fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. július 4., csütörtök

Hatástalan az egyik legnépszerűbb orrdugulás elleni hatóanyag?

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató, az MTA doktora. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetem intézetvezető egyetemi tanára, gyógyszerész- és orvostanhallgatók számára fitoterápiát oktat. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

orrdugulás

Hatástalannak találta az orrdugulás megszüntetésére vonatkozó legnépszerűbb gyógyszerek fő hatóanyagát az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalának (FDA) szakértői testülete.

A szövetségi intézmény tanácsadói bizottsága szavazással fogadta el a legújabb vizsgálatának eredményét arról, hogya fenilefrint tartalmazó, recept nélkül kapható orrcseppek és orrsprayk az ígért hatást nem eredményezik.

– írja mindezt a 444.hu.

Akinek volt már igazán bedugulva az orra, és használt már ilyen (vagy más, érszűkítő hatóanyagú) orrsprayt, az kételkedni kezdhet az amerikai szakemberek józan ítélőképességében – mert ha vannak szerek, amelyeknek a hatásosságáról a beteg maga is gyorsan és egyértelműen meggyőződhet, akkor az érszűkítő orrsprayk ilyenek. Ezeknek a hatása ugyanis abban áll, hogy az orrnyálkahártyában érszűkületet okoznak, ennek hatására a duzzanat csökken és az átjárhatóság javul – ezt érezzük kidugulásnak. Ez a felszabadító érzés ugyanakkor nem befolyásolja a dugulást előidéző gyulladást, fertőzést – ám tény, az életminőség javulása is fontos szempont. A túlzásba vitt orrsprayhasználat ugyanakkor ártalmas lehet, függést alakít ki és az orrnyálkahártya sorvadását okozhatja.

Van viszont egy apró félreértés az újságíró részéről. Az amerikai hatóság szakértői bizottsága NEM az orrcseppként, orrsprayként való alkalmazásról mondott véleményt, hanem a szájon át való használatról. Vannak ugyanis olyan kapszulák, tabletták, amelyek ezt az érszűkítő hatóanyagot tartalmazzák, s alkalmazásuk célja az orrdugulás megszüntetése. Az érszűkítés akkor is kialakul, ha a fenilefrint lenyeljük, igaz, ilyen esetekben más erek is szűkülnek, s a vérnyomás is emelkedhet. Ez korlátozza a fenilefrin szájon át alkalmazható dózisát – ez az oka annak, hogy az ilyen termékek hatásossága (az orrcseppekkel, orrspraykkel ellentétben) kétséges – a mostani döntés szerint nem is megfelelően alátámasztott.

Magyarországon nincs forgalomban olyan, szájon át szedhető gyógyszer, amely hatóanyagként kizárólag fenilefrint tartalmazna. Több, megfázás tüneteinek ennyítésére használt szerben (pl. gyulladáscsökkentők mellett) a fenilefrin is megtalálható. Ezeknek a forgalmazását az amerikai állásfoglalás nem érinti – részben azért, mert hatásosságuk több hatóanyag kombinációjának eredménye, részben pedig azért, mert az európai gyógyszerengedélyezés szempontjából az Európai Gyógyszerügynökség véleménye az irányadó.

Mi a tanulság? Egyrészt az, hogy a hatás és a mellékhatás mindig összefügg. A hatásos orrsprayknek hosszú távon kellemetlen mellékhatásai lehetnek, a mellékhatások elkerülése miatt korlátozott hatóanyag-tartalmú érszűkítő tabletták hatásossága pedig korlátozott. Másfelől pedig: cipőt a cipőboltból, azaz gyógyszerekről érdemes a gyógyszerekhez értők írásaiból tájékozódni – például itt, a PirulaKalauzon.

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!