fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2021. december 8., szerda

Mennyi ideig fertőzhet egy felgyógyult COVID-beteg?

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

Ahogy egyre több a gyógyult Covid-beteg, úgy egyre többeket érdekel a kérdés: vajon a tüneteik megszűnése után még mennyi ideig fertőzhetik meg koronavírussal a környezetüket?

A kérdésre létezik hivatalos válasz, hiszen dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta,

enyhe lefolyású betegségnél annak lecsengése, vagyis 3 napnyi tünetmentesség, valamint a betegség kezdetétől eltelt 10 nap után a WHO szakmai álláspontja szerint a fertőzött már nem ürít fertőzőképes vírust. Súlyos lefolyásnál 3 nap tünetmentesség és a betegség kezdetétől számított 21 nap után már nem számít fertőzőképesnek az egyén.

Ez így általánosságban igaz, de egy friss kutatás szerint előfordulhatnak olyan esetek, amikor a felgyógyulás után 3 hónappal is vírushordozó a beteg. A világjárvány kirobbanásának helyszínén, Wuhanban, 38 olyan beteggel végeztek vizsgálatokat, akiknél a tünetek megszűnése után még egy hónappal is vírus jelenlétét mutatta ki az ún. PCR-teszt.

Maga a jelenség ismert, és ez egyik magyarázat szerint (ez hangzott el a tisztifőorvostól is)

a PCR-teszt még hosszabb idő után is kimutathatja a vírus azon pici darabkáját, nyomát a szervezetben, ami a fertőzés lezajlása után még jelen van.

Ha ez lenne a helyzet, nem lenne baj, hiszen a vírus “pici darabkája” már nem képes fertőzni. Valóban előfordulhat, hogy a PCR-teszt a vírus fertőzésképtelen darabját mutatja ki – a PCR teszt ilyen szempontból nem elég szelektív. De vajon mindig ez a helyzet? Nos, úgy tűnik, nem.

A 38 kínai beteg vizsgálatával megállapították, hogy az ő vírusmentessé válásukhoz mintegy 3-4 hónap volt szükséges. Ezek a betegek általában enyhe tünetekkel kerültek kórházba, és a felgyógyulás után zömüknél teljesen megszűntek a panaszok. Ennek ellenére a vírus a köpetükből kimutatható és tenyészthető volt.

Tanulmányozták azt is, hogy a hosszú idő után kimutatható vírus mennyire tér el genetikailag az eredeti fertőzést okozótól. Azt találták, hogy nincs jelentős eltérés, ennek alapján azt feltételezik, hogy nem újrafertőződésről van szó, hanem ezek a betegek folyamatosan hordozták és ürítették a kórokozót. A hosszú távú vírushordozók szervezetében az ellenanyagok szintje normális volt (megegyezett azokéval, akik megbetegedtek, meggyógyultak, majd vírusmentessé váltak). A járvány leküzdése szempontjából fontos (és még megválaszolásra váró) kérdés: vajon milyen arányt képviselhetnek a hosszú távon fertőzők:?

Mi a konklúzió mindebből? Elsősorban az, hogy bár praktikus szempontokból egy idő után gyakran negatív teszt nélkül is gyógyultnak és nem-fertőzőnek tekintik a tünetmentessé váló betegeket, ez nem feltétlenül van így. Aki felgyógyult, nem lehet benne biztos, hogy tünetmentes hordozóként nem terjeszti-e még a kórokozót. Az elővigyázatossági szabályok (maszk, kézmosás, távolságtartás) nemcsak jogilag, hanem a józan ész – és a tudományos bizonyítékok szerint is – továbbra is érvényesek rájuk is.

Forrás:
Li Q. és mtsai: Prolonged shedding of severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 in patients with COVID-19

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.