fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. július 7., vasárnap

Életet ment vagy meggyilkol: a mesterséges intelligencia felkészül, de még nincs készen

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató, az MTA doktora. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetem intézetvezető egyetemi tanára, gyógyszerész- és orvostanhallgatók számára fitoterápiát oktat. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

chatgpt

A mesterséges intelligenciáért (MI) lehet rajongani, lehet félni is tőle, azt viszont nem tehetjük meg hogy figyelmen kívül hagyjuk: az MI-korszak elkezdődött. Tetszik vagy nem, de az MI átrendeződést hoz bizonyos szolgáltatások piacán. Egészen biztos például, hogy a grafikusoknak kevesebb munkája lesz, ha a különösebb kihívást, szakmaiságot és művészi látásmódot nem igénylő illusztrációkat helyettük az MI készíti el – sokkal gyorsabban és szinte ingyen. Elegendő egy bővített mondatban leírni, hogy mit szeretnénk látni, és a kép már készen is van. Hogy mire képes ma az MI (mint grafikus), az megnézhető a népszerűbb MI-alapú képgenerátorok weboldalain, például itt vagy itt. (Nem mellesleg: jelen cikk illusztrációját is egy MI-robot  készítette egy 8 szóból álló instrukció alapján.)

Az MI a szöveges tartalmak területén is egyre jobban teljesít: tud esszét, szakdolgozatot, tudományos cikket írni, néha egészen elfogadható színvonalon. Ha összeszedi magát egy kicsit, akár még arra is képes, hogy letegye az orvosi szakvizsgát (persze csak az elméleti részből). Egyáltalán nem eretnek a kérdés: vajon kiválthatja-e az MI az egészségügyi szakembereket a tanácsadásban? Megbízhatunk-e az MI „szakvéleményében”, amikor betegségről, gyógyszerekről van szó?

Ezt a kérdést tette fel Marinov Iván, az Urban Legends szerkesztője. Az egyik legnépszerűbb MI alapú chatrobotnak, a ChatGPT-nek tett fel 13 kérdést, majd a kapott válaszokat közösen elemeztük. A válaszokra – a vizsgázókhoz hasonlóan – 1-5-ig terjedő jegyet kapott a robot, amely egyébként meglepően jól teljesített: 13 kérdésből 7-nél jeles osztályzatot érdemelt, és a helyes válaszokon kívül sokszor további hasznos információkat is adott a témáról. Az átlaga sem rossz (4-es), viszont a két nagyon elrontott válasz közül az egyiknél akkorát hibázott, hogy annak akár életveszélyes következményei is lehetnek. De lássuk két konkrét példával, mire is képes a ChatGPT.

Vegyek be kalciumot allergiás reakció esetén?

Így hangzott az egyik kérdés, amelyre valószínűleg sokan keresnek választ az interneten vagy szakembereknél. Ezt válaszolta a robot:

Az allergiás reakciók kezelésére a kalciumot általában nem használják. A kalcium főként a csontok és fogak egészségének elősegítésére szolgál. Ha allergiás reakciója van, ajánlott orvoshoz fordulni, hogy megállapítsa a reakció okát és megfelelő kezelést javasoljon. A kezelés általában antihisztaminokat, kortikoszteroidokat vagy egyéb gyógyszereket tartalmazhat, amelyek célzottan a reakció tüneteinek kezelésére szolgálnak.

Szakszerű válasz, jó lenne, ha ebben közmegegyezés lenne a szakemberek körében is, a tudományos bizonyítékok alapján.

Köhögés ellen tényleg segít a tiszafatea?

Amit erre a kérdésre válaszol a robot, az nemcsak téves, hanem veszélyes is:

A tiszafatea egy növény, amelynek kivonatai és teája sokféle betegség kezelésére alkalmazhatók. A köhögés kezelésére is használható, mivel gyulladáscsökkentő, köptető és nyákoldó hatása van. Azonban fontos megjegyezni, hogy a tiszafatea csak tüneti kezelésként alkalmazható, és nem helyettesíti a szakember által előírt gyógyszereket. A tiszafatea használata előtt mindig konzultáljon orvosával, ha bármilyen betegséggel küzd, vagy ha más gyógyszereket szed.

Mint erről éppen 7 évvel ezelőtt írtuk, a tiszafa minden része (kivéve a piros magköpenyt) igen mérgező, mivel rendkívül toxikus alkaloidokat tartalmaz, amelyek ráadásul hőre kevéssé érzékenyek, így a teakészítést is túlélik. A teát elfogyasztó nem biztosan: a mérgezés tünetei a hányinger, hányás, hasmenés, szívritmuszavar, amelyeket ájulás, kóma követhet, majd a halál légzésbénulás és/vagy a keringés leállása miatt áll be.

Bármennyire is okosan, összeszedetten válaszolt a legtöbb kérdésre, a chatrobot tiszafateával kapcsolatos válasza megmutatja, hogy ma még messze nem tartunk ott, hogy feltétel nélkül rábízzuk az életünket a mesterséges intelligenciára. Nem lenne jó, ha a modern technológia fejlődése kiölné a (kritikus) gondolkodásra való igényt, ha azt gondolnánk, hogy a szakemberek tapasztalata minden esetben kiváltható a világ összes tudását (vagy az ismeretek hiányát) szintetizáló robottal. A mesterséges intelligencia sok mindenben megkönnyítheti az életünket, de ahogy a google sem tette fölöslegessé az emberi tudást, úgy (egyelőre) az MI sem fogja. A veszély inkább az, hogy a robotok csodás teljesítményén elámulva (vagy szimpla lustaságból) minderről nem veszünk tudomást.

A ChatGPT vizsgájának további részletei, például az, hogy hogyan vélekedik a szerves és szerves C-vitaminról, az autizmust okozó oltásokról, a citromlé gyomorégést enyhítő hatásáról, elolvashatóak az Urban Legends cikkében.

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!