fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. július 2., kedd

Emulgeálószerek és daganatok – meglepő összefüggések

Tudtad?

Kacz Kornélia Réka
Kacz Kornélia Réka
Kacz Nelli vagyok, a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának végzős hallgatója. Már általános iskolás korom óta érdekelnek a természettudományok, valamint mindig olyan foglalkozást szerettem volna, amellyel az embereknek tudok segíteni, ezért is döntöttem a gyógyszerész kar mellett. Kiskorom óta érdekel az újságírás is, szeretem papírra vetni a gondolataimat. Szívesen próbálok ki új dolgokat, és rengeteg hobbim is van, melyeknek köszönhetően igyekszem nyitott szemmel járni a világ. Bízom abban, hogy a hivatásom és az írás iránti szenvedélyem ötvözésével még több embernek tudok segíteni eligazodni az információk tengerében, és tájékoztatni őket a legfrissebb kutatások eredményeiről, ezáltal pedig hozzájárulni a biztonságos gyógyszeralkalmazáshoz és az egészséges életmód hosszú távú fenntartásához.

emulgeálószer

Egy korábbi cikkünkben már írtunk az úgynevezett ultrafeldolgozott élelmiszerekről (UPF=ultraprocessed foods), amelyek napjainkban az étrendünk jelentős részét teszik ki. Több régebbi tanulmány is kapcsolatba hozta az UPF-ben gazdag étrendet olyan betegségek kialakulásával, mint a 2-es típusú cukorbetegség, szív- és érrendszeri megbetegedések vagy az elhízás, amelyekért részben  az ilyen élelmiszerekben nagymértékben előforduló adalékanyagok tehetőek felelőssé.

A legelterjedtebb adalékanyagok közé tartoznak az emulgeálószerek, amelyek azért felelnek, hogy javítsanak az ételek állagán, és megnöveljék az eltarthatósági idejüket. Ezek a vegyületek tulajdonképpen egymásban nem oldódó folyadékok (pl. olaj és víz) egymásban való eloszlatását, azaz az emulzió létrehozását segítik. Emulgeálószer nélkül nem lehetne majonézt sem készíteni: a tojássárgájában lévő, emulgeáló hatású anyagok segítik az olaj egyenletes eloszlatását a majonézben.

Az emulgeálószerek tehát alapvetően nem veszélyes anyagok. Ezért meglepő, hogy egy friss, széleskörű tanulmány (NutriNet-Santé) arra mutatott rá, hogy összefüggés lehet bizonyos emulgeálószerek fogyasztása és egyes daganatok – így az emlődaganat és a prosztatadaganat – előfordulási gyakorisága között.

A 2009-ben meghirdetett NutriNet-Santé vizsgálatba több mint 100 000 francia nemzetiségű önkéntesen jelentkező felnőttet vontak be, és átlagosan 6,7 éven keresztül vizsgálták az étkezési szokásaikat, különös tekintettel az étrendjük emulgeálószer-tartalmára (alacsony, közepes és magas mennyiség). A kiértékelés során összesen 92 000 résztvevő (78,6%-uk nő) adatait vették figyelembe, akiknek az átlagéletkora 44,5 év volt. A vizsgálat során összesen 2604 daganatos megbetegedést regisztráltak (750 emlő-, 322 prosztata-, 207 vastagbél-, 162 melanoma és 124 tüdődaganatos esetet).

A daganatok kialakulásának kockázata magasabb volt azok körében, akik étrendjében magas volt bizonyos az emulgeálószerek (karragén (E-407), zsírsavak mono- és digliceridjei (E-471), pektin (E-440), nátrium-karbonát (E-500)) mennyisége.

A zsírsavak mono- és digliceridjeit legnagyobb mennyiségben fogyasztó csoportban például öszességében 15%-kal volt magasabb meg a daganatok kialakulásának kockázata. Legnagyobb mértékben az emlődaganat (24%-kal) és  a prosztatarák (46%-kal) rizikója emelkedett meg azokhoz képest, akik kevés emulgeálószert fogyasztottak. A karragént legnagyobb mértékben fogyasztók között 28%-kal növekedett az emlődaganat kialakulásának kockázata. Menopauza előtti időszakban az emlődaganat kialakulása az emulgeálószerek közül legfőképpen a difoszfát- (E-450) és pektinfogyasztással (E-440) volt kapcsolatban. Az emulgeálószer-fogyasztás és a vastagbéldaganatok kialakulása között nem állapítottak meg összefüggést.

Mikrobiom, avagy miért is olyan fontosak a jótékony baktériumok?

Újabb tanulmányok azt mutatták ki, hogy az emulgeálószerek átalakítják a bél mikrobiomját (az egészséges emberi bélrendszerben megtalálható baktériumok, gombák, vírusok összessége), ezáltal képesek gyulladást előidézni. A gyulladás pedig megnöveli a gyulladásos bélbetegségek (Crohn-betegség, colitis ulcerosa) kialakulásának kockázatát, továbbá hozzájárulhat a gyomor-bélrendszert érintő daganatos megbetegedésekhez.

emulgeálószer
A mikrobiom és a daganatképződés összefüggései

Napjainkban egyre nő azon bizonyítékok száma, amelyek szerint a mikrobiom károsodása (diszbiózis) kapcsolatban állhat a daganatok kialakulásával. A mikrobiom és annak anyagcseretermékei befolyásolhatják a gyulladás kialakulását, illetve annak fennmaradását. A gyulladás genetikai instabilitáshoz vezethet, amely kedvező környezet a tumor kialakulásához. Mindemellett a normál mikrobiom az immunrendszer egyik védelmi vonalaként is működik, hiszen képes megakadályozni a kórokozók és egyéb anyagok vérkeringésbe jutását, amelyek később akár a daganatképződés kockázatát is fokozhatják.

Mit ehetünk és mennyit?

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) is megvizsgálta az emulgeálószerek fogyasztásának kockázatát, azonban nem találta szükségesnek biztonsági intézkedések bevezetését vagy a napi bevitelük korlátozását, még az E-471 (zsírsavak mono- és digliceridjei) esetében sem.

A daganatok multifaktoriális betegségek, ami azt jelenti, hogy kialakulásuk általában több tényező együttes hatására vezethető vissza. Az egyes tényezők hatása külön-külön (esetünkben például az emulgeálószer-fogyasztás önmagában) nem növeli jelentősen a megbetegedés kockázatát – az ultrafeldolgozott élelmiszerek esetén azonban több tényező együttállása valósul meg. Ahhoz, hogy kiderüljön, az emulgeálószer-fogyasztás milyen mértékben járul hozzá a daganatok kialakulásához, és pontosan mely adalékanyagok jelentik a legnagyobb veszélyt, további vizsgálatok szükségesek.

Kép forrása: tengr.ai

A cikket szakmailag lektorálta Csupor Dezső

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!