fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. július 7., vasárnap

Filléres módszerrel csökkenthető a súlyos Covid-19 kockázata

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató, az MTA doktora. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetem intézetvezető egyetemi tanára, gyógyszerész- és orvostanhallgatók számára fitoterápiát oktat. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

Az orröblítés, azaz az orrüreg napi kétszeri, fiziológiás sóoldattal történő átöblítése a koronavírus-fertőzés kimutatását követően jelentősen csökkentheti a kórházi kezelés és a halálozás kockázatát.

A módszer pofonegyszerű, otthon is kivitelezhető, nem kell hozzá más, mint egy kevés konyhasó, desztillált víz vagy felforralt és lehűtött csapvíz és egy orröblítő palack. Az orr- és melléküregek átöblítésével eltávolítható a nyálkahártyán található vírusok jelentős része, ami enyhítheti a fertőzés mértékét és csökkentheti a súlyos betegség kialakulásának kockázatát – legalábbis elméletben. Pontosabban: eddig mindez jól hangzó hipotézis volt, most viszont már bizonyított ténynek tekinthető.

Az orröblítés hatásossága klinikailag igazolt

Amerikai kutatók ugyanis megállapították, 8,5-szer kisebb a kockázat a koronavírus-fertőzést követő kórházba kerülésre és elhalálozásra, ha a beteg rendszeres orröblítést végez. A vizsgálatban 55 éves és idősebb betegek vettek részt, akik körében kevesebb mint 1,3% volt a kórházba kerülés a fertőzést követő 28 napban (és egyetlen haláleset sem történt) azokhoz képest, akik nem végeztek orröblítést. A 79, fizikai állapotuk, életkoruk és társbetegségeik miatt a nagy kockázati csoportba tartozó résztvevő közül mindössze egy került kórházba. Összehasonlításképpen: a betegek 9%-a került kórházba és 1,5%-a halt meg egy hasonló demográfiai jellemzőkkel rendelkező csoportból ugyanebben az időszakban (a vizsgálatot 2020 második felében végezték). Óvatos becslések szerint is százezres nagyságrendű lehetett volna a megmentett életek száma és milliós az elkerült kórházba kerülések száma, ha a fertőzöttek rendszeresen orrot öblítenek. A vizsgálat gyengéje (és a pozitív konklúziót gyengíti), hogy a kezelt csoport viszonylag kis létszámú. Nagyobb populáció esetén pontosabban lehetne mérni a kockázatcsökkenést.

Minél több vírus kerül a szervezetbe, annál súlyosabb a fertőzés, a bejutás egyik fő útja pedig az orr- és melléküregek nyálkahártyája. Ha a fertőzés kimutatása vagy az első tünetek jelentkezése után azonnal megkezdik az orröblítést, akkor a kórokozók egy része nem jut be a véráramba. A védelem mértéke az öblítésre használt sóoldat térfogatától és az öblítés gyakoriságától függ. A vírus „kiöblítéséhez” nem elegendő néhány spricc egy tengervizes orrsprayből – a vizsgálatban is nagy, 2,5 deciliteres térfogatokat használtak orrüreg-öblítésre. Az ilyen orröblítésre szolgáló eszközök hazánkban is beszerezhetőek, s a kezelés kivitelezése nem jár semmilyen különösebb kellemetlenséggel. Amire viszont figyelni kell: a túl híg és a túl tömény sóoldat egyaránt irritálhatja a nyálkahártyát, ezért be kellé tartani a gyártók által előírt utasításokat.

A kutatók arra is kíváncsiak voltak, hogy az öblítés milyen hatással van a tünetek súlyosságára, például a hidegrázásra és lázra, valamint az íz- és szaglás elvesztésére. A napi két öblítést végzők 80%-ának 0-1 tünete volt a megfertőződést követően 2 héttel, míg a kevésbé szorgalmasan öblítők körében ez az arány 42% volt. Azok, akik naponta kétszer végezték az orrmosást, a tünetek gyorsabb megszűnéséről számoltak be.

SZAKORVOSI KOMMENTÁR

Dr. Bella Zsolt

Dr. habil Bella Zsolt PhD, egyetemi adjunktus,
Szegedi Tudományegyetem, Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika

Rhinológusként pozitívan tudok nyilatkozni a nazális irrigáció (orrmosás) jótékony hatásáról. Ez a kezelés az allergiás nátha, a krónikus rhinitis, de az egyszerű vírusos megfázás esetén is A szintű, azaz a legmagasabb evidenciájú gyógyszermentes kezelési forma, mely minden korosztálynak ajánlott. Kisgyermekeknek orrszívással kombinálva, 5 évnél idősebbeknél önállóan alkalmazva is közismert.

Mechanizmusának lényege, hogy a fiziológiás sóoldat az orrüregből, az orrgaratból és részben a melléküregekből is képes kimosni a szennyeződést és a nyákot, amely nagy mennyiségű és számos különféle mediátort tartalmaz. Ezáltal a lokális gyulladás csökken, a garatra csorgó váladék is kevesebb, ami objektíven is kimutatható tüneti javulást okoz.

A hatásmechanizmus tekintetében a nyák hígítása, feloldása és a pH normalizálás játszik szerepet.

A Covid-19 betegség esetén a koronavírus szervezetbe jutásának egyik kapuja az orrgarat, ahol az ACE-2 receptorok nagy számban vannak jelen. Ezek képesek megkötni a SARS-CoV-2 vírust amely így beindíthatja a szervezet gyulladásos válaszreakcióját. Fontos még megjegyezni, hogy az orrüreget borító csillószőrös hengerhám felszínét normál esetben nyákfilm borítja, amely a csillós mozgás következtében az orrgarat felé, azon át a szájüregbe „áramlik”, mintegy kimosva az orrból a nemkívánatos anyagokat (nasalis clearance/tisztítás). A szájüregben a nyálban található lizozim a káros anyagok jelentős részét megsemmisíteni – ez is a normál védekezési rendszer része. Az orrmosás tulajdonképpen ezt a normál  átmosást teszi hatékonyabbá. Ezért válhatott a korabeli megfigyelések hatására a klasszikus ajúrvédikus gyógyítás részévé is.

Egyszerű, de egyszersmind nagyszerű ötlet az orrmosás alkalmazása a COVID fertőzésben. A hatásmechanizmus további vizsgálata számos érdekességet vethet fel. Bízunk benne, hogy mások is bizonyítani tudják az hatásosságot, és ha ez megtörténik, az olcsó és egyszerű eljárás bekerülhet a protokollokba.

Honnan jött az átöblítés ötlete?

A cikk itt még nem ér véget, olvasd tovább!

A teljes írás klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

Kép forrása: fda.gov

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!