fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. július 4., csütörtök

Tüdővitamin – betiltás és bírság a jogsértések eredménye

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató, az MTA doktora. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetem intézetvezető egyetemi tanára, gyógyszerész- és orvostanhallgatók számára fitoterápiát oktat. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

tüdővitamin

Tavaly novemberben elsők között hívtuk fel a figyelmet arra, hogy aggályos módon reklámozzák, ajánlják az air7-et, a „tüdő vitaminját”. Már akkor leírtuk: a szakirodalom szerint a Miklósa Erikával reklámozott tüdővitamin összetevői közül egyiknek sincs olyan specifikus, célzott hatása, amely kifejezetten a tüdő működését támogatná.  És hogy ez nem vélemény, hanem ténymegállapítás, mi sem bizonyítja jobban, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) most lezárult eljárása megállapította, hogy

 az „air7 tüdő vitaminja” étrend-kiegészítő egyetlen összetevője esetében sem igazolt, hogy az a tüdő egészségét támogatná, különösen egy, a tüdőt érintő járvány idején felmerülő fokozott kockázat esetén. Bár a kifejezetten dohányzó embereknek ajánlott verzió tartalmaz olyan összetevőt, amely a tüdő egészségét támogató hatással bírhat, azonban az nem igazolt, hogy a dohányzásnak köszönhetően fokozottan igénybe vett tüdő esetében is érvényesül ez a kedvező élettani hatás.

De mit lehet ráírni egy ilyen termékre, és mit sugallhatnak a reklámok? Mivel a termék étrend-kiegészítő, a benne található vitaminokról megfogalmazható állítások köre szabályozott. Nem lehet gyógyhatást deklarálni vagy arra utalni. Rámutattunk: a termék ilyen szempontból is aggályos, hiszen a Covid-19-járvány idején a forgalmazó által alkalmazott kommunikációs stratégia a gyógyhatás ígéretét hordozza – jóllehet a „tüdővitamin” gyógyhatása nem bizonyított. A Nébih ezzel összhangban megállapította, hogy

a termékeknek betegségmegelőző, tünetenyhítő és gyógyító tulajdonságot is tulajdonítottak, ami szintén nem megengedett. Vagyis egyértelműen kiderült, hogy a vizsgált étrend-kiegészítőket lényeges tulajdonságukra vonatkozó félrevezető tájékoztatással forgalmazták.

A fentiek miatt a Nébih  elrendelte az air7 a tüdő vitaminja és az air7 a tüdő vitaminja dohányosok részére étrend-kiegészítők kivonását a forgalomból, a tüdővitamin forgalmazóját pedig milliós nagyságrendű élelmiszer-ellenőrzési bírság fizetésére kötelezte.

A hatósági eljárások lefolytatása időigényes, a PirulaKalauzon megjelenő cikkekben pedig órákon-napokon belül reagálunk a legújabb átverésekre, visszaélésekre – ezért is érdemes olvasni a PirulaKalauzt!

Kép forrása: hírnavigátor

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!