fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. július 7., vasárnap

Hamarosan dönt az Európai Gyógyszerügynökség a módosított Covid-oltások ügyében

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató, az MTA doktora. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetem intézetvezető egyetemi tanára, gyógyszerész- és orvostanhallgatók számára fitoterápiát oktat. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

European Medicines Agency

Az Európai Gyógyszerügynökség (European Medicines Agency, EMA) folyamatos értékelési eljárásban 2022. júniusa óta vizsgálja a Pfizer és a Moderna gyógyszergyárak SARS-CoV-2-vírus elleni módosított védőoltását. A vakcinákat úgy módosították, hogy jobb védelmet nyújtson a SARS-CoV-2 újabb változatai ellen. Az eljárásokkal kapcsolatos döntés 2022. szeptember 1-én várható.

Az eljárás során nemcsak a vakcinák gyártásával és kémiai minőségével kapcsolatos kérdésekre összpontosítanak, hanem a védőoltások által kiváltott immunválaszra és az Omikron alváltozatokkal szembeni hatékonyságra. A folyamatos értékelési eljárás lényege, hogy a procedúra során folyamatosan érkeznek be adatok a hatósághoz, és az eljárás addig folytatódik, amíg nem áll rendelkezésre elegendő adat a hivatalos kérelem benyújtásához. Ez az eljárás lehetőséget ad arra, hogy a vakcina a hatásosság és a biztonságosság szigorú értékelésével., de a lehető leggyorsabban eljuthasson a lakossághoz.

Hogyan fejti ki a hatását a vakcina?

A két érintett védőoltás, a Comirnaty és a Spikevax mRNS molekulákat tartalmaz, amelyek a koronavírus tüskefehérjéjének előállítására vonatkozó utasításokat tartalmaznak. A tüskefehérje a vírus felszínén található, és fontos szerepe van abban, hogy a vírus bejusson a szervezet sejtjeibe.

A vakcina beadása után az emberi szervezet egyes sejtjei „leolvassák” az mRNS utasításait, és előállítják a tüskefehérjét. Az immunrendszer ezt követően idegenként ismeri fel ezt a fehérjét, és ellenanyagokat termel, valamint aktiválja a T-fehérvérsejteket is. Ha ezt követően a beoltott személy megfertőződik, a vérében található ellenanyagok és fehérvérsejtek hatékonyan képesek felvenni a harcot a kórokozóval szemben. A vakcinából származó mRNS nem marad a szervezetben, hanem röviddel az oltás után lebomlik.

Miért volt szükség a védőoltás módosítására?

A koronavírus szerkezete idővel változik, és a vírus egyik legváltozékonyabb része éppen a tüskefehérje. A korábbi változatok ellen kifejlesztett vakcinák már kevésbé hatásosak az új vírusvariánsok, pl. az Omikronnal szemben. A módosított védőoltásokat úgy fejlesztették ki, hogy célzottan azok ellen a változatok ellen hassanak, amelyek most cirkulálnak. Az őszi-téli időszakban ezek a módosított oltások (és más gyártók hasonló vakcinái) nyújthatnak védelmet a megbetegedéssel szemben.

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!