fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. június 23., vasárnap

Mire jó a kakukkfű?

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató, az MTA doktora. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetem intézetvezető egyetemi tanára, gyógyszerész- és orvostanhallgatók számára fitoterápiát oktat. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

kakukkfű

A különböző kakukkfűfajokat az ókor óta használják gyógyászati céllal és fűszerként. Az európai modern gyógyászatban jelenleg három faj, az orvosi kakukkfű (Thymus vulgaris), a spanyol kakukkfű (Thymus zygis) és a mezei kakukkfű (Thymus serpyllum) virágos hajtásának (herba) és az azokból nyert illóolajoknak van jelentősége. A kakukkfű teaként, étrendkiegészítőként és gyógyszerek hatóanyagaként is forgalomban van Magyarországon. A kakukkfüvet a PirulaKalauz című könyv alapján mutatjuk be röviden.

Erős fertőtlenítő hatásuk miatt harctéri sérülések kezelésében hasznosították és járványok idején nagy mennyiségű kakukkfüvet fogyasztottak, de bedörzsölőként, füstölőként is használták a Thymusfajokat. A légúti megbetegedések megelőzésén és kezelésén kívül görcsoldóként, az emésztés elősegítésére, illetve külsőleg reumaellenes fürdőkben is alkalmazták.

Adagolás

A kakukkfű teáját és kivonatait megfázás esetén a váladék felszakadásának elősegítésére alkalmazzák produktív köhögés esetén. Illóolaja inhalálva alkalmazható. Teaként napi adagja legfeljebb 10 g herbából (virágos hajtásból) készített forrázat. A különféle alkoholos kivonatok napi adagja általában ennél kevesebb növénymennyiségnek felel meg.

Bizonyított hatás

A kakukkfű kivonatát, illóolaját felső légúti fertőzéses kórképek tüneteinek (elsősorban a köhögés) enyhítésére használják.

A legtöbb klinikai vizsgálatot a kakukkfű és a kankalin kivonatát tartalmazó kombinációs készítménnyel végezték, amelynek hatásossága köhögéssel járó felső légúti megbetegedésekben meggyőzően bizonyított, de nem tudható, hogy ebben mekkora a kakukkfű jelentősége.

Egy humán vizsgálatban egy kakukkfűkivonatot tartalmazó készítmény a pozitív kontrollhoz (brómhexin nevű köptető) hasonló mértékű köptető hatást eredményezett.

Hatásmód, hatóanyagok

A kakukkfű illóolajának fő komponensei, a timol és a karvakrol erős antimikrobás hatással bírnak számos gomba- és baktériumfajjal szemben.

A köptető hatásért az inhalált vagy a bélből felszívódott és a tüdőben kiválasztódott illóolaj-komponensek felelősek. A hatás elsősorban a hörgők hígabb nyákelválasztása következtében alakul ki, mivel ennek köszönhetően könnyebb felköhögni a váladékot. A hatáshoz hozzájárul a növény kivonatának gölcsoldó hatása is.

Figyelmeztetések

A kakukkfűnek specifikus nemkívánatos hatásai vagy gyógyszerkölcsönhatásai nem ismertek. Belsőleges alkalmazás esetén gyomorirritáció és túlérzékenységi reakció előfordulhat. Terhesség alatti, illetve gyermekkorban 4 éves kor alatti alkalmazása nem javasolt.

Az illóolaj inhalálása esetén nem írtak le nemkívánatos hatásokat, de kisgyermekeknek ilyen módon sem javasolt az alkalmazása.

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!