fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. július 27., szombat

Mire jó a kakukkfű?

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató, az MTA doktora. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetem intézetvezető egyetemi tanára, gyógyszerész- és orvostanhallgatók számára fitoterápiát oktat. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

kakukkfű

A különböző kakukkfűfajokat az ókor óta használják gyógyászati céllal és fűszerként. Az európai modern gyógyászatban jelenleg három faj, az orvosi kakukkfű (Thymus vulgaris), a spanyol kakukkfű (Thymus zygis) és a mezei kakukkfű (Thymus serpyllum) virágos hajtásának (herba) és az azokból nyert illóolajoknak van jelentősége. A kakukkfű teaként, étrendkiegészítőként és gyógyszerek hatóanyagaként is forgalomban van Magyarországon. A kakukkfüvet a PirulaKalauz című könyv alapján mutatjuk be röviden.

Erős fertőtlenítő hatásuk miatt harctéri sérülések kezelésében hasznosították és járványok idején nagy mennyiségű kakukkfüvet fogyasztottak, de bedörzsölőként, füstölőként is használták a Thymusfajokat. A légúti megbetegedések megelőzésén és kezelésén kívül görcsoldóként, az emésztés elősegítésére, illetve külsőleg reumaellenes fürdőkben is alkalmazták.

Adagolás

A kakukkfű teáját és kivonatait megfázás esetén a váladék felszakadásának elősegítésére alkalmazzák produktív köhögés esetén. Illóolaja inhalálva alkalmazható. Teaként napi adagja legfeljebb 10 g herbából (virágos hajtásból) készített forrázat. A különféle alkoholos kivonatok napi adagja általában ennél kevesebb növénymennyiségnek felel meg.

Bizonyított hatás

A kakukkfű kivonatát, illóolaját felső légúti fertőzéses kórképek tüneteinek (elsősorban a köhögés) enyhítésére használják.

A legtöbb klinikai vizsgálatot a kakukkfű és a kankalin kivonatát tartalmazó kombinációs készítménnyel végezték, amelynek hatásossága köhögéssel járó felső légúti megbetegedésekben meggyőzően bizonyított, de nem tudható, hogy ebben mekkora a kakukkfű jelentősége.

Egy humán vizsgálatban egy kakukkfűkivonatot tartalmazó készítmény a pozitív kontrollhoz (brómhexin nevű köptető) hasonló mértékű köptető hatást eredményezett.

Hatásmód, hatóanyagok

A kakukkfű illóolajának fő komponensei, a timol és a karvakrol erős antimikrobás hatással bírnak számos gomba- és baktériumfajjal szemben.

A köptető hatásért az inhalált vagy a bélből felszívódott és a tüdőben kiválasztódott illóolaj-komponensek felelősek. A hatás elsősorban a hörgők hígabb nyákelválasztása következtében alakul ki, mivel ennek köszönhetően könnyebb felköhögni a váladékot. A hatáshoz hozzájárul a növény kivonatának gölcsoldó hatása is.

Figyelmeztetések

A kakukkfűnek specifikus nemkívánatos hatásai vagy gyógyszerkölcsönhatásai nem ismertek. Belsőleges alkalmazás esetén gyomorirritáció és túlérzékenységi reakció előfordulhat. Terhesség alatti, illetve gyermekkorban 4 éves kor alatti alkalmazása nem javasolt.

Az illóolaj inhalálása esetén nem írtak le nemkívánatos hatásokat, de kisgyermekeknek ilyen módon sem javasolt az alkalmazása.

Legfrissebb cikkek