítók, szorongásoldók) alkalmazása mellett sem szeretnénk lemondani a kávéfogyasztás élményéről. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) ajánlása alapján a biztonsággal bevihető napi koffeinmennyiség egy átlagos felnőtt számára maximum 400 mg, várandós nők számára 200 mg.

Laboratóriumi vizsgálatokban a kávé, illetve tartalomanyagai sejtosztódást és sejtnövekedést gátló, antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatást mutattak bizonyos daganatsejtvonalakon. Emellett daganatellenes hatásuk rágcsálómodellekben is kimutatható volt, de az alkalmazott dózisok sokszor nem alkalmazkodtak a valós kávéfogyasztáshoz, illetve a hatás attól is függött, hogy egyes anyagokat vagy azok együttes hatását vizsgálták. De a mi a legfontosabb: a kávéfogyasztók megfigyelésével nyert adatok arra utalnak, hogy az ital mérsékli az emésztőrendszeri daganatok kockázatát.

Az eddigi vizsgálatok a kávé protektív hatására utalnak a különböző emésztőrendszeri és májdaganatok tekintetében, azonban további kutatásokra van szükség a hatás pontos feltérképezésére. Általánosságban a kávéfogyasztás egészséges szokásnak tekinthető, figyelembe kell venni azonban az esetleges egyéni érzékenységet, amely akár alvásproblémákhoz is vezethet.

Forrás: G. R. Romualdo és mtsai: Drinking for protection? Epidemiological and experimental evidence on the beneficial effects of coffee or major coffee compounds against gastrointestinal and liver carcinogenesis

Ez a cikk mindenki számára ingyenesen hozzáférhető – a PirulaKalauz készítése azonban költségekkel is jár. Kérjük, támogasd a munkánkat – pár kattintással megteheted itt!

Legfrissebb cikkek